Hoe werkt een wko-installatie?

Hoe werkt een wko-installatie?

Warmte-koudeopslag-installaties (wko's) hebben een steeds groter aandeel in de lagetemperatuur-energievoorziening. Door de stijgende energieprijzen en de streng geformuleerde CO2- doelstellingen zijn deze bodemopslagsystemen voor vele toepassingen financieel haalbaar geworden.

De gratis whitepaper 'Hoe werkt een wko-installatie' gaat in op de soorten wko-systemen en op hun werking.

De whitepaper legt het verschil uit tussen open en gesloten bodemsystemen. Daarnaast geeft de whitepaper inzicht in de mogelijkheden voor de aanleg van een bodemopslagsysteem.

Download de whitepaper 'Hoe werkt een wko-installatie' 

De lucht/water-warmtepomp van Ferroli die de woning van Koen Zweers voortaan van warmte voorziet.

Van duur warmtenet af met individuele warmtepomp

Niet van het gas af, maar van het dure warmtenet. Koen Zweers uit Tiel waagde de overstap naar een all-electric warmtepomp en is nu bevrijd van dure gigajoules. Er is nog wel één hindernis te nemen: het verwijderen van de warmtenetaansluiting. Dat gaat hem 4.200 euro kosten.

Proefveld voor kunstgrasthermie, op een sportpark in Zwolle.

Kunstgrasveld als bron voor warmtepompen

Een kunstgrasveld dat wordt blootgesteld aan de zon kan in de zomer onaangenaam warm worden. Door met collectoren een deel van de thermische energie in te vangen, kan het veld worden gebruikt om woningen te verwarmen. Aendless Energy, een dochteronderneming van infrabedrijven Strukton en Roelofs, heeft er een systeem voor ontwikkeld. Eerder dit jaar is samen met Antea Sport een succesvolle eerste fase van een pilot afgerond.

De ringleiding is deels middels horizontaal gestuurde boringen aangelegd. Foto: Rene Koster.

Energie besparen door warmte- en koude-uitwisseling tussen gebouwen

Met 10.000 zonnepanelen, een eigen windmolenpark en een wko-installatie is Wageningen University & Research (WUR) vier keer op rij uitgeroepen tot 'meest duurzame universiteit ter wereld'. Om de campus nog verder te vergroenen, werd onlangs een ringleiding aangelegd waarmee de universiteitsgebouwen onderling warmte en koude kunnen uitwisselen.

'Ambassadeur van bodemenergie' wint WKO Duurzaamheid Award 2022

'Ambassadeur van bodemenergie' wint WKO Duurzaamheid Award 2022

Diederick Hilckmann, beheerder van de werktuigkundige installaties aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, heeft de de WKO Duurzaamheid Award 2022 gewonnen. Deze onderscheiding gaat jaarlijks naar iemand die zich met veel toewijding inzet voor een wko-systeem. Hij werd onlangs tijdens het jaarlijkse symposium van Gebruikersplatform Bodemenergie uitgereikt door weerman en poolonderzoeker Peter Kuipers Munneke.

Nieuw collectief warmtepompsysteem voor wooncomplexen

Nieuw collectief warmtepompsysteem voor wooncomplexen

Een nieuw Belgisch bedrijf heeft een collectief klimaatsysteem ontwikkeld voor woon- of zorgcomplexen vanaf zo'n vijftien woningen. In het systeem wordt een collectief lagetemperatuurnet gecombineerd met boosterwarmtepompen in de woningen.

Foto: MVRDV / Daria Scagliola.

Hoogbouw met wko, op een postzegel

Twee gigantische woontorens van 120 en 100 meter hoog verrezen in 2022 op een postzegel grond midden in het centrum van Den Haag, bijna op het Centraal Station. De bouw van Grotius I en II zorgde voor logistieke uitdagingen. Installatietechnisch zijn slimme maatregelen genomen om de 655 appartementen te voorzien van warmte, koude en warm tapwater.

Noord-Brabant beperkt mogelijkheden voor bodembronnen warmtepompen

Noord-Brabant beperkt mogelijkheden voor bodembronnen warmtepompen

Met een grote meerderheid is in de Provinciale Staten van Noord-Brabant het Regionaal Water en Bodem Programma 2022-2027 aangenomen. In het programma zijn strenge restricties opgenomen voor het boren van bodembronnen voor warmtepompen. Volgens Branchevereniging Bodemenergie saboteert de provincie met dit programma haar eigen duurzaamheidsambities.

Groot rijksmonument uit 1926 wordt van het gas gehaald

Groot rijksmonument uit 1926 wordt van het gas gehaald

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam wordt van het gasnet gekoppeld. Het rijksmonument uit 1926 wordt vanaf 2023 verwarmd en gekoeld middels wko.

'Argument overheden tegen bodemenergie is oneigenlijk'

'Argument overheden tegen bodemenergie is oneigenlijk'

Volgens het CBS zijn in 2020 bijna 60.000 warmtepompen in Nederlandse woningen geïnstalleerd; 38 procent meer dan in 2019. Opvallend is de toename van 68 procent in het aantal bodemgebonden warmtepompen. Binnen die categorie is het aantal warmtepompen dat bij een open bodemenergiesysteem werd geplaatst zelfs verdrievoudigd. Volgens Frank Agterberg, voorzitter van Branchevereniging Bodemenergie is bodemenergie in Nederland goed in beeld, maar zijn overheden terughoudend. Hun argument ten aanzien van de risico's vindt Agterberg oneigenlijk.  

De wijk Paleiskwartier.

Oudste wko op weg naar gasloze bijstook dankzij...

Met zeven gloednieuwe hoogtemperatuur-warmtepompen gaat één van de eerste wko-installaties van Nederland zijn tweede exploitatietermijn in. Het Paleiskwartier-Noord in Den Bosch kreeg in 2002 een wko die vijftien jaar later in handen kwam van de bewoners. De nieuwe exploitant gaat nu met een gerenoveerd systeem naar een (bijna) gasloos verwarmingssysteem.<BR><BR> Tekst: Richard Mooi

Nieuwe woonwijk Amsterdam krijgt 'hybride wko' in plaats van hoogtemperatuurverwarming

Nieuwe woonwijk Amsterdam krijgt 'hybride wko' in plaats van...

Woningen in de nieuwe wijk Sluisbuurt op het Amsterdamse Zeeburgereiland worden in de toekomst verwarmd middels een collectieve wko, aangevuld met restwarmte. B&W van Amsterdam stemde hier onlangs mee in. Eerdere plannen voor de woonwijk gingen nog uit van volledige verwarming via een hoogtemperatuurwarmtenet.<BR><BR>Tekst: Bas Roestenberg

Heijmans Wonen wil oplossing voor impasse lucht/water-warmtepomp

Heijmans Wonen wil oplossing voor impasse lucht/water-warmtepomp

Heijmans Wonen ziet uitdagingen bij de toepassing van lucht/water-warmtepompen. Door het geluid van de buitenunits verkeren die in een lastig parket. De bodemwarmtepomp is favoriet bij Heijmans, maar ook die toepassing ligt her en der onder vuur. Hoe nu verder? Dat vraagt Dennis Strijards, adviseur energie en duurzaamheid bij Heijmans Wonen zich in dit interview af.<BR><BR>Tekst: Uko Reinders