Gesponsord

Grootse verduurzamingsmogelijkheden voor grote gebouwen

Grootse verduurzamingsmogelijkheden voor grote gebouwen

Het zijn drukke tijden voor Tim van Hest en Dirk van Zijtveld van Remeha. De vraag naar duurzame oplossingen in de utiliteit neemt alsmaar toe. Gelukkig wordt met de komst van slimme producten het installeren steeds eenvoudiger. De heren vertellen over de nieuwste producten en hoe ze hun klanten ontzorgen.

Remeha viert dit jaar zijn negentigste verjaardag. Het assortiment van de specialist in warmtecomfort is door de jaren heen groter en groter geworden. “Toch zien sommige klanten ons nog steeds als die van de ‘rode keteltjes’, vertelt Tim van Hest lachend. “Maar die dagen zijn lang voorbij. We zitten tegenwoordig in alle denkbare segmenten. De laatste jaren zien we een enorme groei in de utiliteit. Daar hebben we veel nieuwe producten geïntroduceerd. Of het nu gaat om het vervangen van bestaande installaties, het verbeteren naar hybride of het volledig upgraden naar all-electric, we hebben alles in huis.”

Van Hest is accountmanager utiliteit voor de regio Zuidoost Nederland bij Remeha. Naast het financiële plaatje adviseert hij over vervanging van het bestaande ketelhuis. Voor verdere stappen in verduurzaming wordt collega Dirk van Zijtveld ingeschakeld. “En dat is uniek te noemen, omdat de apllication engineer de installateur echt ontzorgt. Zijn komst is zelfs tot na de oplevering een meerwaarde.”

Veel vraag

Van Hest ziet in de utiliteit de vraag naar het verduurzamen van installaties als aanhoudende trend. “Ook vanuit de overheid wordt hierop aangedrongen. De gasprijzen rijzen nog steeds de pan uit, dus wordt er gezocht naar alternatieven. Je ziet bij ons het laatste jaar bijvoorbeeld een enorme boost in zonlicht-systemen, om duurzaam warm tapwater op te wekken.”

Meedenken

Van Hest: “De techniek in de utiliteitsmarkt gaat zo snel; de installateurs kunnen het amper bijbenen. Als wij dan die informatie kunnen delen met ze en we kunnen ze helpen en ondersteunen dan ontstaat er een meerwaarde voor de klant. Wij ontzorgen van a tot z. Ieder project is maatwerk. Het probleem is natuurlijk ook dat je als installateur zelden of nooit de mogelijkheid hebt om een project te copy pasten. Alles staat of valt met de installatie die erachter zit.”

Bestaande ketelhuizen maken vaak gebruik van een regelkast. “Als je dan gaat uitbreiden moet je het regeltechnisch aan elkaar kunnen knopen. “In die grote gebouwen zit doorgaans een verouderd gebouwbeheersysteem. Dan is er meestal geen uitbreiding om een warmtepomp aan te sturen. Dan kan je als eigenaar zo tien- tot vijftienduizend euro extra uitgeven voor een nieuwe regeling. Daar hebben we gezegd: ‘dat moet anders kunnen.” Die bedachte oplossing is de miTera Plus regelaar geworden.

Op gebied van renovatie in de utiliteit zijn de mogelijkheden daarmee dan ook groots, schetst Van Hest. “De Effenca warmtepomp draait op het ACE-platform. De pomp kun je combineren met de miTera Plus-regelaar. Dit maakt dat je dan een modulerende hybride en cascaderegelaar hebt, waar je maximaal acht toestellen aan kunt hangen. Dat kunnen zes cv-ketels en twee warmtepompen zijn, wat je wil. De mogelijkheden zijn grenzeloos.”

Nieuwe Quinta

Voor het ketelhuis is de welbekende Quinta vernieuwd. Deze is nu te verkrijgen in de range van 45 tot 115 kW. Senior Application Engineer Utiliteit Dirk van Zijtveld: “De besturing en software is aangepast. Er is nu standaard een cascaderegeling in de ketel is ingebouwd. Met een s-bus kabeltje kun je eenvoudig vier ketels aan elkaar knopen. De grafische display maakt het voor de installateur super eenvoudig.”

Van Zijtveld: “We begeleiden de klant van a tot z in het traject. Zoals het ondersteunen bij het ontwerp - twee weten meer dan één - en dan voor de grote installaties vanaf ca. 20kW en hoger. Zo hebben we net een advies uitgebracht voor een brandweerkazerne in Brabant. De vraag was om hybride of all-electric te gaan. Er stond veel vermogen opgesteld. We hebben een schouw gedaan en gekeken naar het ketelhuis, de radiatoren en luchtbehandeling en kwamen we op ongeveer de helft van het vermogen uit. Het advies is een cascade van Quinta ketels met cascade van Effenca HT-warmtepompen geworden. We kunnen dan in het voor- en naseizoen verwarmen met de warmtepomp. En bij kou zoals recentelijk waar het ’s nachts -4 kon worden, dan springt de Quinta bij. We kunnen op deze manier jaarlijks tot zeventig procent gasbesparing realiseren.”

Stapje verder

Als de offerte is goedgekeurd en het werk in gang gezet dan komt Van Zijtveld nog een keer langs om te kijken hoe het loopt en of er struikelblokken zijn. “Vervolgens brengt ons projectbureau een bezoek om te kijken of de installatie in bedrijf gesteld kan worden. Daar zijn we ook bij aanwezig. We gaan met Remeha écht een stap verder.”

Dit artikel is gesponsord door Remeha.