Water verwarmen met een zonneboiler

Water verwarmen met een zonneboiler

Warm tapwater is een punt van aandacht als een huis zonder gas met een warmtepomp wordt verwarmd. Om net als bij een HR-ketel water met een warmtepomp te warmen en direct te gebruiken is geen efficënte optie. Een zonneboiler kan daarbij een uitkomst bieden. In een gratis whitepaper worden de opties op een rijtje gezet.

In navolging van de warmtepompen maakt ook de markt van zonneboilers een groei door. Dat geldt ook voor het aantal aanbieders van dergelijke systemen. Daarbij worden de zonthermische systemen in technisch opzicht steeds beter.

Traditionele zonnecollectoren zijn vlakke-plaatsystemen, waarbij een leidingstelsel onder een vlakke glasplaat is aangebracht. De zon verwarmt het water in de leiding, het opgewarmde water stroomt naar een voorraadvat en het warme water is te gebruiken als tapwater of bijvoorbeeld voor de vloerverwarming. Eventueel is het voorraadvat aan te sluiten op een cv-ketel, die het water uit het vat extra kan verwarmen.

Deze gratis whitepaper  geeft een overzicht van de ontwikkelingen en mogelijkheden van zonthermische systemen met daarbij testgegevens, bevestigingsmogelijkheden en de mogelijkheden om te combineren met een warmtepomp.

De whitepaper is gepubliceerd door Gawalo, dat onder dezelfde uitgeverij als Vakblad Warmtepompen valt.

De boilervaten van Duklitech met de twee spiralen onderin zijn leverbaar in varianten met een inhoud van 200, 300, 500 en 740 liter.

Spiraal alleen onder in boilervat geeft hogere COP

Hoe haal je het hoogste rendement uit een warmtepomp tijdens het opwarmen van de boiler? Dat doe je door de spiraal zo laag mogelijk in de warmwateropslag te plaatsen en niet door te laten lopen tot helemaal naar boven. En dan liefst een dubbele spiraal te gebruiken, om toch voldoende afgevende oppervlakte te realiseren. Het lukte Duklitech om zo'n efficiënte boiler te ontwikkelen.   

De Thermische Batterij van Triple Solar.

Alternatief voor boilervat is kleiner dankzij PCM

Triple Solar heeft een alternatief systeem voor een boilervat geïntroduceerd. De grote voordelen van deze Thermische Batterij zijn de kleine afmetingen en de rechthoekige vorm. Die bieden meer mogelijkheden voor plaatsing in woningen. Het 'geheim' is de opslag van warmte in faseovergangsmateriaal (PCM).

Stijgende gasprijs maakt warmtepompboiler aantrekkelijker

Stijgende gasprijs maakt warmtepompboiler aantrekkelijker

LG brengt een nieuwe warmtepompboiler met een aantal extra features op de markt. Dit soort boilers kunnen onder meer interessant zijn om gas te besparen. De stijgende gasprijs en de subsidie zijn gunstig voor de terugverdientijd. Ze zijn ook een optie voor woningen met aircoverwarming.

CO2-warmtepomp zorgt voor tapwater in opleidingscentrum

CO2-warmtepomp zorgt voor tapwater in opleidingscentrum

Het nieuwe pand voor de opleiding Uniformberoepen van ROC Friese Poort in Leeuwarden wordt gekoeld en verwarmd middels een VRV-systeem. Dit kan met wat aanpassingen eventueel ook worden gebruikt voor de bereiding van warm tapwater. In dit geval is er echter voor gekozen om voor die toepassing een hoogtemperatuur-warmtepomp in te zetten. Het 'innovatieve' van deze oplossing is dat het een CO2-warmtepomp betreft.

Mogelijke aanscherping legionellaregel leidt tot hoger energiegebruik warmtepomp

Mogelijke aanscherping legionellaregel leidt tot hoger energiegebruik...

Om legionella in de tapwaterinstallatie van een woning te bestrijden, moet de temperatuur bij de opwekker wekelijks worden verhoogd naar 60 graden. Al jaren wordt opgeroepen om die 'periodieke' temperatuurgrens te verlagen, maar de kans dat dit gebeurt lijkt inmiddels klein. Sterker, onderzoekers adviseren om de regel aan te scherpen, al blijkt inmiddels ook dat het energiegebruik van warmtepompen hierdoor fors wordt verhoogd.

Gas besparen met energiezuinige oplossingen van Atlantic

Gas besparen met energiezuinige oplossingen van Atlantic

Je hebt een woning en je wilt graag je gasverbruik en je energiekosten verlagen. Maar wat is nu de slimste oplossing voor jouw situatie? Atlantic heeft voor elke woning een antwoord.

Verduurzaam bestaande woningen met hybride PVT-systeem

Verduurzaam bestaande woningen met hybride PVT-systeem

2050 is het jaar waarin we in Nederland van het aardgas af moeten zijn. Een duurzame ontwikkeling, maar nog niet iedere woning is er klaar voor. Een hybride systeem kan de oplossing bieden. Hiermee blijven de cv-ketel en de aansluiting op het gasnet (voorlopig) behouden, maar worden de woning en het tapwater voor het grootste deel duurzaam verwarmd.

Warmtepomp en tapwaterboiler vormen 'bijzonder duurzaam duo'

Warmtepomp en tapwaterboiler vormen 'bijzonder duurzaam duo'

Volgens Ferroli vormen de nieuwe lucht/water-warmtepomp en warmtepompboiler van deze fabrikant "een bijzonder duurzaam duo voor een zeer interessante prijs".

De hoogtemperatuur warmtepomp voor grotere verwarmingsinstallaties als één op één vervanger voor de gasketel.

Hoogtemperatuur warmtepomp als vervanger van cv-ketel

Installatiebedrijf Linthorst Techniek scoort met een hoogtemperatuur warmtepomp voor bestaande gebouwen. De zelf ontwikkelde warmtepomp TT80 kan zonder aanpassingen de cv-ketel bij blokverwarming vervangen. Twee flatgebouwen in Leiden met 500 appartementen hebben de primeur.

Warm tapwater vraagt meer aandacht

Warm tapwater vraagt meer aandacht

Met een dalende warmtevraag voor ruimteverwarming, zowel voor het eindgebruik in kWh's als in capaciteit, wordt het gebruik van tapwater leidend voor het totale ontwerp (dimensionering) van het verwarmingssysteem voor woningen. Dat maakt de keuzes voor het efficiënt verwarmen van tapwater voor nieuwbouw en renovatie een uitdaging. Veel concepten zijn nog gebaseerd op de traditionele wijze van installeren.

VolThera Plug&Play: zonnepanelen als bronsysteem voor een warmtepomp

VolThera Plug&Play: zonnepanelen als bronsysteem voor een warmtepomp

<strong>AliusEnergy, een groothandel in zonnepanelen, heeft onlangs het 'VolThera Plug&Play'-concept gelanceerd. Bij dit concept staan PV-T-panelen centraal: een combinatie van PV-panelen en thermische zonnecollectoren, waarbij het collectordeel als bronsysteem voor een warmtepomp fungeert.</strong>