Dimensionering van warmtepompen

Dimensionering van warmtepompen

Hoe groot moet het vermogen van een warmtepomp zijn? Niet te laag, niet te hoog, maar precies goed, dat is een cruciale stelregel.

Een warmtepomp moet zo lang mogelijk volcontinu draaien. Het duurt even voordat de thermodynamische cyclus op gang komt en het toestel ‘op stoom is’. Iedere start/stop-actie gaat daarbij ten koste van het rendement en is nadelig voor de levensduur van de compressor. Het is dus van groot belang dat een warmtepomp precies het juiste vermogen heeft.

Meer hierover leest u in deze gratis whitepaper van de redactie van Vakblad Warmtepompen.

Lees meer over

Wat is een warmteverliesberekening?

Wat is een warmteverliesberekening?

De warmteverliesberekening is vaak het toverwoord bij het bepalen van het vermogen van de warmtepomp. In nieuwbouw is het een standaardberekening, maar ook voor bestaande woningen kun je zo'n berekening uit laten voeren. Hoe zit een warmteverliesberekening in elkaar?

Tips voor extra rendement uit lucht/water-warmtepompen in winterse kou

Tips voor extra rendement uit lucht/water-warmtepompen in winterse kou

Lucht/water-warmtepompen krijgen het bij strenge vorst en andere winterse ongemakken fors te verduren. Het rendement bij een buitentemperatuur van -10 °C is niet bijster hoog. Met wat kleine aanpassingen is er alsnog het beste van te maken.

'Met evohome sturen we de warmtepomp echt ruimte-afhankelijk'

'Met evohome sturen we de warmtepomp echt ruimte-afhankelijk'

Voor een gezin dat zijn huis zo maximaal mogelijk wil verduurzamen, creëerde VBK Verwarming & Sanitair een slimme samenwerking van systemen. Het warmtepompsysteem van Nibe, de vloerverwarming en de zoneregeling evohome van Resideo. "De grootste winst is dat we met evohome de klant echt een nauwkeurige, ruimte-afhankelijke regeling aanbieden."

Foto: Mechteld Jansen

Eigen klimaat in alle ruimten van gezondheidscentrum Goes

Midden in Goes is het Medisch Centrum Goes verrezen, met een bundeling van diensten zoals een apotheek, tandarts, fysiotherapeuten, prikdienst, revalidatiezorg, logopedisch onderzoek, thuiszorg, kinder- en jeugdpsychologie en voetzorg. De ondernemers zijn al meer dan vijfentwintig jaar actief met elkaar betrokken, en wilden een open gebouw waar je vanuit een plein overal binnenstapt. Van de Velde Installatiegroep zorgde onder andere voor het klimaatsysteem.

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

In december 2022 werd het nieuwe trainingscentrum van Groupe Atlantic Nederland geopend in Veenendaal. Hier kun je het hele jaar door diverse trainingen en workshops over warmtepomp-, aircoheater- en ventilatietechniek volgen. Zo kun je bijvoorbeeld verder specialiseren met de nieuwe Atlantic Alfea Extensa M Monobloc training.

Invloed radiatorcapaciteit op COP warmtepomp nader onderzocht

Invloed radiatorcapaciteit op COP warmtepomp nader onderzocht

Een (hybride) warmtepomp combineren met bestaande radiatoren kan kosten van bijvoorbeeld vloerverwarming uitsparen. Maar wat is de invloed op de COP? Onderzoek in het TNO Heat Pump Application Center geeft daar inzicht in.

Genoeg schrijfvoer

Genoeg schrijfvoer

Warmtepompen: een interessant en belangrijk onderwerp, maar is er wel genoeg over te schrijven om er een vakblad en bijbehorende website mee te vullen? Dit vroeg Uko Reinders zich af toen hij in 2015 hoofredacteur van Vakblad Warmtepompen werd. Zijn vrees bleek al snel ongegrond, en ook met de huidige ontwikkelingen is er nog altijd meer dan genoeg schrijfvoer.

Afgiftetemperatuur verlagen als test: is de woning geschikt voor een warmtepomp?

Afgiftetemperatuur verlagen als test: is de woning geschikt voor een...

Of een bestaande woning geschikt is voor een warmtepomp, hangt volgens Rimme van der Ree - directeur van Klimaatexpert - af van slechts één vraag: wordt de woning voldoende warm met een aanvoertemperatuur van het afgiftesysteem van maximaal 50 of 55 ˚C? 

Warmtepomp staat zijn mannetje tijdens stevige vorstperiode

Warmtepomp staat zijn mannetje tijdens stevige vorstperiode

De koudegolf waar Nederland afgelopen week mee te maken kreeg was een goede test voor warmtepompen. Zouden ze de huizen voldoende warm kunnen krijgen? En wat gebeurt er met het energiegebruik? Een rondgang leert dat warmtepompen de test goed hebben doorstaan. Ook het NOS Journaal trok die conclusie. <BR><BR>Tekst: redactie van Vakblad Warmtepompen

Luchtfoto Villa Pardoes

Vakantielocatie Villa Pardoes verbouwd conform eisen van 'healing...

Villa Pardoes is een louterende vakantielocatie voor gezinnen met zeer zieke kinderen. De twaalf huisjes zijn verbouwd volgens de eisen van een 'healing environment'. "We letten op privacy, geluid, natuur, een constante temperatuur en licht- en luchtkwaliteit."

Verkoop warmtepompen in Nederland groeit door in 2020

Verkoop warmtepompen in Nederland groeit door in 2020

In 2019 werden in Nederland ongeveer een kwart meer warmtepompen verkocht dan in 2018. Voor een succesvolle energietransitie moeten de verkoopcijfers nog flink aantrekken, maar Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen, is optimistisch. Voorlopige cijfers geven aan dat de warmtepompverkoop in 2020 stabiel doorgroeit en wellicht nog iets aantrekt.<BR><BR>Tekst: Bas Roestenberg

Marktgids Warmtepompen 2021

Marktgids Warmtepompen 2021

Wie is wie in de warmtepompsector De nieuwe Marktgids Warmtepompen 2021 is er weer! In deze gids staan alle belangrijke marktpartijen die actief zijn met betrekking tot warmtepompen in de woningbouw en utiliteit. De Marktgids bevat ook artikelen over de meest actuele trends qua markt, techniek en personeel in relatie tot warmtepompen. De Marktgids Warmtepompen