Lake House: comfortabel genieten in optimaal klimaat

Lake House: comfortabel genieten in optimaal klimaat

Verscholen in het recreatiegebied Lage Bergse Bos in Bergschenhoek en gelegen aan het water staat Lake House, een uniek en modern restaurant waar de culinaire liefhebber en zondagse wandelaar zich één voelt met de natuur. Voor de verwarming én koeling wordt vertrouwd op Alklima's warmtepomptechnologie van Mitsubishi Electric.

Wie het Lake House voor het eerst ziet, zal ongetwijfeld worden gegrepen door het vele glas en hout. Dit zorgt voor een open, transparante uitstraling en laat het paviljoen opgaan in de natuur. Ook in het interieur wordt die eenheid met de natuur doorgezet. Natuurlijke kleuren en materialen versterken - samen met de grote raampartijen - het buitengevoel. Het Lake House is daarmee de ideale plek om te genieten. Van ontbijt tot diner of van een grootschalige party. Het paviljoen is ook een officiële trouwlocatie met faciliteiten voor diner, receptie en feest. Loungen doen bezoekers rondom de open haard, terwijl buiten op het terras kan worden genoten van een drankje met uitzicht op de natuur.

Leonard Slagboom van Lake House (links) en Edwin Derksen senior sales engineer bij Kersten Retail (rechts).

Vanaf ontwerpfase betrokken

Bij de bouw van het Lake House werd Kersten Retail ingeschakeld. Het bedrijf onderhoudt al meer dan 20 jaar een nauwe samenwerkingsband met Alklima. “Het is onze vaste partner voor warmtepomptechnologie en airconditioning”, vertelt Edwin Derksen, senior sales engineer bij Kersten Retail. “We zijn al in de ontwerpfase bij het project  betrokken, hebben het volledige pand in 3D uitgewerkt en geëngineerd. Vervolgens hebben we al het installatiewerk verzorgd.”

Door de grote glazen gevel en door een grote verscheidenheid aan bezoekers en evenementen, was al snel duidelijk dat het project bouwkundige én klimaattechnische uitdagingen met zich mee zou brengen. “Ondanks het vele glas moet het in de zomer én winter toch aangenaam toeven zijn in het restaurant. Daarnaast kan, zoals bijvoorbeeld op een zondagmiddag, het paviljoen in korte tijd vollopen met bezoekers die hun boswandeling willen afsluiten met een drankje en een hapje. Bovendien is er naast het gewone restaurantgedeelte een grote zaal voor feesten en partijen. Genoeg uitdagingen dus.”

Alklima levert warmtepomp-technologie voor verwarming en koeling”

Verzonken dak voor techniek

Al in een vroeg stadium van de ontwerpfase werd besloten om het nieuwe pand, op het kookgedeelte na, gasloos uit te voeren. Leonard Slagboom van Lake House hierover: “Alhoewel we destijds nog wel voor een gasaansluiting in aanmerking kwamen, hebben we met het oog op de toekomst en de omgeving toch voor bijna volledig gasloos gekozen. Koken doen we op propaangas en verwarmen via Mitsubishi Electric warmtepomptechnologie die Alklima leverde. Om alle techniek netjes uit het zicht te houden is een deel van het hellende dak verdiept. In dit verzonken deel staan de luchtbehandelingskasten en warmtepompen. De rest van het dak is afgewerkt met sedum zodat het paviljoen nog vanzelfsprekender opgaat in de natuur.”

VRF-systeem en luchtbehandeling

De techniek die op het dak staat opgesteld, omvat een gedeelde luchtbehandelingskast met een warmtepompunit voor de feestzaal en het restaurant, en een voor de keuken. De regeling van de luchtbehandeling in het restaurant en de feestzaal verloopt op basis van bezetting en CO2-niveau. Slagboom: “Omdat het er in de feestzaal stevig aan toe kan gaan, is deze volledig geluiddicht uitgevoerd. Zo voorkomen we dat het feestgedruis en de muziek in het restaurant kunnen doordringen.” Edwin Derksen vult aan: “Die geluiddichte afwerking moest ook in de installatietechniek worden verwerkt. Waar we normaal gesproken de feestzaal via een wanddoorvoer zouden hebben aangesloten op het luchtbehandelingssysteem, is nu via het dak een aansluiting gemaakt.”

Altijd het juiste klimaat

Naast de luchtbehandelingskasten met warmtepomp wordt het klimaat verder aangevuld met een Mitsubishi Electric’s VRF-warmtepompsysteem voor verwarming en koeling. De kwaliteit van installaties op basis van het City Multi VRF-systeem is hoog, terwijl de regeling volledig individueel mogelijk blijft. Het systeem is gebaseerd op luchtverwarming/koeling waardoor snel kan worden gereageerd op wisselende interne warmtebelastingen. Hierdoor kan er volop worden gefeest in de zaal zonder dat bezoekers van het restaurant daar klimaattechnisch iets van merken.

Een hoog comfort wordt zo gecombineerd met het lage energieverbruik waar het City Multi VRF-systeem om bekend staat. Om ook bij topdrukte en plotselinge temperatuurstijging extra te kunnen koelen of verwarmen, zijn vijf units op het VRF-systeem aangesloten: twee voor het restaurant, twee voor de feestzaal en een voor de private dining room. Deze units zijn net als het plafond van de ruimte in een zwarte kleur uitgevoerd, en gaan daardoor moeiteloos op in het interieur.

Dit artikel is gesponsord door Alklima.

Lees meer over

Als er tegelijkertijd een warmte- en koudevraag is, kan de Mitsubishi Electric City Multi volgens Alklima een goede keuze zijn.

Warmtepompsystemen voor utiliteit; wat past bij welke klantvraag?

Alklima / Mitsubishi Electric heeft voor utiliteitsgebouwen verschillende soorten klimaatsystemen in het sortiment. Het gaat om VRF- en HVRF-systemen, en om warmtepompen. Welk systeem past het beste bij een specifieke klantvraag? Daan Bakker, consultant bij Alklima, gaat hierop in. Ieder project heeft zijn specifieke kenmerken; dé standaardoplossing bestaat niet.

Mitsubishi Electric SUZ-SWM60 VA2 buitendeel (Foto: Nils Schoonhoven/Alklima).

Nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan-warmtepomp scoort hoogste rendement...

Uit recent uitgevoerde testen door Kiwa blijkt dat het vernieuwde Ecodan SUZ-SWM40 VA2 buitendeel van Mitsubishi Electric een fors beter rendement heeft dan de huidige versie. Het rendement voor het maken van tapwater is bij Kiwa zelfs het hoogste dat ooit door een lucht/water-warmtepompen is behaald. De nieuwe lijn wordt in de loop van dit jaar geïntroduceerd.

VRF-fabrikanten anticiperen uiteenlopend op koudemiddelbeleid

VRF-fabrikanten anticiperen uiteenlopend op koudemiddelbeleid

VRF-systemen bieden verschillende voordelen ten opzichte van chillers, maar daar staat tegenover dat een VRF-systeem een relatief groot volume aan koudemiddel met een hoge GWP-waarde gebruikt. Met de huidige discussie over aanscherping van de F-gassenverordening levert dat een stevige uitdaging op. We maken in twee delen een rondgang in de markt om te zien hoe fabrikanten anticiperen op toekomstige regelgeving. In dit tweede deel komen Intercool, Panasonic, Daikin en Stulz aan het woord.

VRF-fabrikanten anticiperen op koudemiddelbeleid

VRF-fabrikanten anticiperen op koudemiddelbeleid

VRF-systemen bieden verschillende voordelen ten opzichte van chillers, maar daar staat tegenover dat een VRF-systeem een relatief groot volume aan koudemiddel met een hoge GWP-waarde gebruikt. Met de huidige discussie over aanscherping van de F-gassenverordening levert dat een stevige uitdaging op. We maken in twee delen een rondgang in de markt om te zien hoe fabrikanten anticiperen op toekomstige regelgeving. In dit eerste deel komt Martijn van Leerdam van Alklima|Mitsubishi Electric aan het woord..

Einde R410A in VRF in zicht

Einde R410A in VRF in zicht

In Europa wordt serieus overwogen om het koudemiddel R410A over een paar jaar in de ban te doen. VRF-fabrikanten anticiperen hierop, door systemen op de markt te brengen die zijn gevuld met R32, dat vooralsnog toekomst-bestendig lijkt. Toch slaat VRF met R32 nog niet echt aan in de markt.

Nieuw VRF-systeem op R32

Nieuw VRF-systeem op R32

Met de SHRM Advance introduceert Toshiba een R32-VRF-systeem voor gelijktijdig koelen en verwarmen. Om aan de veiligheidsvereisten voor dit koudemiddel te voldoen, zijn onder andere een lekdetector en afsluitklep ingebouwd.

Gemeente kiest HVRF klimaatsysteem vanwege duurzaamheid

Gemeente kiest HVRF klimaatsysteem vanwege duurzaamheid

Het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel in het Friese Burgum was aan vervanging van de VRF-installatie toe. Daarbij wilde de gemeente een verduurzamingsslag maken, vooral met het koudemiddel. Uiteindelijk viel de keuze op het HVRF-systeem, een indirect systeem met R32 in het primaire, en water in het secundaire circuit.

Alklima ondersteunt warmtepompinstallateurs met toegankelijke filmpjes

Alklima ondersteunt warmtepompinstallateurs met toegankelijke filmpjes

Communicatie over verduurzaming wordt voor een belangrijk deel op de schouders van de installateurs gelegd, stelt Alklima, maar het is een verantwoordelijkheid voor de hele keten. Het bedrijf heeft samen met tv-bekendheid John Williams acht filmpjes bij particulieren en ondernemers opgenomen waarin ze antwoord geven op vragen over hun warmtepomp en andere duurzame maatregelen.