Sectorgids Koel- en Klimaattechniek 2021

Sectorgids Koel- en Klimaattechniek 2021

De nieuwe Sectorgids 'Koel- en Klimaattechniek 2021' met een overzicht van wie is wie in de HVAC&R-sector is weer gratis aan te vragen. Naast een overzicht van bedrijven in deze sector (klimaattechniek, industriële koeling, componenten en appendages, kennis en onderwijs, groothandel, bedrijfsmiddelen, koeltechnisch gereedschap) bevat deze sectorgids ook enkele artikelen over de wereldmarkt van deze sector.

De nieuwe Sectorgids ‘Koel- en Klimaattechniek 2021’ met een overzicht van wie is wie in de HVAC&R-sector is weer gratis aan te vragen. Naast een overzicht van bedrijven in deze sector (klimaattechniek, industriële koeling, componenten en appendages, kennis en onderwijs, groothandel, bedrijfsmiddelen, koeltechnisch gereedschap) bevat deze sectorgids ook enkele artikelen over de wereldmarkt van deze sector. Daarnaast ook artikelen over o.a. ventilatie en corona, compressoren, onderwijs, subsidies en illegale handel in koudemiddelen.  U kunt de sectorgids hier aanvragen.

Vindt u weg in de sector!

Over welke certificering moet een zzp'er die koudemiddelhandelingen verricht, beschikken?

Over welke certificering moet een zzp'er die koudemiddelhandelingen...

Voor werkzaamheden met F-gassen zijn zowel een persoonscertificering als een bedrijfscertificering van toepassing. Veel zzp'ers die als warmtepomp-installateur werkzaam zijn en met koudemiddelen gaan werken, vragen zich af of ze over beide certificaten moeten beschikken.

Opleiding voor veilig werken met brandgevaarlijk koudemiddel propaan

Opleiding voor veilig werken met brandgevaarlijk koudemiddel propaan

Met het uitfaseren van synthetische koudemiddelen, leveren steeds meer fabrikanten warmtepompen met propaan. Dit is een brandgevaarlijk en explosief koudemiddel, dus wil je als installateur ook het onderhoud en de reparaties aan deze installaties uitvoeren, dan is het belangrijk om kennis van de risico's te hebben. Die kennis kan je opdoen in een nieuwe opleiding, die specifiek hiervoor is ontwikkeld.

Vóór productverbod geproduceerde of geïmporteerde warmtepompen mogen onbeperkt worden verkocht

Vóór productverbod geproduceerde of geïmporteerde warmtepompen mogen...

Op basis van de F-gassenverordening treden de komende jaren een aantal productverboden in werking, onder andere voor warmtepompen met hoog-GWP-koudemiddelen zoals R410A. In eerste instantie leek het erop dat deze apparaten na het ingaan van zo'n productverbod nog maximaal één jaar mogen worden verkocht, maar dat blijkt een misverstand.

Nieuwbouw met warmtepomp niet langer vrijgesteld van 'zomerhitte-indicator'

Nieuwbouw met warmtepomp niet langer vrijgesteld van...

Een van de onderdelen van de BENG-systematiek is TO-juli, een eis die moet voorkomen dat nieuwbouwwoningen in de zomer te warm worden. De TOjuli-grenswaarde waar nieuwbouw onder moet blijven, geldt op dit moment niet voor woningen die zijn voorzien van een airco of warmtepomp. Maar dat gaat binnenkort veranderen.

Condenserend versus niet-condenserend koelen met een warmtepomp

Condenserend versus niet-condenserend koelen met een warmtepomp

Niet-condenserend koelen is gangbaar bij warmtepompsystemen, maar heeft z'n beperkingen als het gaat om de temperatuurverlaging. Met condenserend koelen kan een woning tijdens hete dagen veel beter comfortabel worden gehouden. Deze manier van koelen vraagt echter wel om extra maatregelen. Experts nemen beide opties onder de loep en geven tips.

Nieuw innovatief koelsysteem voor warmtepomp Quatt: hoe werkt het?

Nieuw innovatief koelsysteem voor warmtepomp Quatt: hoe werkt het?

Quatt introduceert met de Chill binnenkort een extra, innovatieve optie bij zijn warmtepomp om actief te kunnen koelen met lucht. Het systeem, dat door Quatt zelf is ontwikkeld, werkt als een airco met een eigen mini-koelcircuit. De bron is cv-water dat in de warmtepomp buiten wordt gekoeld.

Edwin Ernste gaf recent een presentatie over F-gassen.

Edwin Ernste over F-gassen in zwaar weer

Dat de F-gassen in zwaar weer zitten, is de belangrijke conclusie van Edwin Ernste, directeur van Celsis die hierover een presentatie gaf. Het zijn koudemiddelen die veel in warmtepompen worden toegepast. In de presentatie kwamen alle donkere wolken die boven deze koudemiddelen hangen voorbij. Dat zijn de aanscherping van de F-gassenverordening, een dreigend verbod van HFO's en bepaalde HFK's vanwege PFAS, en de invoering van een belasting.

Conex | Bänninger verraste de koeltechnische wereld een paar jaar geleden  met MaxiPro, een perssysteem voor koelleidingen.

Hardsolderen ter discussie bij toekomstig F-gassencertificaat

Voor een split-warmtepomp moeten koudemiddelleidingen verbonden worden. Dat kan met pers- en zelfs met insteekverbindingen. Dat maakt solderen overbodig, terwijl deze techniek nog wel onderdeel is van het altijd lastige examen voor het verplichte F-gassenpersoonscertificaat. Mogelijk gaat dit veranderen, meldt Rijkswaterstaat.

Nieuwe overheidswebsite iplo.nl met informatie over koudemiddelen

Nieuwe overheidswebsite iplo.nl met informatie over koudemiddelen

Iplo staat voor Informatiepunt Leefomgeving en is een platform waarmee de overheid informatie verstrekt over de Omgevingswet en de leefomgeving. De nieuwe website van dit informatiepunt is iplo.nl; hij vervangt Infomil.nl.

Warm- en koudwaterbatterij van Orcon.

Extra koeling via balansventilatie

Koelen met een warmtepomp en vloerverwarming is slechts in beperkte mate mogelijk. Dat komt niet door het koelvermogen van de warmtepomp, maar doordat de vloertemperatuur maar beperkt mag dalen. Anders slaat er condens neer op de vloer. In woningen met een gebalanceerd ventilatiesysteem kan een koelbatterij voor extra koelvermogen zorgen.

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Het lijkt ironisch: we moeten de CO₂-emissie reduceren, en toch kan CO₂ ons helpen de planeet koeler te houden. CO₂ is als koudemiddel namelijk een ideale en duurzame keuze in warmtepompen voor heet sanitair water, en tegelijkertijd om gebouwen te koelen en verwarmen. Op de aanstaande VSK worden verschillende oplossingen met het koudemiddel getoond. In dit artikel gaan we in op de unieke en aparte eigenschappen van dit koudemiddel dat hoge ogen gooit als vervanger van F-gassen, die steeds meer onder druk komen te staan.

Europees Parlement stemt officieel in met nieuwe F-gassenverordening

Europees Parlement stemt officieel in met nieuwe F-gassenverordening

Zoals verwacht heeft het Europees Parlement gisteren formeel ingestemd met de aangescherpte F-gassenverordening. Eind vorig jaar sloot het parlement een overeenkomst met de Europese Raad over de nieuwe regels.