Tips voor verwarmen met airco: zorg voor voldoende vermogen

Tips voor verwarmen met airco: zorg voor voldoende vermogen

Koeltechnische installatiebedrijven verzuimen vaak om de warmtepomp-functie van een airco uit te leggen aan consumenten. Door met een goed gedimensioneerde split- of multi-airco een huis zoveel mogelijk te verwarmen, besparen consumenten op stookkosten. Zoveel zelfs, dat de airco in de zomer gratis draait. Een goede dimensionering is daarbij wel verplichte kost.

Een slechte capaciteitsberekening is wat Michel van Bronkhorst van opleidingscentrum GO° betreft een veelgemaakte fout bij de installatie van lucht-warmtepompen. Een airconditioner wordt vrijwel altijd verkocht vanwege zijn koelfunctie en daar is het vermogen ook op afgestemd. Een grotere lucht/lucht-warmtepomp kan in het stookseizoen echter langdurig in de verwarmingsbehoefte voorzien, zodat de cv-ketel alleen op ijskoude dagen in actie komt.

Onbekend bij eindgebruikers

Er is nog een wereld te winnen, verduidelijkt Van Bronkhorst. Vaak weten eindgebruikers helemaal niet dat ze met de airco kunnen verwarmen. “Dan kom je bij een bedrijf waar een multi-split is geplaatst. Je raakt met de klant in gesprek en die vertelt dat er een radiator wordt bijgeplaatst omdat één ruimte een kantoortje wordt. Dan zeg ik: je hebt een fantastisch mooie airco-unit, die zet ik gewoon op verwarmen. Vervolgens zegt de klant: ‘potverdriedubbeltjes, kan die airco dat ook?’.”

Energie besparen

Ook in woningen is nog een duurzaamheidsslag te maken met aircoheating. Opnieuw een voorbeeld van Van Bronkhorst: “Een familielid wil op de bovenverdieping en in zijn woon-kamer/keuken koelen. Ik heb gezegd dat koelen eigenlijk bijzaak is. Met de juiste unit kun je in warmtepompmodes energie besparen. Daar kun je het rendement uit halen om in de zomer de woning comfortabel te maken.”

Efficiënt verwarmingstoestel

Volgens Van Bronkhorst is een airco een efficiënt verwarmingstoestel. “Zeker in het voor- en naseizoen heb je voldoende energie in de buitenlucht om een woning behaaglijk te houden. Dan kun je het hele voorseizoen je cv-ketel uit laten staan en met de warmtepomp ben je veel gas aan het besparen. Die besparing kun je gebruiken om in de zomer je woning te koelen.”

Nauwkeurige dimensionering

Hoe je het ook wendt of keert; een airco in de zomer draait niet voor niets. “Het is best een kostbare aangelegenheid. Comfort kost energie en dus geld. Maar je hebt wel de mogelijkheid om energie te gebruiken die je ’s winters hebt bespaard.” Dit vereist een nauwkeurige dimensionering van de split- of multi-airco, betoogt Van Bronkhorst. Voor dit trucje om zomers gratis te koelen, moet in het stookseizoen de airco immers zo lang mogelijk draaien. “Dat kun je alleen doen door hem te dimensioneren voor de ruimte waarin je hem gaat toepassen.”

Prijsknaller voldoet niet overal

Het betekent dat een standaard-airconditioner van 3 kW, de prijsknaller bij groothandels, niet overal voldoet. “In de zomer heb je een installatie die op de tenen moet werken om het enigszins comfortabel te houden. En in de winter doet hij helemaal niks; daar is die airco veel te klein voor.” Voor de woning van zijn familielid die zowel beneden als boven verkoeling zocht, adviseerde Van Bronkhorst een single-split van ruim 5 kW in de woonkamer/keuken en een multi-split van 3 x 2 kW voor de drie slaapkamers.

Een standaard-airconditioner van 3 kW, de prijsknaller bij groothandels, voldoet niet overal.

Vraagtekens bij configuratie

Groot was zijn verbazing toen een installateur een heel andere configuratie adviseerde: een single-split van 3,5 kW voor de woonkamer en een single-split met uitblaaskanalen voor de bovenverdieping. “Dat kostte de helft van wat ik had begroot.” De kleine unit in de woonkamer is volgens Van Bronkhorst door het geringe vermogen ongeschikt voor verwarming. Ook zet hij vraagtekens bij de unit met uitblaaskanalen om de lucht naar de drie slaapkamers te brengen. Via roosters in het plafond komt de koude lucht in de slaapkamers terecht, maar die zakt direct naar beneden en verdwijnt via een rooster of spleet onder de deur naar de overloop.” Vervolgens verdwijnt de zware koude lucht via de overloopvloer en het trapgat naar beneden. De koude lucht bereikt de regelaar niet en de compressor blijft maar doordraaien.

Het nieuwe systeem van Eplucon met de drycoolers op het dak en de water/water-warmtepompen in de appartementen.

Nieuw collectief warmtepompsysteem met drycooler als bron

Voor wie een warmtepompsysteem voor een appartementencomplex zoekt, is er recent een optie bijgekomen. Hierbij wordt een collectieve bron in de vorm van een drycooler aangesloten op water/water-warmtepompen in de appartementen. Vanwege nadelen van gangbare systemen denkt leverancier Eplucon dat het onlangs geïntroduceerde systeem goede marktkansen heeft.

'Fancoil is serieus alternatief voor airco'

'Fancoil is serieus alternatief voor airco'

Jaga introduceert met de Briza Net Zero een nieuwe generatie convectoren. Naast de verwarmingsmogelijkheden ziet de fabrikant in de zogeheten fancoil een alternatief voor de airco. "Een fancoil in combinatie met een lucht/water-warmtepomp kan heel goed condenserend koelen en zal minder snel pendelen dan een airco."

Groupe Atlantic Nederland toonde begin dit jaar op vakbeurs VSK de nieuwste efficiënte verwarmingsoplossingen van Fujitsu.

Acht vragen over verwarmen met lucht/lucht-warmtepompen

Verwarmen met lucht/lucht-warmtepompen / aircoheaters is in opkomst. Maar ook als hoofdverwarming? En hoe comfortabel en efficiënt is deze manier van verwarmen? Dat zijn enkele van de acht vragen die door specialisten van Fujitsu-leverancier Groupe Atlantic Nederland worden beantwoord.

Een unit gemonteerd aan een betondek met divers vast kanaalwerk.

Scholen verwarmen, koelen en ventileren; decentraal per lokaal

Het binnenklimaat in klaslokalen staat vol in de aandacht, waarbij vooral naar de CO2-concentratie van de binnenlucht wordt gekeken. De vernieuwde unit van Klimaatgroep Holland kan daarbij soelaas bieden. Naast ventileren kan zo'n decentrale unit ook verwarmen en koelen. Elk klaslokaal krijgt een binnen- en buitenunit.

Vloermodel airco in opmars vanwege verwarmen

Vloermodel airco in opmars vanwege verwarmen

Een standaard airco heeft een binnenunit die tegen het plafond hangt. Maar dat is aan het veranderen, zo bleek op de Duitse beurs Chillventa. Daar werden opvallend veel vloer-/wandmodellen getoond. De reden van de opmars van dit soort units is dat airconditioners steeds meer worden gebruikt om ook te verwarmen.

'Airconditioning wordt nog altijd primair geassocieerd met koeling'

'Airconditioning wordt nog altijd primair geassocieerd met koeling'

Martin Pennings, academy manager/trainer bij LG Electronics, ziet een groeiende aandacht voor de optie van aircoverwarming. Volgens hem is het een nieuwe stap in de maatschappelijke uitrol van airconditioning. Toch associëren veel installateurs airconditioning nog steeds primair met koeling, merkt hij tijdens de trainingen die hij geeft.

Bij Hyper Heating van Mitsubishi Electric worden dezelfde binnenunits ingezet als bij ‘gewone’ RAC.

Hyper Heating: lucht/luchtsysteem met focus op verwarmen

'Geen airco die kan verwarmen, maar een lucht/lucht-warmtepomp die kan koelen'. Zo vat Mitsubishi Electric-leverancier Alklima de werking van Hyper Heating samen. Het systeem bleef jarenlang in de luwte, maar de laatste tijd is er meer vraag naar, vertelt Martijn van Leerdam, coördinator productmanagement bij Alklima.

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarmingGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de naam 'Marber' heeft 25 woningen, die midden in de natuur staat.