Installatie XL 2023 staat online  

Installatie XL 2023 staat online  

Onze jaarlijkse projectenspecial Installatie XL staat online. Met daarin opgenomen het katern Licht XL. Ook deze keer weer met tal van interessante projecten.

Zo bleek de 150 meter hoge Cooltoren met bijna 300 woningen ‘een ingewikkelde engineering-puzzel', aldus installatie-adviseur Richard Wolf. Een nieuw gebouw voor onderwijs en onderzoek van de Rijksuniversiteit heeft dankzij verregaande prefabricage een besparing opgeleverd van 25.000 manuren. En in het appartementencomplex AMST maakt een warmtepomp warmtapwater van 40 °C. Hiervoor was weliswaar een afwijkende interpretatie nodig van het Bouwbesluit. Het nieuwe van der Valk hotel in Best biedt haar gasten overdadig veel luxe. Maar behalve die pracht en praal is het hotel ook duurzaam, getuige het streven naar een BREEAM Outstanding-certificaat. Het meest energiezuinige zwembad van Europa bevindt zich overigens in Rijssen. Het plaatselijke zwembad De Koerbelt is met zonnepanelen, heatpipes, warmtepompen en energieopslag bijna zelfvoorzienend en produceert meer energie dan het verbruikt. Van een jaren dertig woning behoud je liefst alle karakteristieke kenmerken. Om gasloos te worden is in dit project dankbaar gebruik gemaakt van een diepe kruipruimte waar de meeste techniek is geplaatst. Waaronder kunststof buffervaten voor de opslag van warmte en de ventilatieleidingen voor de WTW-balansventilatie.  

Het complete overzicht van de projecten in Installatie XL 2023: 

Cooltoren van 150 meter kleurt Rotterdamse skyline 

De skyline van Rotterdam is ingrijpend aan het veranderen. Zo reikt de Cooltoren naar 150 meter hoogte. Hoe pas je al die installaties in een compacte ruimte voor maar liefst 282 woningen? 

Rustig zoeken naar de juiste balans in de bronnen 

Bij de Rijksuniversiteit Groningen verrijst een prachtig, nieuw gebouw voor onderwijs en onderzoek met een bruto vloeroppervlak van 64.000 vierkante meter. De Groot-Lammerink Installatiecombinatie verzorgde er nagenoeg alle installaties. 

Warmtapwater van 40 °C in wooncomplex AMST 

In het appartementencomplex AMST wordt een innovatief energiesysteem toegepast, waarbij warm water van 40 °C uit de warmtepomp direct gebruikt wordt als warm tapwater. 

Veel luxe en toch duurzaam 

Van een rooftopbar tot een zwembad van 25 meter en een wellness met verschillende sauna’s: het nieuwe Valk Exclusief-hotel in Best biedt haar gasten overdadig veel luxe. 

Duurzaamste zwembad is energie- èn kostenneutraal 

Het meest energiezuinige zwembad van Europa bevindt zich in Rijssen. Het plaatselijke zwembad De Koerbelt kreeg een volledig nieuw binnengedeelte. Hierbij werd alles uit de kast getrokken om het zwembad zoveel mogelijk zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie. 

‘Alle installaties op de millimeter nauwkeurig’ 

Het komende theaterseizoen kunnen Bosschenaren hun vernieuwde Theater aan de Parade bezoeken. In een intensieve samenwerking met de architect en de constructeur heeft Deerns eraan bijgedragen dat het verouderde theater in de binnenstad plaatsmaakt voor een hypermodern theater. 

Jaren dertig woning onzichtbaar van het gas af 

Mensen die in een oude woning wonen, doen dat meestal omdat ze gecharmeerd zijn van de karakteristieke bouwelementen van zo’n woning. Tegelijkertijd willen ze moderne innovaties integreren. 

Republica, zelfvoorzienend dorpje in Amsterdam Noord 

Met Republica wordt een dorpje aan de stad Amsterdam toegevoegd, met eigen voorzieningen voor wonen, werken en recreëren. De bewoners zijn voor hun energie niet afhankelijk van de buitenwereld, omdat warmte, koude en elektriciteit in het complex zelf opgewekt worden. 

‘Klimaateilanden’ voor frisse lucht in Hogeschool Rotterdam 

De Hogeschool Rotterdam heeft zijn locatie aan de Kralingse Zoom uitgebreid met moderne duurzame nieuwbouw. Het is naast gezond (Frisse Scholen klasse B) en energieneutraal, ook nog eens circulair en flexibel gebouwd. 

Kerkrenovatie naar energielabel A 

Het Groot Tuighuis, een voormalig kerkgebouw, kazerne, museum en depot uit de 15e eeuw, is met duurzame installatietechnieken weer hele- maal bij de tijd gebracht. 

BIM maximaal benut op bouwplaats Wonderwoods 

In het centrum van Utrecht verrijzen twee ‘groene’ torens van Wonderwoods. Terberg Totaal Installaties verzorgt zowel de elektrotechnische als werktuigkundige installaties. “Dankzij het gebruik van het BIM-model zijn er minder vakmensen op locatie nodig. Erg prettig in de huidige tijd van personeelstekorten.” 

Thermen Soesterberg aardgasvrij met 1,2 MW warmtepomp

Acht jaar na de oplevering van Thermen Soesterberg in 2015 zijn de gasketels afgesloten. Het saunacomplex draait nu volledig op een door Linthorst Techniek ontwikkelde warmtepomp van 1,2 MW. 

320.000 kilo groente koelen en verwerken 

In de buurt van Venlo heeft Hessing Super- vers een nieuwe productielocatie gebouwd, waar zo’n 320.000 kilo groente kan worden gesneden tot ruim 850 verse groenteproducten. VHI Koudetechniek is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de koudetechnieken. 

Licht XL 

DC voor openbare verlichting bespaart kosten 

In een nieuwbouwwijk in Heerhugowaard is ervoor gekozen om een bipolair DC-net aan te leggen voor de openbare ledverlichting. Over converters, omvormers, led-drivers en DC-kasten. 

84.500 kWh besparen met nieuwe verlichting 

ABB wil dat al haar gebouwen wereldwijd in 2030 volledig CO2-neutraal zijn. Deze ambitie geldt ook voor de fabriek in Ede, waar de productie van installatiedozen en verdeelkasten plaatsvindt. 

De grootste 112 meldkamer van Nederland 

De grootste 112-meldkamer van Nederland is geopend. Het lichtontwerp benadrukt niet alleen de esthetiek van de architectuur, maar is ook aangenaam voor de mensen die er in continudiensten verblijven 

Slim verlichten vergt uitgebreid testen 

Met draadloze communicatie tussen armaturen, schakelaars, sensoren en klimaatsystemen realiseerde Bosman bedrijven een intelligent gebouwsysteem bij de renovatie van een kantorencomplex. 

Lees meer over

De woning van de familie Versijde in Capelle aan den IJssel.

Bewoner installeert warmtepomp zelf en deelt zijn ervaringen

Een woningeigenaar die een warmtepomp zelf installeert. Met een monoblock en technisch inzicht kan dat, zo bewees Kees Versijde, die zijn ervaringen in dit artikel deelt. "Een warmtepomp is maatwerk. Dat vraagt veel denkwerk." Ook van installateurs, maar die lieten volgens Versijde steken vallen. Daarom ging hij zelf aan de slag.

De woning van de familie Timmermans in het Drentse Sleen.

Grote woning slim verwarmd met twee warmtepompen en zelfgebouwde...

Een woning met ruim 300 vierkante meter vloeroppervlakte verwarmen met een warmtepomp vraagt om een flink vermogen. Alexander Timmermans uit het Drentse Sleen bedacht er een systeem met twee warmtepompen voor. De ene warmtepomp heeft een vermogen van 12 kW en draait in de wintermaanden, terwijl een kleinere versie van 5 kW het voor- en najaar voor zijn rekening neemt. Het systeem wordt volledig aangestuurd met zelfgebouwde domotica.

Op zolder staat de warmtepomp (links), naast de koelmodule van het PVT-systeem.

Verduurzaming jaren 80-woning met pvt, warmtepomp en decentrale...

Voorafgaand aan de verduurzaming van hun jaren 80-woning maakten Xander en Thessa Groenendaal een grondige studie van alle opties. Opvallende keuzes waren de pvt-panelen met warmtepomp en een gecombineerd ventilatie- en afgiftesysteem. Wat waren de afwegingen voor deze - en andere - onderdelen binnen het concept dat hun woning nu verwarmt en koelt?

Van gas los met aircoheating

Van gas los met aircoheating

Met vier eenvoudige split-airco's van het gas af. Het lukte Evert Raaijen uit Harderwijk, die zijn gasrekening voor 3.500 m3 aardgas zag verdwijnen. Volgens hem is deze oplossing in vrijwel ieder huis eenvoudig toepasbaar. "Het is goedkoop en modulair."

Frank Agterberg (rechts) draagt het voorzitterschap over aan Tom Meijerink (links).

Tom Meijerink nieuwe voorzitter Branchevereniging Bodemenergie

Op 1 januari 2025 wordt Tom Meijerink de nieuwe voorzitter van Branchevereniging Bodemenergie. Hij volgt daarmee Frank Agterberg op, die na tien jaar het voorzitterschap overdraagt.

Onderzoek wijst uit: 85 procent warmtepompbezitters is tevreden

Onderzoek wijst uit: 85 procent warmtepompbezitters is tevreden

Uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) afgelopen voorjaar liet uitvoeren, blijkt dat 85 procent van de woningeigenaren met een warmtepomp tevreden of heel tevreden over deze warmteopwekker is. Over het aanschaf- en installatieproces was 70 procent (heel) tevreden en ruim 60 procent maakt zich dankzij de warmtepomp minder zorgen over de energierekening.

Woningeigenaren werken voortvarend aan verduurzaming

Woningeigenaren werken voortvarend aan verduurzaming

In het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route bezocht ik onlangs vier woningen. Dat mensen hun woning openstellen voor onbekenden, vind ik op zich al bijzonder. Vooral in deze tijd, vermeld ik er als cliché maar even bij. Maar goed, woning­eigenaren openen hun deuren niet voor niets, zo werd mij duidelijk.

Vaillant presenteerde de nieuwe warmtepomp in 
oktober op Vakbeurs Energie in Den Bosch.

Nieuwe split-warmtepomp van Vaillant onder de loep

Onlangs introduceerde Vaillant de aroTherm Split plus-warmtepomp. Ten opzichte van de voorganger heeft de fabrikant diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo is de warmtepomp stiller, efficiënter en gemakkelijker te installeren. En omdat onderdelen gemakkelijk zijn te vervangen, is er meer oog voor de circulaire economie.

On-the-Wall- en In-the-Wall-uitvoeringen van de Compac, naast elkaar in een showroom.

Decentrale variant maakt wtw-ventilatie toepasbaar in bestaande...

Ventilatie met warmteterugwinning (wtw) zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, is energiebesparend en maakt dat de warmtepomp minder thermisch vermogen nodig heeft. Een centraal systeem met luchtkanalen is de standaard in nieuwbouw, maar lastig of onmogelijk in te bouwen in bestaande woningen. Decentrale wtw-ventilatiesystemen zoals van Fresh-r zijn daar wel geschikt voor.

Een unit gemonteerd aan een betondek met divers vast kanaalwerk.

Scholen verwarmen, koelen en ventileren; decentraal per lokaal

Het binnenklimaat in klaslokalen staat vol in de aandacht, waarbij vooral naar de CO2-concentratie van de binnenlucht wordt gekeken. De vernieuwde unit van Klimaatgroep Holland kan daarbij soelaas bieden. Naast ventileren kan zo'n decentrale unit ook verwarmen en koelen. Elk klaslokaal krijgt een binnen- en buitenunit.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.