Een nieuw Belgisch bedrijf heeft een collectief klimaatsysteem ontwikkeld voor woon- of zorgcomplexen vanaf zo'n vijftien woningen. In het systeem wordt een collectief lagetemperatuurnet gecombineerd met boosterwarmtepompen in de woningen.
Voor het inzetten van een warmtepomp moet een woning voldoende geïsoleerd zijn. Om erachter te komen of dat het geval is, wordt vaak een infraroodcamera gebruikt. Maar daarmee ben je er nog niet, stelt Frans Dam, energieconsulent en docent thermografie. Er zijn volgens hem extra technieken nodig om te weten waar eventuele koudebruggen of energielekken zich precies bevinden.
Er zijn woningen die een lucht/water-warmtepomp combineren met een lucht/lucht-warmtepomp oftewel airco. Daarvoor zijn minstens twee buitenunits nodig. De vraag is of ook met één buitenunit kan worden volstaan. Samsung biedt die optie sinds enkele jaren. Er zit wel een addertje onder het gras als het om de functionaliteit gaat.
Een huis uit 1958 met houten vloeren en van die grote ramen, zonder spouwmuur, vloerverwarming of balansventilatie; zou je dat van het gas kunnen halen? Dat is inderdaad mogelijk, blijkt uit dit praktijkverhaal van Niels Flach. 'Oefenen' met een losse airco-unit bleek in zijn geval te helpen om gevoel voor de bal te krijgen, en die airco levert nu als bijverwarming nog steeds een fijne bijdrage.