Uko Reinders
Hoofdredacteur Vakblad Warmtepompen
Hoofdredacteur Vakblad Warmtepompen
Terwijl de huidige regering een streep door de warmtepompverplichting heeft gezet, staat een meerderheid van de Nederlanders juist achter die maatregel. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De meeste Nederlanders willen dat de regering sowieso meer doet voor het klimaat en staan daarbij ook achter andere maatregelen om warmtepompen te stimuleren.
Voor zover bekend, wordt het koudemiddel propaan alleen in lucht/water-monoblockwarmtepompen toegepast. Maar een monoblock heeft ook nadelen, daarom onderzoekt Mitsubishi Electric de mogelijkheid voor een splitwarmtepomp met propaan. Dat maakte Alklima/Mitsubishi Electric op 10 april bekend, tijdens een informatiebijeenkomst voor klanten in Stadion Galgenwaard van FC Utrecht.
In een recent rapport boog de Algemene Rekenkamer zich over de vraag waarom de uitrol van warmtenetten traag verloopt. Daarbij werd ook naar warmtepompen gekeken. Maar wat een warmtenet of warmtepomp voor de portemonnee van bewoners betekent, kwam niet aan de orde. Een simpele berekening geeft uitsluitsel: een warmtepomp is veel voordeliger voor bewoners.
Begin april maakte Copeland bekend te investeren in BlueHeart Energy. Dit Nederlandse bedrijf werkt al zo'n tien jaar aan de ontwikkeling van een thermo-akoestische warmtepomp. Met Copeland erbij, dat in 2022 een jaaromzet van 5 miljard dollar noteerde, krijgt BlueHeart Energy nu dus hulp van een financieel krachtige partij.
De warmtepompen van ATAG Verwarming werden al in Italië gemaakt, en dat zal volgend jaar ook voor de cv-ketels van het merk gelden. Die werden sinds de jaren zestig in Lichtenvoorde geproduceerd. Dat de productie naar Italië verhuist, is een besluit van moederbedrijf Ariston Group. ATAG blijft in Lichtenvoorde wel doorgaan, onder meer met sales-, marketing- en service-activiteiten voor warmtepompen, waar het bedrijf veel groei in verwacht.
Als eerste club in het betaalde voetbal is Sparta in maart van het gas afgegaan. Voor de verwarming is gekozen voor een wko-installatie met twee grote warmtepompen. Daarnaast is er een grote lucht/water-warmtepomp. Een softwaresysteem bepaalt continu wat de meest efficiënte optie om te verwarmen en te koelen is.
Op de ISH presenteerde het Noorse bedrijf Cartesian een systeem om in PCM energie in de vorm van warmte op te slaan. Het systeem kost de helft van een accu, is alleen geschikt voor utiliteit en heeft alleen zin met een dynamisch energiecontract in combinatie met een warmtepomp. Dan kan het energiekosten besparen en netcongestie omzeilen.
Op de ISH waren de warmtepompen van het Poolse bedrijf Sunex een opvallende verschijning. Ook de visie op verwarmingssystemen van het bedrijf is bijzonder, met een centrale rol voor de buffertank. Het bedrijf begon ooit met de productie van zonnecollectoren en maakt inmiddels ook PVT-systemen, warmtepompen en buffertanks.
Vaillant toonde op de ISH in Frankfurt een vernieuwd assortiment warmtepompen. Ze hebben alleen propaan als koudemiddel en komen in het tweede kwartaal van 2026 op de markt. Daarbij is ook een serie water/water-warmtepompen geïntroduceerd met als extra feature dat het koudemiddel ook bij lekkage niet kan ontsnappen, zo verzekert de fabrikant.
Vanwege de herziening van de Europese F-gassenverordening gaat de certificering voor het werken met koudemiddelen veranderen. Daarbij komt er naast de verplichte certificering voor het werken met F-gassen ook een verplichte certificering voor het werken met natuurlijke koudemiddelen. Hierbij gaat het om ammoniak, CO₂ en koolwaterstoffen, waaronder propaan en isobutaan. De veranderingen gaan op 25 september 2025 in, zo melden STEK en de NVKL.