Gevel als bron van een warmtepomp

Gevel als bron van een warmtepomp

Een op het dak geplaatst bronsysteem voor een water/water-warmtepomp is inmiddels bekende techniek. Hierbij wordt energie opgevangen via vloeistof die door leidingen in pvt-panelen loopt. Minder bekend is dat dit principe ook op een gevel kan worden losgelaten. Een consortium van drie bedrijven ontwikkelde vanuit dit idee een concept dat ze de warmtewingevel hebben genoemd.

De energieschutting kan als bron van een warmtepomp een oplossing zijn, bijvoorbeeld als het geluid van een buitenunit tot problemen leidt.

Energieschutting als stille bron voor warmtepomp (tot vriespunt)

Een tuinschutting combineren met de bron van de warmtepomp heeft als voordeel dat er geen geluid wordt geproduceerd. Een nadeel is het lage rendement bij temperaturen onder nul. Daarom raadt leverancier Optisolar aan om een gasketel of elektrisch element aan het verwarmingssysteem toe te voegen.

De lucht/water-warmtepomp van Ferroli die de woning van Koen Zweers voortaan van warmte voorziet.

Van duur warmtenet af met individuele warmtepomp

Niet van het gas af, maar van het dure warmtenet. Koen Zweers uit Tiel waagde de overstap naar een all-electric warmtepomp en is nu bevrijd van dure gigajoules. Er is nog wel één hindernis te nemen: het verwijderen van de warmtenetaansluiting. Dat gaat hem 4.200 euro kosten.

Proefveld voor kunstgrasthermie, op een sportpark in Zwolle.

Kunstgrasveld als bron voor warmtepompen

Een kunstgrasveld dat wordt blootgesteld aan de zon kan in de zomer onaangenaam warm worden. Door met collectoren een deel van de thermische energie in te vangen, kan het veld worden gebruikt om woningen te verwarmen. Aendless Energy, een dochteronderneming van infrabedrijven Strukton en Roelofs, heeft er een systeem voor ontwikkeld. Eerder dit jaar is samen met Antea Sport een succesvolle eerste fase van een pilot afgerond.

'Bodemenergie heeft vaak hoger maatschappelijk rendement dan luchtwarmtepomp'

'Bodemenergie heeft vaak hoger maatschappelijk rendement dan...

Als alle mogelijke kosten en baten worden afgewogen, heeft een bodemenergiesysteem bij de meeste gebouwtypen een hoger maatschappelijk rendement dan een al dan niet hybride lucht/water-warmtepomp. Dat is de conclusie uit onderzoek van adviesbureau CE Delft. Alleen bij nieuwbouwwoningen 'wint' de lucht/water-warmtepomp deze vergelijking.

Voorbeeld van betonnen gevelpaneel (beeld: G.tecz Engineering GmbH)

Gevelpanelen als bronsysteem voor warmtepompen

Niet bij elke woning zijn er genoeg mogelijkheden voor een buitenunit of bodembron, en soms zijn PVT-panelen ook geen optie. In het onderzoeksproject Tabsolar III ontwikkelt en test het Duitse Fraunhofer Instituut samen met een aantal marktpartijen of zonthermische gevelpanelen als alternatieve bron voor een warmtepomp kunnen dienen.

Aquathermie bij Loosdrecht: waterplas als warmtepompbron

Aquathermie bij Loosdrecht: waterplas als warmtepompbron

Oppervlaktewater als warmtepompbron wordt in Nederland nauwelijks toegepast, maar aquathermie blijkt prima te werken. Dat is de ervaring van Huub Goossens uit het waterrijke Loosdrecht, die zelf het initiatief nam. Een bodemwarmtepomp van 9 kW is gekoppeld aan twee oppervlaktewater-warmtewisselaars van elk 6 kW.

Betaalbare oplossingen aardgasvrij maken van oudere rijwoningen

Betaalbare oplossingen aardgasvrij maken van oudere rijwoningen

In het NOS journaal en het NPO Radio 1 Journaal van dinsdag 23 juli ging Michiel Kirch, directeur van TKI Urban Energy, in op een inventarisatie van innovatieve concepten om naoorlogse rijtjeshuizen betaalbaar van het gas af te krijgen. "Voor prijzen rond de € 35.000 is er niet één oplossing die voor alle huizen geschikt is, maar er is wel voor bijna alle standaardwoningen een aanpak."

Ondertekening Green Deal voor aquathermie

Ondertekening Green Deal voor aquathermie

Bij aquathermie dient water, bijvoorbeeld oppervlakte- of afvalwater, als bron voor een warmtepompsysteem. Uit onderzoek bleek afgelopen jaar dat de kansen voor aquathermie in Nederland veel groter zijn dan altijd werd gedacht. Vanuit een speciale Green Deal moeten ze worden verzilverd.

Amsterdamse kademuren als mogelijk bronsysteem voor warmtepompen

Amsterdamse kademuren als mogelijk bronsysteem voor warmtepompen

De gemeente Amsterdam overweegt om kademuren die moeten worden gerenoveerd, te voorzien van funderingspalen met een ingebouwde warmtewisselaar. Daarmee kunnen de muren van de bekende grachten als bronsysteem voor warmtepompen dienen. Sharon Dijksma, wethouder van Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit, wil er een proef mee starten bij de kademuur van de Leliegracht.