Minister: 'Hybride warmtepompen en slim aansturen tegen netcongestie'

Minister: 'Hybride warmtepompen en slim aansturen tegen netcongestie'

Onder andere door de grootschalige inzet van warmtepompen groeien de zorgen over het energienet. Eind vorig jaar gaf demissionair Jetten van Klimaat en Energie aan dat dit op korte termijn met name in de regio Flevopolder/Gelderland/Utrecht (FGU) voor problemen kan zorgen. Een van de manieren waarop hij dit probleem wil aanpakken, is door warmtepompen 'net-efficiënt te installeren' en slimmer te maken.

Netcongestie tegengaan met warmtepompen: 'Snel standaard protocol nodig'

Netcongestie tegengaan met warmtepompen: 'Snel standaard protocol...

Grootschalige toepassing van de huidige warmtepompen leidt tot mogelijke onbalans- en capaciteitsproblemen op het stroomnet. Het flexibel bijtoeren, aftoeren en afschakelen van 'slimme' warmtepompen kan in de toekomst echter helpen om datzelfde net juist stabiel te houden. Daarvoor is snel een communicatieprotocol nodig dat voortbouwt op het Smart Grid Ready-label dat op veel warmtepompen prijkt, aldus een onderzoeksrapport van het Flexiblepower Alliance Network (FAN).

Boring voor een bodemlus. Volgens Niek de Jong van Itho Daalderop verlaagt een water/water-warmtepomp die op zo'n  bronsysteem wordt aangesloten de piek-elektriciteitsvraag.

Bodemenergie: optie tegen netcongestie

Om congestie op het stroomnet tegen te gaan, zijn beheerders terughoudend met het verstrekken van nieuwe - of het uitbreiden van bestaande - aansluitingen. Die kunnen echter wel nodig zijn voor een warmtepomp. De keuze voor een bodemsysteem kan een oplossing zijn. Over hoe dat zit, geeft Niek de Jong van Itho Daalderop uitleg.

De KIA EV9 is uitgerust met hard- en software voor bi-directioneel laden, waarbij van wissel- naar gelijkstroom wordt omgeschakeld.

Accu's elektrische auto's als katalysator implementatie warmtepompen

Stroom van accu's in elektrische auto's gebruiken in woningen, oftewel Vehicle to Grid (V2G), kan helpen om netcongestie tegen te gaan en zo de energietransitie versnellen. Dat stelt onderzoeker Auke Hoekstra. Uit zijn onderzoek blijkt dat V2G gunstig uitpakt in wijken met veel warmtepompen.