Netcongestie tegengaan met warmtepompen: 'Snel standaard protocol nodig'

Netcongestie tegengaan met warmtepompen: 'Snel standaard protocol...

Grootschalige toepassing van de huidige warmtepompen leidt tot mogelijke onbalans- en capaciteitsproblemen op het stroomnet. Het flexibel bijtoeren, aftoeren en afschakelen van 'slimme' warmtepompen kan in de toekomst echter helpen om datzelfde net juist stabiel te houden. Daarvoor is snel een communicatieprotocol nodig dat voortbouwt op het Smart Grid Ready-label dat op veel warmtepompen prijkt, aldus een onderzoeksrapport van het Flexiblepower Alliance Network (FAN).

Nieuw collectief warmtepompsysteem voor wooncomplexen

Nieuw collectief warmtepompsysteem voor wooncomplexen

Een nieuw Belgisch bedrijf heeft een collectief klimaatsysteem ontwikkeld voor woon- of zorgcomplexen vanaf zo'n vijftien woningen. In het systeem wordt een collectief lagetemperatuurnet gecombineerd met boosterwarmtepompen in de woningen.

Hybride warmtepomp ook interessant bij warmtenetaansluiting

Hybride warmtepomp ook interessant bij warmtenetaansluiting

Veel warmtenetaansluitingen zijn na wat aanpassingen prima geschikt voor combinatie met een hybride warmtepomp. Dat is goed nieuws voor huiseigenaren die merken dat de tarieven voor stadsverwarming door het dak gaan. Een hybride warmtepomp vermindert de gebruikskosten fors, maar het vaak hoge vastrecht blijft wel op de nota staan, zo waarschuwen leveranciers.

De energiecentrale van Mijnwater in het nieuwe Maankwartier van Heerlen (Foto: Kuijpers BV).

Warmtenet Mijnwater wordt steeds slimmer

Mijnwater in Heerlen is een slim warmtenet met afnemers, restwarmtebronnen, warmtepompen en oude mijnschachten als ondergrondse buffer. Inmiddels ligt er een netwerk van 35 kilometer waar kantoren en appartementsgebouwen op zijn aangesloten; daar moeten nog 30.000 woningen bij komen. Het concept is ook toepasbaar in andere stedelijke gebieden. <BR><BR>Tekst: Richard Mooi