De woning uit 1928 in het Groningse dorp Loppersum.

Vooroorlogse woning wordt gasloos: bewoners over de keuzes en het...

Het versterken, verbouwen, uitbreiden en gasloos maken van een bijna 90 jaar oude woning in Gronings aardbevingsgebied: het klinkt als een enorme investering in tijd en geld. Jan Knol en Gerda Kombrink gingen er drie jaar geleden echter mee aan de slag. Ze namen zelf de regie en vertellen uitgebreid over de keuzes die ze hierbij hebben gemaakt.

De Wijert - 'proeftuin' voor aardgasvrije wijken - in Groningen, een van de gemeenten waarvan de warmtevisie is geanalyseerd (foto: PAW / Kick Smeets).

Plannen aardgasvrije wijken onvoldoende voor doelstellingen...

Alle Nederlandse gemeenten hebben in een warmtevisie vastgelegd hoe ze tot 2030 aan de slag gaan met het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen. Die lokale plannen leveren opgeteld niet genoeg op om aan de nationale doelstellingen voor een aardgasvrije gebouwde omgeving te voldoen, blijkt uit analyse door milieuorganisatie Natuur & Milieu.

'Huishoudens met warmtepomp minder bezorgd over energierekening'

'Huishoudens met warmtepomp minder bezorgd over energierekening'

Wie in een woning met een warmtepomp, zonnepanelen of isolatie woont, maakt zich dankzij die maatregel gemiddeld veel minder zorgen over zijn of haar energierekening. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Bovendien geeft een meerderheid - in het geval van warmtepompen 85 procent - van de respondenten aan tevreden of zeer tevreden met de duurzame maatregel te zijn.

De woning uit 1650 van de familie Luteyn, die dankzij veel doorzettingsvermogen van het gas af kon.

Woning uit 1650 van het gas af? Het blijkt mogelijk.

De eerste zeven bedrijven die Sjoerd Luteyn benaderde om zijn slecht geïsoleerde woning uit 1650 te verduurzamen, zagen er geen heil in. Ze noemden het zelfs onmogelijk. De achtste dacht daar anders over. Zijn ideeën zijn inmiddels verwezenlijkt; met een all-electric warmtepomp is de woning gasloos gemaakt. Luteyn vertelt over het project en gaat in op de grootste tegenvaller: de ingewikkelde procedure om subsidie aan te vragen.

Productielijn in de Daikin-fabriek in Oostende.

Vereniging Warmtepompen: 'Hooflijnenakkoord diskwalificeert...

Vereniging Warmtepompen en NVI-GO (Nederlandse VerduurzamingsIndustrie - Gebouwde Omgeving) zijn verbaasd over het voorstel van de nieuwe regeringscoalitie om - zo stellen de verenigingen - 'de ingezette koers met betrekking tot de verduurzaming van Nederland in algemene zin, en die van individuele woningen specifiek, niet door te zetten'.

Nieuwe regering schrapt toekomstige '(hybride) warmtepompplicht'

Nieuwe regering schrapt toekomstige '(hybride) warmtepompplicht'

De plicht om vanaf 2026 bij het vervangen van een cv-ketel een (hybride) warmtepomp te laten installeren, wordt geschrapt. Dit is een van de punten in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering van PVV, BBB, VVD en NSC.

'Snel vóór 2026 nieuwe cv-ketel in plaats van warmtepomp is financieel onverstandig'

'Snel vóór 2026 nieuwe cv-ketel in plaats van warmtepomp is...

Sommige woningeigenaren halen het vervangingsmoment van hun cv-ketel naar voren, om de plicht van een duurzaam alternatief in 2026 te omzeilen. Dit concludeert RTL Nieuws op basis van een rondgang langs installateurs, die aangeven dat hun klanten bang zijn voor de kosten van een warmtepomp. Vasthouden aan de cv-ketel kan de komende vijftien jaar echter duizenden euro's duurder uitpakken, rekent vergelijkingssite Slimster voor.

De stand van awardwinnaar Eplucon op de beursvloer van de VSK.

'10 ampère-woning' wint VSK Award in categorie Energietransitie

Op 6 februari, de eerste dag van vakbeurs VSK in Utrecht, werden de VSK Awards uitgereikt. De award in de categorie Energietransitie ging naar de '10 ampère-woning' van warmtepompdistributeur Eplucon. In dit totaalconcept werken een warmtepomp, zonnepanelen, energieopslag en beheersysteem samen op basis van een '10 ampère-lantaarnpaalaansluiting'.

De jaren dertig-woning in Stadskanaal die gasloos wordt gemaakt.

Jaren dertig-woning gasloos met binnen opgesteld monoblock

Om een jaren dertig-woning van het gas te halen zonder het karakteristieke uiterlijk aan te tasten, is een speciale warmtepomp ontwikkeld. Een voor buitenopstelling bedoeld monoblock werd daarbij naar binnen gehaald. Met warmtebuffering wordt optimaal geprofiteerd van dynamische energieprijzen.

Per 1 februari geen kosten meer voor verwijderen gasaansluiting

Per 1 februari geen kosten meer voor verwijderen gasaansluiting

Huishoudens en andere kleinverbruikers die van het gas af kunnen vanwege de overstap op een warmtepomp, hoeven per 1 februari 2024 geen extra kosten meer te maken voor de verwijdering van hun gasaansluiting. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 12 december bekendgemaakt.