ISSO publicatie bodemgebonden water/water-warmtepompen in woningen geactualiseerd

ISSO publicatie bodemgebonden water/water-warmtepompen in woningen...

De ISSO-publicatie 72, die vanaf nu beschikbaar is. is een herziening van de versie die in 2022 verscheen. De kennis is geactualiseerd en biedt handvatten voor het ontwerp, de uitvoering, de oplevering en het beheer van bodemgebonden water/water-warmtepompen in woningen.

De energieschutting kan als bron van een warmtepomp een oplossing zijn, bijvoorbeeld als het geluid van een buitenunit tot problemen leidt.

Energieschutting als stille bron voor warmtepomp (tot vriespunt)

Een tuinschutting combineren met de bron van de warmtepomp heeft als voordeel dat er geen geluid wordt geproduceerd. Een nadeel is het lage rendement bij temperaturen onder nul. Daarom raadt leverancier Optisolar aan om een gasketel of elektrisch element aan het verwarmingssysteem toe te voegen.

Op zolder staat de warmtepomp (links), naast de koelmodule van het PVT-systeem.

Verduurzaming jaren 80-woning met pvt, warmtepomp en decentrale...

Voorafgaand aan de verduurzaming van hun jaren 80-woning maakten Xander en Thessa Groenendaal een grondige studie van alle opties. Opvallende keuzes waren de pvt-panelen met warmtepomp en een gecombineerd ventilatie- en afgiftesysteem. Wat waren de afwegingen voor deze - en andere - onderdelen binnen het concept dat hun woning nu verwarmt en koelt?

Concept met warmtepompen en hoogbouw: oplossing voor woningnood en energietransitie

Concept met warmtepompen en hoogbouw: oplossing voor woningnood en...

De woningcrisis oplossen en daarbij flink energie besparen, vormt een grote uitdaging. De oplossing die Daikin hiervoor heeft ontwikkeld, is een concept van hoogbouw, warmtepompen, energie-uitwisseling en de combinatie van wonen en werken in één pand. Het repeterende concept maakt dat installateurs sneller kunnen werken en daardoor meer projecten in dezelfde tijd kunnen uitvoeren.

'Bodemenergie heeft vaak hoger maatschappelijk rendement dan luchtwarmtepomp'

'Bodemenergie heeft vaak hoger maatschappelijk rendement dan...

Als alle mogelijke kosten en baten worden afgewogen, heeft een bodemenergiesysteem bij de meeste gebouwtypen een hoger maatschappelijk rendement dan een al dan niet hybride lucht/water-warmtepomp. Dat is de conclusie uit onderzoek van adviesbureau CE Delft. Alleen bij nieuwbouwwoningen 'wint' de lucht/water-warmtepomp deze vergelijking.

Drie lucht/water-monoblocks van elk 12 kW verwarmen het water in het binnenzwembad.

Vijf warmtepompen gekoppeld aan megabron

Een binnenzwembad als reuzebron voor water/water-warmtepompen voor verwarming van een landhuis. En dan overdag bij hoge buitentemperatuur en gratis zonnestroom het zwembad extra opwarmen met lucht/water-warmtepompen: het blijkt mogelijk. Installatiebedrijf Klimateq is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering, én voor het schrijven van een overkoepelende regeling voor deze tweetrapswarmtepompen.

'De compressor in de binnenunit heeft belangrijke voordelen'

'De compressor in de binnenunit heeft belangrijke voordelen'

In zijn redactionele commentaar voor Vakblad Warmtepompen gaat hoofdredacteur Uko Reinders in op twee bijzondere warmtepompsystemen. Bijzonder aan deze systemen van Eplucon en Weishaupt is dat de compressor zich in de binnenunit bevindt. Een oplossing met belangrijke voordelen.

In een achtertuin ingegraven Borg Energy Storage.

Warmtepomp vult geavanceerde ondergrondse warmtebuffer

De warmtepomp als spil in een geavanceerd warmteopslagsysteem: we publiceerden er onlangs een overzicht van. Daar hoort nog een ander systeem bij, waar het bedrijf Borg momenteel de laatste hand aan legt. Het gaat om een geavanceerde ondergrondse buffer die op momenten met een lage stroomprijs wordt gevuld met warmte uit een warmtepomp. Een dynamisch energiecontract is hiervoor een vereiste.

De binnendelen van het Eplucon-systeem met de water/water-warmtepomp en buffer in één, een accupakket en omvormers.

Onorthodox warmtepompsysteem zorgt voor betere energie- en...

Een drycooler als bron van een water/water-warmtepomp, een combinatie van een lucht- en bodembron, en het benutten van heet gas voor tapwater en ontdooien. Het zijn drie voorbeelden van onorthodoxe oplossingen waarmee Eplucon de energie- en geluidsprestaties van de eigen warmtepompsystemen verbetert.

De ringleiding is deels middels horizontaal gestuurde boringen aangelegd. Foto: Rene Koster.

Energie besparen door warmte- en koude-uitwisseling tussen gebouwen

Met 10.000 zonnepanelen, een eigen windmolenpark en een wko-installatie is Wageningen University & Research (WUR) vier keer op rij uitgeroepen tot 'meest duurzame universiteit ter wereld'. Om de campus nog verder te vergroenen, werd onlangs een ringleiding aangelegd waarmee de universiteitsgebouwen onderling warmte en koude kunnen uitwisselen.