De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

De duurzame toekomst van warmte: Innovatieve oplossingen voor woningen

"Innovatieve warmteoplossingen zijn essentieel voor een groenere toekomst. Ontdek waarom het uitbreiden van je assortiment met warmteoplossingen cruciaal is in het tijdperk van duurzaamheid. Kom meer te weten over technologische innovaties zoals PVT-systemen, warmtepompen, SKID's en thermische batterijen voor een efficiënter en milieuvriendelijker thuis."

Door de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering is er een stijgende interesse in duurzame verwarmingstechnieken. Dit biedt installateurs de kans om zich te verdiepen in technologieën voor hernieuwbare energie. Door verscherpte wetgeving en een verhoogd bewustzijn rondom het klimaat worden investeringen in duurzame verwarmingsoplossingen, zoals warmtepompen, gestimuleerd. Dit is niet alleen voordelig voor het milieu, maar biedt ook financieel voordeel voor de klant. Als installateur kun je hier een strategische zet doen voor duurzame groei.

PVT-systeem: krachtige 2-in-1 oplossing voor warmte en elektriciteit

Een PVT-systeem biedt een duurzame oplossing voor het verwarmen van de woning en het tapwater. Het systeem zet zonne-energie om in elektriciteit en warmte, wat leidt tot lagere gas- en elektriciteitskosten. Zowel in huishoudens als in de zakelijke sector zorgt het voor een duurzame levering van warmte en stroom.

PVT-panelen, bestaande uit PV-panelen en thermische collectoren, maken gebruik van zowel zonne-energie als omgevingslucht. De thermische collector fungeert als bron voor de warmtepomp, die vervolgens de temperatuur naar het niveau brengt dat nodig is voor verwarming van de woning en warm tapwater. Zelfs op bewolkte dagen en 's nachts. Deze efficiënte en geruisloze bron biedt flexibele installatieopties en is zowel hybride als all-electric toepasbaar.

De voordelen van het PVT-systeem

  • Stille en onzichtbare bron
  • Haal maximaal rendement uit het dak
  • De ideale samenstelling voor elke situatie
  • Beschikbaar als zowel hybride en all-electric (ready) systeem

Warmtepompen: efficiënt en duurzaam comfort

Door een groeiend duurzaamheidsbesef en stimuleringsmaatregelen van de overheid neemt de installatie van warmtepompen in Nederlandse huishoudens toe.

Aan het eind van 2022 waren er al bijna 406.000 warmtepompen geplaatst, voornamelijk in nieuwbouwprojecten waar ze steeds vaker standaard zijn vanwege de vereisten voor gasloze woningen. Maar ook bij bestaande woningen zijn warmtepompen zeer geschikt. Met een totaal van 8 miljoen woningen in Nederland liggen er voor installateurs aanzienlijke mogelijkheden om de installatie van warmtepompen in bestaande huizen te bevorderen en tegelijkertijd aan te haken bij de trend in nieuwbouw.

De voordelen van een warmtepomp

Warmtepompen, die warmte halen uit de lucht, bodem of water, bieden een energie-efficiënte vervanging voor traditionele verwarmingsmethoden. Deze systemen putten het merendeel van hun energie uit natuurlijke bronnen, waardoor ze veel efficiënter zijn dan oudere verwarmingstechnieken. Ze bieden aanzienlijke energiebesparingen, verminderen CO2-uitstoot, en verkleinen de klimaatvoetafdruk. Met het hele jaar door comfort, inclusief koeling, bieden ze continue waarde. Overheidsstimulansen maken de installatie financieel aantrekkelijk.

Installateurs kunnen inspelen op de vraag naar duurzame energie door zich te richten op PVT-systemen en lucht-water warmtepompen.

SKID: De toekomst van warmtepompinstallaties

Een SKID biedt een complete set voor de installatie van warmtepompen, inclusief alle noodzakelijke onderdelen. Dit zorgt voor een efficiëntere installatieprocedure.

Dankzij het compacte ontwerp is de SKID geschikt voor bijna elke locatie en kan hij moeiteloos door krappe ruimtes. Ideaal voor zowel hybride als volledig elektrische systemen tot 7,5 kW. Uniek is de mogelijkheid om elk circuit individueel af te sluiten, waardoor onderhoud en service vereenvoudigd worden.

Voor E-installateurs opent de SKID nieuwe mogelijkheden, waardoor ze kunnen groeien naar totaalinstallateurs met expertise in duurzame verwarmingstechnologieën. Voordelen zijn universele toepasbaarheid, eenvoudige installatie, foutreductie en tijdsbesparing.

Dit artikel is gesponsord door Alius.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Bespaar € 31
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De woning van de familie Versijde in Capelle aan den IJssel.

Bewoner installeert warmtepomp zelf en deelt zijn ervaringen

Een woningeigenaar die een warmtepomp zelf installeert. Met een monoblock en technisch inzicht kan dat, zo bewees Kees Versijde, die zijn ervaringen in dit artikel deelt. "Een warmtepomp is maatwerk. Dat vraagt veel denkwerk." Ook van installateurs, maar die lieten volgens Versijde steken vallen. Daarom ging hij zelf aan de slag.

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.

Enkele van de woningen in Petten. De individuele 
bodembronnen zijn aangelegd onder de voortuinen.

Bestaande corporatiewoningen van het gas met bodemwarmtepompen

Bij renovatieprojecten staan bodemwarmtepompen meestal niet bovenaan de lijst met verduurzamingopties. Bronboringen vormen er een complexe ingreep en zijn een forse kostenpost, is vaak het argument. Bij een project in Petten toonde woningcorporatie Wooncompagnie vorig jaar dat bodemwarmtepompen wel degelijk een haalbare optie zijn om renovatiewoningen gasloos te maken.

Vaillant presenteerde de nieuwe warmtepomp in 
oktober op Vakbeurs Energie in Den Bosch.

Nieuwe split-warmtepomp van Vaillant onder de loep

Onlangs introduceerde Vaillant de aroTherm Split plus-warmtepomp. Ten opzichte van de voorganger heeft de fabrikant diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo is de warmtepomp stiller, efficiënter en gemakkelijker te installeren. En omdat onderdelen gemakkelijk zijn te vervangen, is er meer oog voor de circulaire economie.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

De nieuwe Triple Solar 5-warmtepomp, met de compressormodule (midden), deze module aan de bovenkant (rechts) en als 'toren' (midden) met naast de compressormodule, een hydraulische module en eventueel een thermische batterijmodule voor warm tapwater.

Nieuwe warmtepomp geïnspireerd op Fairphone

Onderdelen die lang meegaan en als ze stuk gaan gemakkelijk zijn te vervangen. Dat zijn niet alleen de uitgangspunten van de Fairphone, maar ook van de nieuwe warmtepomp van Triple Solar. Deze water/water-warmtepomp, met pvt als bron, heeft een levensduur van maar liefst 25 jaar.

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Al in 2011 presenteerde alpha innotec zijn LWD(V)-serie propaangevulde monoblocks. Die serie werd vorig jaar opgevolgd door Hybrox, met monoblocks in vermogens van 5 en 8 kW. Onlangs werd deze range uitgebreid met 10 en 13 kW. Omdat het om propaanmonoblocks voor buitenplaatsing gaat, gelden er minder veiligheidseisen dan bij binnenplaatsing.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.