“Van oudsher werden portiekflats verwarmd door collectieve installaties of individuele gaskachels, pas later deed de individuele cv-ketel hier haar intrede. Daardoor hangt cv-ketel nu vaak op de plek van de oorspronkelijke geiser. Maar deze plek biedt geen ruimte voor een warmtepomp”, vertelt Rutger van Halteren, business development manager bij Remeha. “Om deze oudere gestapelde woningen van duurzame warmte en warmwater te voorzien, onderzochten we de mogelijkheden voor een collectieve L/W-monoblock met buffervat. De duurzame warmte wordt dan vanuit één punt verdeeld over de portiekwoningen en eventueel aangevuld met een individuele cv-ketel.”
Voordelen van een kleine collectieve installatie
Het installeren van zo’n kleine collectieve installatie kent een aantal voordelen. Ten eerste neemt het minder ruimte in. “Daarnaast wordt netcongestie voorkomen omdat één 16-Ampère-aansluiting - voor warmtepompen met een vermogen van 8 en 10, 12kW - per portiek van zes woningen volstaat“, vult Dirk Ockhuijsen, directeur Fortes Energy Systems, aan. “Bovendien zijn er weinig aanpassingen nodig in de woning. De primaire warmte wordt opgewekt door het monoblock, gedistribueerd naar de woningen en daar middels een afleverset gereduceerd in druk en temperatuur en gereedgemaakt voor gebruik.” Deze set registreert tevens per woning de afgenomen energie. Op afstand is daarnaast de afleverset en het monoblock te beheren.
Hybride
Hans Willers, accountmanager woningcorporaties, wijst daarnaast op een andere pré van de hybride collectieve installatie. “Schilisolatie op het hoogste niveau is niet altijd mogelijk bij oudere flats. Onze hybride opstelling kan werken met een aanvoertemperatuur van 55 °C. Op basis van deze temperatuur draait de warmtepomp rendabel, blijft het comfortabel in de woningen en hoeven leidingen en radiatoren niet vervangen te worden.” Hij wijst er echter ook op dat het altijd maatwerk blijft. “Het ontwerp moet kloppen en dat vergt samenwerking.”
Verduurzaming 55 portiekwoningen
In Wijchen krijgt de samenwerking van Remeha, Fortes, Kemkes Installatiebedrijf en prefabspecialist Preworxs op dit moment gestalte. De plaatselijke woningcorporatie verduurzaamt 55 portiekwoningen, die beschikten over gaskachels en een elektrische boiler. Het monoblock (8kW), cv-ketel en buffervat vormen samen één collectieve installatie voor vijf woningen. Deze levert een equivalent van CW klasse 4 en het tappatroon is getest volgens NEN 16147 EU capaciteitsklasse L. Daarnaast is iedere woning voorzien van een voorgemonteerde complete afleverset inclusief een 15-liter boosterboiler. Deze laatste is op de plaats van de oude boiler geïnstalleerd.
Flexibel
Wat dit project vooral aantoont is hoe flexibiel de klantvraag ingevuld kan worden. Rutger: “Technisch verduurzamen kent geen beperkingen, maar de invulling hangt af van de situatie. Hier is gekozen voor een hybride oplossing met midden temperatuurafgifte. Maar zelfs meer dan tien appartementen verduurzamen is - met een Effenca monoblock – mogelijk.”
Dit artikel is gesponsord door Remeha.