Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat jaarlijkse audits en administratieve lasten met zich meebrengt. Totaal Energie Concepten (TEC) uit Wolvega ondersteunt installateurs in dit certificeringstraject, waardoor ze zich kunnen concentreren op de installatie.

Bodemenergiesystemen nemen een vlucht, vertelt Bob van Steijn - adviseur duurzame energiesystemen bij TEC. “Je ziet dat er steeds meer bodembronnen bijkomen. Het wint aan populariteit. De techniek wordt ook steeds beter; bodemenergiesystemen zijn super efficiënt. Je ziet ze tegenwoordig ook meer en meer bij huiseigenaren en bijvoorbeeld bij grote kantoren, vaak zijn er ook meerdere panden tegelijk op een collectieve bron aangesloten.”

Kosten?

Van Steijn merkt op dat bodemenergiesystemen steeds populairder worden vanwege hun verbeterde efficiëntie en toenemend gebruik bij huishoudens en bedrijven. Hoewel de initiële kosten hoger zijn dan bij lucht/lucht warmtepompen, benadrukt Van Steijn de voordelen op termijn. “De langere levensduur van de warmtepomp en de bron - die vaak vijftig jaar of langer mee kan gaan - zijn toekomstbestendig. Daarnaast is de brontemperatuur constant en heb je niet te maken met een buitenunit die veel geluid voortbrengt. Er zijn, kortom, genoeg voordelen.”

BRL

In Nederland werkt een beperkte groep installateurs met bodemenergiesystemen, waarbij de BRL 11.000 certificering voor boringen en de BRL 6000-21/00 certificering voor installatie en bovengrondse systemen gelden. TEC neemt jaarlijkse audits van installateurs over en biedt ondersteuning bij certificeringsprocessen, inclusief warmteverlies, koellast en leidingdrukberekeningen.

Audits

Door de BRL-certificeringen krijg je een kwalitatief hoogstaand energiesysteem. Installatie in combinatie met een bron is iets complexer dan andere systemen, zegt Van Steijn. “Wij staan de installateurs hierin bij. We willen ze zoveel mogelijk ondersteunen en adviseren. Wij nemen bijvoorbeeld de jaarlijkse audits van ze over. Dan maakt dat ze zich kunnen concentreren op de installatie. Door het volgen van het aansluitschema, het gebruik van de juiste appendages en diameters, wordt er een perfect werkend systeem gecreëerd. Wij doen de rest.” Inmiddels verzorgt TEC de audits voor meer dan tweehonderd installateurs.

Online omgeving

Via een online portal kunnen installateurs hun projecten indienen voor certificering, waarbij TEC het volledige proces begeleidt. Van Steijn benadrukt dat TEC haar installateurs volledig kan ontzorgen door een breed scala aan diensten aan te bieden, waaronder warmteverlies, koellast en leidingdrukberekeningen of het maken van principeschema’s.

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht op de website van TEC.

Dit artikel is gesponsord door TEC.

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.

Enkele van de woningen in Petten. De individuele 
bodembronnen zijn aangelegd onder de voortuinen.

Bestaande corporatiewoningen van het gas met bodemwarmtepompen

Bij renovatieprojecten staan bodemwarmtepompen meestal niet bovenaan de lijst met verduurzamingopties. Bronboringen vormen er een complexe ingreep en zijn een forse kostenpost, is vaak het argument. Bij een project in Petten toonde woningcorporatie Wooncompagnie vorig jaar dat bodemwarmtepompen wel degelijk een haalbare optie zijn om renovatiewoningen gasloos te maken.

Frank Agterberg (rechts) draagt het voorzitterschap over aan Tom Meijerink (links).

Tom Meijerink nieuwe voorzitter Branchevereniging Bodemenergie

Op 1 januari 2025 wordt Tom Meijerink de nieuwe voorzitter van Branchevereniging Bodemenergie. Hij volgt daarmee Frank Agterberg op, die na tien jaar het voorzitterschap overdraagt.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en verkoelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek, die AircoHeaters van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Op spectaculaire wijze is in Eindhout (België) een groot distributiecentrum door WOLF Energiesystemen van nieuwe luchtbehandelingskasten voorzien. Door prefabricage kon de montage snel verlopen. Maar ook het slimme verticale transport droeg bij aan de vlotte realisatie. Voor de hijswerkzaamheden werd namelijk geen kraan ingezet, maar een helikopter die binnen het tijdsbestek van één dag meer dan tien luchtbehandelingskasten op het dak zette.