- Profiteer van de setprijs
- Warmtetechnieken
- NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
- Uitgebreide kennis
- Praktische oplossingen
Er komen steeds meer (lucht/water-)monoblocks op de markt. Anders dan bij splitsystemen wordt bij dit soort warmtepompen water in het buitendeel verwarmd. Het betekent dat er geen koudemiddel naar een binnendeel gaat. Dat is de reden dat propaan veel in monoblocks wordt toegepast. Het koudemiddel is ingedeeld in veiligheidsklasse A3, wat staat voor hoge ontvlambaarheid.
De hybride warmtepomp is een belangrijk thema voor Vakblad Warmtepompen. Daarom hebben we er veel over gepubliceerd. Om u wegwijs te maken in het aanbod, hebben we een overzichtsartikel over dit thema gemaakt, met links naar de diverse artikelen. Hierin zijn (uiteraard) ook de artikelen over all-electric ready (hybride als tussenstap) opgenomen.
Aquathermie komt in het kort neer op een warmtewisselaar in oppervlaktewater, wat als bron van een water/water-warmtepomp dient. Daar komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. Hierover kunt lezen in een reeks artikelen die we over deze veelbelovende techniek hebben gepubliceerd. De artikelen hebben we in dit overzicht voor u op een rijtje gezet.
Warmtepompen met propaan maken een enorme opmars door. De reden is de afbouw van f-gassen; daar heeft propaan geen last van. Met de brandbaarheid heeft het koudemiddel evenwel een eigenschap die aandacht vraagt. Om deze reden wordt propaan bijvoorbeeld alleen in monoblocks toegepast. Meer over propaan-warmtepompen vindt u in dit overzichtsartikel.
Onlangs kwam uit onderzoek naar voren dat onderhoud van warmtepompen niet overal goed geregeld is. Bijvoorbeeld bij plaatsing op het dak. Nefit Bosch heeft hiervoor oplossingen gevonden; de nieuwe dakwarmtepomp van het bedrijf is namelijk onderhoudsvrij. Mocht reparatie nodig zijn, dan kan het bedrijf voor een hoogwerker zorgen, of de werkzaamheden geheel overnemen. Ook het plaatsen van de warmtepomp kan Nefit Bosch regelen.
De warmtepompen van WOLF worden vanaf januari 2025 ondergebracht bij ATAG Verwarming. Beide bedrijven behoren tot de Italiaanse Ariston Group, waarvoor de verandering een strategische keuze is. De vestiging van WOLF in Kampen gaat verder met luchtbehandeling voor de utiliteit, waarin het bedrijf al lang actief is.
Een woningeigenaar die een warmtepomp zelf installeert. Met een monoblock en technisch inzicht kan dat, zo bewees Kees Versijde, die zijn ervaringen in dit artikel deelt. "Een warmtepomp is maatwerk. Dat vraagt veel denkwerk." Ook van installateurs, maar die lieten volgens Versijde steken vallen. Daarom ging hij zelf aan de slag.
Op 1 januari 2025 wordt Tom Meijerink de nieuwe voorzitter van Branchevereniging Bodemenergie. Hij volgt daarmee Frank Agterberg op, die na tien jaar het voorzitterschap overdraagt.
Uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) afgelopen voorjaar liet uitvoeren, blijkt dat 85 procent van de woningeigenaren met een warmtepomp tevreden of heel tevreden over deze warmteopwekker is. Over het aanschaf- en installatieproces was 70 procent (heel) tevreden en ruim 60 procent maakt zich dankzij de warmtepomp minder zorgen over de energierekening.
In het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route bezocht ik onlangs vier woningen. Dat mensen hun woning openstellen voor onbekenden, vind ik op zich al bijzonder. Vooral in deze tijd, vermeld ik er als cliché maar even bij. Maar goed, woningeigenaren openen hun deuren niet voor niets, zo werd mij duidelijk.
Onlangs introduceerde Vaillant de aroTherm Split plus-warmtepomp. Ten opzichte van de voorganger heeft de fabrikant diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo is de warmtepomp stiller, efficiënter en gemakkelijker te installeren. En omdat onderdelen gemakkelijk zijn te vervangen, is er meer oog voor de circulaire economie.
Ventilatie met warmteterugwinning (wtw) zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, is energiebesparend en maakt dat de warmtepomp minder thermisch vermogen nodig heeft. Een centraal systeem met luchtkanalen is de standaard in nieuwbouw, maar lastig of onmogelijk in te bouwen in bestaande woningen. Decentrale wtw-ventilatiesystemen zoals van Fresh-r zijn daar wel geschikt voor.