De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing
Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Een all-electric warmtepomp is duurder in aanschaf dan een hybride warmtepomp. Bovendien is het in Bruins ogen verstandig om het vermogen van een warmtepomp te dimensioneren op de buitentemperatuur die in het winter het vaakste voorkomt: circa vijf graden. Dat heeft alles te maken met efficiency. En dan kom je uit op een hybride warmtepomp. Voor de duidelijkheid: het geldt met name voor bestaande woningen, niet om nieuwbouwhuizen.

Bruins, werkzaam als National Key Account Director bij Remeha, licht zijn stelling toe. “Stel, het is min tien graden buiten. Ongeacht het soort warmtepomp wil je je huis verwarmen, toch? Een all-electric warmtepomp moet gedimensioneerd zijn op die lage temperatuur. Maar hoe vaak is het zo koud? Bijna nooit: 98% van de tijd is het in de winter tussen de nul en tien graden, dus gemiddeld plus vijf. Een all-electric warmtepomp die gedimensioneerd is op min tien, gaat bij plus vijf ‘tacten’: hij gaat aan en uit. Dat komt omdat hij voor die temperatuur niet efficiënt is ingesteld: hij is te groot, loopt minder goed.

Ook ontstaat bij extreem koude temperaturen congestie op het energienetwerk, zeker wanneer heel veel mensen een all-electric warmtepomp hebben.”

Je bent als consument niet volledig van het aardgas af, maar bespaart jaarlijks tot wel 70% op het gasverbruik.”

Met andere woorden: voor een bestaande woning is het verstandiger een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een hybride warmtepomp is volgens Bruins de snelste manier van verduurzamen. Je breidt immers de bestaande cv-installatie uit met een warmtepomp. Je bent als consument niet volledig van het aardgas af, maar bespaart jaarlijks tot wel 70% op het gasverbruik. Dat leidt – zeker in combinatie met zonnepanelen – weer tot een forse vermindering van de CO2-uitstoot. Bruins: “Groot pluspunt van een hybride warmtepomp is dat het vermogen is afgestemd op het buitenklimaat, waardoor hij maximaal efficiënt wordt. Je hebt twee energiedragers in de meterkast: gas en elektriciteit. Op basis van netcapaciteit en prijs maakt slimme software in de hybride warmtepomp steeds de meest efficiënte en goedkoopste keuze.”

Als leverancier van duurzame oplossingen is Remeha een belangrijke speler in de markt van de energietransitie. Remeha – onderdeel van de BDR Thermea Group – produceert en distribueert internationaal verwarmings- en warmwatersystemen en daaraan gekoppelde diensten. Het innovatieve bedrijf lanceerde vorig jaar de Elga Ace all-in-one, een hybride warmtepomp en HR cv-ketel in één toestel. En in augustus 2023 opende Remeha in Apeldoorn de grootste warmtepompenfabriek van Nederland. De hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kW volstaat volgens Bruins in 80% van de Nederlandse woningen. “Daarmee haal je jaarlijks circa duizend kuub van het gasverbruik af. Hij is compact, met een kleine binnen- en buitenunit en makkelijk te installeren, bovendien heb je geen buffervat nodig.”

Veranderende wetgeving

Het vorige kabinet had besloten dat wie vanaf 2026 een ketel moet vervangen, verplicht was om minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Het huidige kabinet wil van die verplichting af. Jammer? Bruins: “Dat die verplichting er af gaat, is niet het allerergste. Remeha zet oplossingen in de markt waar mensen blij van worden. Ik verkoop liever iets aan iemand die echt wil, dan iemand die moet. Het is jammer dat het nieuwe kabinet zo rücksichtslos te werk gaat: ze hadden de boodschap veel positiever kunnen brengen. Iets in de trant van: ‘Beste inwoners van Nederland, we gaan je niet verplichten, maar wees verstandig en ga je huis verduurzamen. Het is goed voor de woningwaarde en de portemonnee.”

Bij hybride heb je inderdaad gas nodig. Maar dat kan prima worden ingevuld met groen gas en biogas.”

Bruins voorspelt sowieso een grote toekomst voor hybride oplossingen: een hybride warmtepomp is praktisch en betaalbaar (de subsidie loopt door tot 2030), mensen hebben keuzevrijheid en het voorkomt netcongestie. “En ja, we moeten uiteindelijk van het aardgas af. Bij hybride heb je inderdaad gas nodig. Maar dat kan prima worden ingevuld met groen gas en biogas.”

Remeha biedt hybride oplossingen voor nagenoeg alle woningen, dus ook voor gestapelde bouw, zegt Joy den Hartog, accountmanager woningbouwcorporaties bij Remeha. “In veel portiekwoningen zit de cv-ketel in het keukenkastje, daar is geen plek voor een hybride warmtepomp. Voor dit soort woningen hebben we een concept bedacht: Klein Collectief, waarbij meerdere woningen worden aangesloten op een hybride warmtepomp. De units kunnen op het dak of in een technische ruimte worden geplaatst.”

Dit artikel is gesponsord door Remeha.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Van verdamperreus tot meedenkende partner

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en verkoelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek, die AircoHeaters van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Voor grootschalige projecten om hernieuwbare energie op te wekken of duurzame techniek te gebruiken is de SDE++ onlangs aangepast. Daarbij kunnen ondernemers nu ook voor lucht-waterwarmtepompen voor lage temperatuur en voor proces-geïntegreerde warmtepompen voor bestaande industriële processen subsidie aanvragen, zo meldt Vereniging Warmtepompen. Tip: vraag de subsidie snel aan.

'Kabinetsplannen voor klimaat en groene groei niet duidelijk genoeg'

'Kabinetsplannen voor klimaat en groene groei niet duidelijk genoeg'

Voor de technieksector zijn de Miljoenennota en het regeerprogramma van het kabinet-Schoof niet concreet genoeg. Dat vindt Techniek Nederland. Voorzitter Doekle Terpstra: "Het kabinet kiest voor groene groei en houdt vast aan de klimaatdoelstellingen, maar tegelijkertijd schrapt het de salderingsregeling voor zonnepanelen én de verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp te nemen. Wat daarvoor in de plaats komt, blijft onduidelijk."

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Op spectaculaire wijze is in Eindhout (België) een groot distributiecentrum door WOLF Energiesystemen van nieuwe luchtbehandelingskasten voorzien. Door prefabricage kon de montage snel verlopen. Maar ook het slimme verticale transport droeg bij aan de vlotte realisatie. Voor de hijswerkzaamheden werd namelijk geen kraan ingezet, maar een helikopter die binnen het tijdsbestek van één dag meer dan tien luchtbehandelingskasten op het dak zette.

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.