Aquathermie komt in het kort neer op een warmtewisselaar in oppervlaktewater, wat als bron van een water/water-warmtepomp dient. Daar komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. Hierover kunt lezen in een reeks artikelen die we over deze veelbelovende techniek hebben gepubliceerd. De artikelen hebben we in dit overzicht voor u op een rijtje gezet.
Zes jaar geleden ontstond bij Jan en Annie Stelma het idee om het riviertje naast hun oude woning als bron voor een warmtepomp te gebruiken. Samen met een installateur bedacht en fabriceerde Jan met tyleenslangen en steigerbuizen een warmtewisselaar voor in het water. Het werd een succesvol pioniersproject dat naar volle tevredenheid draait.
Oppervlaktewater als bron voor warmtepompen lijkt eenvoudig, maar een vergunning verkrijgen is erg lastig. Wat zijn de kansen en wat zijn de valkuilen? En wat is er mogelijk met koeling? Is daar een dubbel systeem met wko voor nodig? We beantwoorden 13 vragen over dit onderwerp.
Op 1 januari 2025 wordt Tom Meijerink de nieuwe voorzitter van Branchevereniging Bodemenergie. Hij volgt daarmee Frank Agterberg op, die na tien jaar het voorzitterschap overdraagt.
Uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) afgelopen voorjaar liet uitvoeren, blijkt dat 85 procent van de woningeigenaren met een warmtepomp tevreden of heel tevreden over deze warmteopwekker is. Over het aanschaf- en installatieproces was 70 procent (heel) tevreden en ruim 60 procent maakt zich dankzij de warmtepomp minder zorgen over de energierekening.
In het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route bezocht ik onlangs vier woningen. Dat mensen hun woning openstellen voor onbekenden, vind ik op zich al bijzonder. Vooral in deze tijd, vermeld ik er als cliché maar even bij. Maar goed, woningeigenaren openen hun deuren niet voor niets, zo werd mij duidelijk.
Onlangs introduceerde Vaillant de aroTherm Split plus-warmtepomp. Ten opzichte van de voorganger heeft de fabrikant diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo is de warmtepomp stiller, efficiënter en gemakkelijker te installeren. En omdat onderdelen gemakkelijk zijn te vervangen, is er meer oog voor de circulaire economie.
Ventilatie met warmteterugwinning (wtw) zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, is energiebesparend en maakt dat de warmtepomp minder thermisch vermogen nodig heeft. Een centraal systeem met luchtkanalen is de standaard in nieuwbouw, maar lastig of onmogelijk in te bouwen in bestaande woningen. Decentrale wtw-ventilatiesystemen zoals van Fresh-r zijn daar wel geschikt voor.
Het binnenklimaat in klaslokalen staat vol in de aandacht, waarbij vooral naar de CO2-concentratie van de binnenlucht wordt gekeken. De vernieuwde unit van Klimaatgroep Holland kan daarbij soelaas bieden. Naast ventileren kan zo'n decentrale unit ook verwarmen en koelen. Elk klaslokaal krijgt een binnen- en buitenunit.
Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?
Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.