Nieuw ventiel voor convectoren maakt buffervat warmtepomp overbodig

Nieuw ventiel voor convectoren maakt buffervat warmtepomp overbodig

Jaga maakt sinds dit voorjaar gebruik van nieuw ontworpen ventielen bij zijn LT-convectoren voor warmtepompen. De Gampper Vario-DP-ventielen hebben een hoger instelbaar debiet dan de ventielen die tot voor kort de standaard waren. Dat maakt een buffervat overbodig. Ook werken de nieuwe ventielen drukonafhankelijk, wat zorgt voor een constant debiet.

Vloerverwarming WARP Systems is dunner en sneller warm dan traditioneel systeem

Vloerverwarming WARP Systems is dunner en sneller warm dan...

WARP-vloerverwarmingssystemen wijken op veel gebieden af van traditionele systemen. Zo zijn ze dunner, maken ze een ruimte sneller warm, volstaat een lagere watertemperatuur en zijn ze vrij gemakkelijk te leggen. De systemen zijn bovendien toepasbaar op houten ondervloeren. We gingen bij het bedrijf langs voor uitleg.    

De Wandinbouw Hybrid LT-convector is hier weggewerkt achter een houten omkasting. Onder is ruimte vrijgehouden, wat nodig is voor de aanvoer van lucht die er aan de bovenkant via de roosters weer uitkomt.

LT-convectoren onzichtbaar maken, net als vloerverwarming

Bij lagetemperatuurverwarming wordt als afgiftesysteem vaak gekozen voor vloerverwarming. Een voordeel van dit systeem is dat het onzichtbaar is. Met een wandje ervoor kunnen LT-convectoren echter ook onzichtbaar worden weggewerkt. Jaga levert hiervoor een speciaal model. 

Freesmachine, met erop aangesloten een slang die stof afvoert.

Vloerverwarming infrezen: uitbesteden of zelf doen?

Vloerverwarming zelf inslijpen en daarvoor een slijpmachine kopen of huren, of liever de klus wegzetten bij een collega-installateur? Nu de (hybride) warmtepomp oprukt, is ook de opmars van vloerverwarming in bestaande woningen niet meer te stuiten. We spreken er met twee installateurs over, waarvan er één een eigen freesmachine heeft.

Invloed radiatorcapaciteit op COP warmtepomp nader onderzocht

Invloed radiatorcapaciteit op COP warmtepomp nader onderzocht

Een (hybride) warmtepomp combineren met bestaande radiatoren kan kosten van bijvoorbeeld vloerverwarming uitsparen. Maar wat is de invloed op de COP? Onderzoek in het TNO Heat Pump Application Center geeft daar inzicht in.

Nadat de warmtepomp was geplaatst bleven de radiatoren die jaren op de gasketel waren aangesloten hangen.

Jaren 60 woning naar all electric met bestaande radiatoren

Afgelopen december ging de jaren 60 woning van Jesper Damkot in Winterswijk van het gas af. De overstap op een all electric-systeem met warmtepomp vond hij een gok, vooral omdat de oude radiatoren bleven hangen. Het pakte goed uit. Het huis is goed warm te krijgen en bovendien met een laag energieverbruik.

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en verkoelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek, die AircoHeaters van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Op spectaculaire wijze is in Eindhout (België) een groot distributiecentrum door WOLF Energiesystemen van nieuwe luchtbehandelingskasten voorzien. Door prefabricage kon de montage snel verlopen. Maar ook het slimme verticale transport droeg bij aan de vlotte realisatie. Voor de hijswerkzaamheden werd namelijk geen kraan ingezet, maar een helikopter die binnen het tijdsbestek van één dag meer dan tien luchtbehandelingskasten op het dak zette.