De woning uit 1650 van de familie Luteyn, die dankzij veel doorzettingsvermogen van het gas af kon.

Woning uit 1650 van het gas af? Het blijkt mogelijk.

De eerste zeven bedrijven die Sjoerd Luteyn benaderde om zijn slecht geïsoleerde woning uit 1650 te verduurzamen, zagen er geen heil in. Ze noemden het zelfs onmogelijk. De achtste dacht daar anders over. Zijn ideeën zijn inmiddels verwezenlijkt; met een all-electric warmtepomp is de woning gasloos gemaakt. Luteyn vertelt over het project en gaat in op de grootste tegenvaller: de ingewikkelde procedure om subsidie aan te vragen.

De duurzaamste woning van Nederland.

Duurzaamste woning van Nederland dankzij bodemwarmtepomp

Het is het duurzaamste huis van Nederland uit de bouwperiode 1945-2000 tot 150 m2 woonoppervlakte. De woning, van Mendi en Kevin van den Broek in Nijkerk, behaalde deze ereprijs met een bodemwarmtepomp en andere energiebesparende technieken. Het was de warmtepompinstallateur die hen dwong tot deze stap. "Anders was nul op de meter niet mogelijk geweest."

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats...

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

Op zolder staat de warmtepomp (links), naast de koelmodule van het PVT-systeem.

Verduurzaming jaren 80-woning met pvt, warmtepomp en decentrale...

Voorafgaand aan de verduurzaming van hun jaren 80-woning maakten Xander en Thessa Groenendaal een grondige studie van alle opties. Opvallende keuzes waren de pvt-panelen met warmtepomp en een gecombineerd ventilatie- en afgiftesysteem. Wat waren de afwegingen voor deze - en andere - onderdelen binnen het concept dat hun woning nu verwarmt en koelt?

De ketelpomp in het binnendeel van de Magis Combo, het hybride systeem van Immergas.

Binnendeel hybride warmtepomp en hr-ketel in één behuizing

Door leveringsproblemen rond bekende warmtepompmerken kwam installatiebedrijf Vos en Zoon twee jaar geleden uit bij het Italiaanse Immergas. De hybride warmtepomp Magis Combo was destijds wel leverbaar en ook nog gunstig geprijsd. Bovendien is hij gemakkelijk te installeren, want de cv-ketel en het binnendeel van de splitwarmtepomp zitten in één behuizing, vertelt Rob Vos.

Concept met warmtepompen en hoogbouw: oplossing voor woningnood en energietransitie

Concept met warmtepompen en hoogbouw: oplossing voor woningnood en...

De woningcrisis oplossen en daarbij flink energie besparen, vormt een grote uitdaging. De oplossing die Daikin hiervoor heeft ontwikkeld, is een concept van hoogbouw, warmtepompen, energie-uitwisseling en de combinatie van wonen en werken in één pand. Het repeterende concept maakt dat installateurs sneller kunnen werken en daardoor meer projecten in dezelfde tijd kunnen uitvoeren.

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en verkoelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek, die AircoHeaters van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Op spectaculaire wijze is in Eindhout (België) een groot distributiecentrum door WOLF Energiesystemen van nieuwe luchtbehandelingskasten voorzien. Door prefabricage kon de montage snel verlopen. Maar ook het slimme verticale transport droeg bij aan de vlotte realisatie. Voor de hijswerkzaamheden werd namelijk geen kraan ingezet, maar een helikopter die binnen het tijdsbestek van één dag meer dan tien luchtbehandelingskasten op het dak zette.