Agenda 2025: workshops, congressen en vakbeurzen
Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen over warmtepompen en het verduurzamen van de gebouwde omgeving op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.
Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen over warmtepompen en het verduurzamen van de gebouwde omgeving op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.
Opleidingscentrum ROVC heeft onlangs een nieuw praktijkcentrum geopend waarin cursisten met werkende warmtepompen en afgiftesystemen worden getraind. Volgens Erwin de Kruijff, practicuminnovatiemanager bij ROVC, gaat het om een voor Nederland uniek centrum: "We kunnen de meest complexe storingen simuleren zonder dat de installatie volledig uitvalt."
Nederlandse huiseigenaren hechten veel waarde aan een duurzame woning. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van verzekeraar Univé. Meer dan 80 procent van de respondenten uit het onderzoek vindt verduurzaming van hun woning belangrijk tot zeer belangrijk. Het installeren van een warmtepomp is de meest genoemde verduurzamingsmaatregel die bewoners willen nemen.
Op 1 januari 2025 wordt Tom Meijerink de nieuwe voorzitter van Branchevereniging Bodemenergie. Hij volgt daarmee Frank Agterberg op, die na tien jaar het voorzitterschap overdraagt.
Uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) afgelopen voorjaar liet uitvoeren, blijkt dat 85 procent van de woningeigenaren met een warmtepomp tevreden of heel tevreden over deze warmteopwekker is. Over het aanschaf- en installatieproces was 70 procent (heel) tevreden en ruim 60 procent maakt zich dankzij de warmtepomp minder zorgen over de energierekening.
Veel huiseigenaren met een warmtepomp hebben problemen met het onderhoud hiervan. Ze kunnen niemand vinden die het onderhoud wil uitvoeren, worden na oplevering van hun nieuwbouwwoning aan hun lot overgelaten of krijgen geen advies over wat hun warmtepomp aan onderhoud nodig heeft. Dat blijkt uit een meldpunt van Vereniging Eigen Huis waar in korte tijd bijna 2.000 reacties binnenstroomden.
Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de voorgenomen wijzigingen in de ISDE-subsidieregeling per 1 januari 2025 daadwerkelijk worden doorgevoerd. De belangrijkste verandering is dat kleine lucht/water-warmtepompen minder subsidie krijgen, en grote (> 70 kW) juist meer. Voor warmtepompen die in 2024 zijn gekocht maar nog niet geplaatst, geldt een overgangsregeling.
Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.
Onlangs werd bekend gemaakt dat een kwaliteitsverklaring voor monoblock-warmtepompen niet geldig zou zijn als de leiding voor het warmtetransport buiten een woning langer dan vijf meter is. Inmiddels is Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) hierop teruggekomen. In een nieuwe afspraak blijven de huidige kwaliteitsverklaringen toch geldig. Nieuw is dat het energieverlies met betrekking tot lengte en isolatie van leidingen in een speciaal hiervoor bestemd invulveld in de NTA8800 moet worden aangegeven.
Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.
De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.
De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.
In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en verkoelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek, die AircoHeaters van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.
Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."
Op spectaculaire wijze is in Eindhout (België) een groot distributiecentrum door WOLF Energiesystemen van nieuwe luchtbehandelingskasten voorzien. Door prefabricage kon de montage snel verlopen. Maar ook het slimme verticale transport droeg bij aan de vlotte realisatie. Voor de hijswerkzaamheden werd namelijk geen kraan ingezet, maar een helikopter die binnen het tijdsbestek van één dag meer dan tien luchtbehandelingskasten op het dak zette.