De Thermische Batterij van Triple Solar.

Alternatief voor boilervat is kleiner dankzij PCM

Triple Solar heeft een alternatief systeem voor een boilervat geïntroduceerd. De grote voordelen van deze Thermische Batterij zijn de kleine afmetingen en de rechthoekige vorm. Die bieden meer mogelijkheden voor plaatsing in woningen. Het 'geheim' is de opslag van warmte in faseovergangsmateriaal (PCM).

Stijgende gasprijs maakt warmtepompboiler aantrekkelijker

Stijgende gasprijs maakt warmtepompboiler aantrekkelijker

LG brengt een nieuwe warmtepompboiler met een aantal extra features op de markt. Dit soort boilers kunnen onder meer interessant zijn om gas te besparen. De stijgende gasprijs en de subsidie zijn gunstig voor de terugverdientijd. Ze zijn ook een optie voor woningen met aircoverwarming.

Radar toont ISSO-inspectie van warmtepompboilers

Radar toont ISSO-inspectie van warmtepompboilers

Vanavond gaat het tv-programma Radar in op de toepassing van warmtepompboilers in een oud kantoorpand dat deels is omgebouwd tot starterswoningen. De bewoners klagen over hoge energiekosten, lauw tapwater en het feit dat de woning niet warm wordt.

Tapwaterbereiding loskoppelen van       de warmtepomp

Tapwaterbereiding loskoppelen van de warmtepomp

Bij lucht/lucht-warmtepompen leidt tapwaterbereiding tot heel wat hoofdbrekens. Een airco-unit kan een goedkope manier zijn om duurzaam te verwarmen, maar een voorziening voor warmtapwater ontbreekt. En ook bij sommige lucht/water-warmtepompen is dat laatste het geval. Hoe kun je dan alsnog warm douchen? Tekst: Richard Mooi

Legionella: beheersbaar risico blijft aandachtspunt

Legionella: beheersbaar risico blijft aandachtspunt

Bij de toepassing van een warmtepomp moet goed worden nagedacht over de manier waarop warm tapwater wordt gemaakt. De temperatuur van het water dat uit de 'warme kraan' of douche komt heeft niet alleen invloed op gebruikscomfort; hij is ook van belang voor het bestrijden van legionella. De vraag doet zich voor hoe groot of klein het besmettingsrisico bij een warmtepompinstallatie is. Tekst: Bas Roestenberg

Warm tapwater in gasloze woningen met een warmtepomp

Warm tapwater in gasloze woningen met een warmtepomp

Een van de deelsessies die tijdens het Warmtepomp Congres 2018 op het programma stonden, ging over de productie van tapwater in woningen met een warmtepomp. Anders dan bij situaties met een hr-ketel of stadswarmte-aansluiting moeten in woningen met een warmtepompinstallatie vaak aanvullende maatregelen worden getroffen. Charles Geelen, partner bij Infitus Energy Solutions, ging in op de (on)mogelijkheden.

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Van verdamperreus tot meedenkende partner

Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en verkoelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek, die AircoHeaters van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Op spectaculaire wijze is in Eindhout (België) een groot distributiecentrum door WOLF Energiesystemen van nieuwe luchtbehandelingskasten voorzien. Door prefabricage kon de montage snel verlopen. Maar ook het slimme verticale transport droeg bij aan de vlotte realisatie. Voor de hijswerkzaamheden werd namelijk geen kraan ingezet, maar een helikopter die binnen het tijdsbestek van één dag meer dan tien luchtbehandelingskasten op het dak zette.