Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Onder de naam 'Propaan en warmtepompen: dit moet je weten' organiseert Alklima Mitsubishi Electric op 16 april een webinar. In drie kwartier wordt ingegaan op de belangrijkste inzichten en praktische toepassingen. Het webinar begint om 12:30 uur.

De voordelen van monoblocks met propaan zijn de hoge aanvoertemperaturen en het koudemiddel zelf. Het is namelijk een natuurlijk koudemiddel; zoals dat al verklapt heeft het geen negatieve effecten op het milieu. Verder zijn de warmtepompen als monoblock gemakkelijk te installeren. Een ander veel gehoord voordeel is dat ze traditionele gasketels een-op-een kunnen vervangen. Maar klopt dat wel? Een belangrijke vraag die tijdens het webinar wordt beantwoord. Verder wordt ingegaan op de veiligheidsaspecten van propaan en andere uitdagingen van de warmtepompen. De presentatie van het webinar is in handen van Erwin Bonis.

U kunt zich hier aanmelden.

Lees meer over

Alles over warmtepompen met het opkomende koudemiddel propaan

Alles over warmtepompen met het opkomende koudemiddel propaan

Warmtepompen met propaan maken een enorme opmars door. De reden is de afbouw van f-gassen; daar heeft propaan geen last van. Met de brandbaarheid heeft het koudemiddel evenwel een eigenschap die aandacht vraagt. Om deze reden wordt propaan bijvoorbeeld alleen in monoblocks toegepast. Meer over propaan-warmtepompen vindt u in dit overzichtsartikel.

Propaanwarmtepompen van Clivet voor toepassing in utiliteit

Propaanwarmtepompen van Clivet voor toepassing in utiliteit

Met de ELFOEnergy Thunder type WiSAN-P heeft Clivet een serie lucht/water-warmtepompen geïntroduceerd die gebruikmaken van propaan als koudemiddel. De warmtepompen, die in Nederland worden gedistribueerd door Airview, zijn voorzien van extra veiligheidsmaatregelen.

Panasonic introduceert nieuwe serie lucht/water-monoblocks op propaan

Panasonic introduceert nieuwe serie lucht/water-monoblocks op propaan

Met de M-serie introduceert Panasonic zijn nieuwste generatie Aquarea lucht/water-monoblockwarmtepompen op propaan. De nieuwe warmtepompen, die verkrijgbaar zijn in vermogens van 9 tot 16 kW, hebben een modulair concept dat verschillende installatiemogelijkheden biedt.

Weheat introduceert nieuw propaanmonoblock, dit keer staand

Weheat introduceert nieuw propaanmonoblock, dit keer staand

Op vakbeurs VSK heeft Weheat een nieuwe warmtepomplijn geïntroduceerd, de Sparrow. In tegenstelling tot de eerder uitgebrachte liggende Blackbird is de nieuwe propaan-monoblockwarmtepomp een staand model. Volgens de Nederlandse fabrikant worden hiermee "de voordelen die de Blackbird biedt voor een nog breder publiek toegankelijk."

Leveringspauze warmtepomp Vincent door technische problemen

Leveringspauze warmtepomp Vincent door technische problemen

Itho Daalderop heeft de levering van de Vincent lucht/water-warmtepomp tijdelijk stilgelegd. De reden is het grote aantal storingen. De fabrikant vindt dat hij daardoor niet aan het beoogde niveau van kwaliteit en klanttevredenheid kan voldoen. De storingen zijn vooral software- en inverter-gerelateerd.

5 redenen om te kiezen voor een warmtepomp met propaan

5 redenen om te kiezen voor een warmtepomp met propaan

Warmtepompen met propaan als koudemiddel zijn in opkomst. Steeds meer installateurs nemen de proef op de som en kiezen voor een propaanwarmtepomp. Deze nieuwe generatie warmtepompen onderscheidt zich door het gebruik van propaan (R290) als koudemiddel. Dit brengt aanzienlijke voordelen met zich mee voor zowel klimaat en milieu, als voor installateur en gebruiker. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste redenen om voor warmtepompen met propaan te kiezen op een rij.

De LC150-propaanwarmtepomp 
(©Fraunhofer ISE).

Fabrikanten werken samen aan propaanwarmtepomp met kleine...

Propaan is in vrijwel alle opzichten een prima koudemiddel voor warmtepompen, maar de brandbaarheid ervan staat grootschalige toepassing in de weg. Europese fabrikanten werken nu voor het eerst samen, om met het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer ISE een koudemiddelcircuit met een kleinere propaanvulling te ontwikkelen.<BR><BR>Tekst: Bas Roestenberg

Propaan-splitairco's: wat mag wel, wat mag niet?

Propaan-splitairco's: wat mag wel, wat mag niet?

De EU stuurt aan op propaan als koudemiddel in splitairco's en warmtepompen tot 7 kW. Het artikel dat we hier onlangs over plaatsten, riep de nodige vragen op, zoals over de regelgeving rond propaan. Hoe zit het met de regels met betrekking tot installatiewerkzaamheden? Wat is de maximale vulling? En hoeveel koudemiddel zit er eigenlijk in kleine propaanairco's? We zetten de feiten op een rij.Tekst: Menno van der Hoff