Warmtepomp Wolf: ook geschikt voor verwarmen privé-zwembad

Warmtepomp Wolf: ook geschikt voor verwarmen privé-zwembad
Het inpandige zwembad met wellness is tijdens de renovatie all-electric geworden.

Hij is geluidsarm, betrouwbaar, efficiënt en heeft een bovengemiddeld hoog rendement: de CHA-16/20 monoblock, de nieuwste warmtepomp van Wolf. Zeer geschikt voor bijvoorbeeld het verwarmen van een privé-zwembad, zegt Dirk Kroon van Kroon Installatietechniek. Kroon heeft de warmtepomp onlangs geïnstalleerd bij een woning met zwembad in Beesd. "De warmtepomp heeft een SCOP van ruim 5.0. En het is ook nog eens een mooi toestel."

De opmars van warmtepompen is niet te stuiten, zegt Kroon. “CV-ketels plaatsen we nauwelijks meer. Wanneer klanten hun ketel willen vervangen, gaat 90 procent over op een warmtepomp. Tenminste, in onze klantenkring. In de eerste plaats omdat we allemaal van het gas af moeten natuurlijk. Een warmtepomp is een duurzame oplossing. Maar er zijn meer voordelen. Bij een warmtepomp heb je geen rookgassen meer. En het is een stuk veiliger dan een cv-ketel.”

De klant in Beesd wilde het inpandinge zwembad graag vernieuwen en verduurzamen. Kroon adviseerde uiteindelijk de nieuwste, all electric warmtepomp van Wolf. “Ik had goede ervaringen met de bestaande types CHA 7 en 10 van Wolf. De CHA 16/20 is net op de markt. De klant in Beesd is nu goed voorbereid op de toekomst. De warmtepomp heeft genoeg vermogen voor het verwarmen van het zwembad en de vloerverwarming. Naast het hoge rendement voldoet hij ook ruimschoots aan de geluidsnormen. Verder is de pomp voorzien van een internetmodule, zodat wij op afstand kunnen meekijken. Kleine problemen kunnen we meestal op afstand oplossen. Als er echt iets aan de hand is, dan komen we uiteraard langs.”

Kroon doelt op de interfacemodule LinkHome, in combinatie met het Smartset Portal. Zo kan Kroon de installaties van klanten in het oog houden en instellingen eventueel optimaliseren zonder op pad te hoeven gaan.

Installateur Dirk Kroon met Technisch adviseur Wim Beltman.
Installateur Dirk Kroon met Technisch adviseur Wim Beltman.

Kroon Installatietechniek, gevestigd in Dodewaard, is er voor nieuwbouw, verbouw, uitbreiding en renovatie, zowel voor woningen als bedrijfspanden. Het gaat om complete installaties: van luchtbehandelingsinstallaties en warmtepompen tot vloerverwarming en warmteterugwinning. “We leveren een totaalpakket, hebben bijna alles in eigen beheer, ook het dak- en zinkwerk. Alleen E-installatie doen we niet.”

Kroon maakt al ruim drie jaar gebruik van warmtepompen van Wolf. “De installateurs hebben allemaal een cursus gevolgd bij het trainingscentrum van Wolf in Kampen. Het installeren van een warmtepomp vraagt om meer kennis dan het installeren van een cv-ketel. Hoe werkt het? Wat doet de pomp precies? Het is bovendien belangrijk dat ze deze kennis goed aan de klant kunnen overdragen. Alleen de collega’s die de basistraining hebben gevolgd, mogen warmtepompen van Wolf installeren.” Bij de meer complexe projecten neemt Kroon vaak contact op met een technisch adviseur van Wolf. “Meestal weet ik wel wat nodig is, maar als het heel ingewikkeld wordt, is het prettig om even te sparren met een technicus van Wolf. Als je het samen doet, sta je sterker.”

De binnenunit in ruimtebesparende toweropstelling, met geïntegreerd expansievat en parallel aangesloten buffervat.
De binnenunit in ruimtebesparende toweropstelling, met geïntegreerd expansievat en parallel aangesloten buffervat.

Wolf helpt installateurs graag op weg bij de inbedrijfsstelling van een warmtepomp, beaamt technisch adviseur Wim Beltman van Wolf Energiesystemen BV. “Het is in principe plug and play, maar het is onvergelijkbaar met de installatie van een cv-ketel. Het is voor ons in elk geval heel belangrijk dat de installateur weet dat hij altijd op ons kan bouwen. Aan de voorkant denken we dus graag mee, bijvoorbeeld als het gaat om het ontwerp van de installatie. We maken altijd een warmteverlies berekening en weten al snel hoeveel vermogen nodig is. We hebben bovendien een breed assortiment van boilers en buffervaten. Is er meer tapwatercomfort gewenst? Ook daar kunnen we invulling aan geven.”

Wolf hecht bovendien veel waarde aan aftersales. Hoe? Door goede service te verlenen en door onderdelen permanent op voorraad hebben, aldus Beltman. “We kunnen heel snel leveren, vooral ook omdat onze fabriek in Mainburg staat. Dirk Kroon heeft de fabriek ook met eigen ogen gezien.”

De Duitse fabrikant ontwikkelt en produceert warmtepompen voor de installatiemarkt, daarnaast biedt het een breed pakket aan duurzame producten rond luchtbehandeling, ventilatie en zonne-energie. Met andere woorden: Wolf levert producten voor een optimaal binnenklimaat. Van eengezinswoning tot villa, van appartementencomplex tot kantoorgebouw. Beltman adviseert de gehele bouwkolom: van woningcorporaties en aannemers tot installateurs. Op dit moment is Beltman bezig met de aanvraag van een klant voor de installatie van warmtepompen in een grote hal van een transportbedrijf. “Ook voor dit project wordt onze nieuwste warmtepomp toegepast. Het gaat om vier stuks in cascade-opstelling.”

De CHA-16/20: robuust, veilig en hoogwaardig.
De CHA-16/20: robuust, veilig en hoogwaardig.

Een warmtepomp is anno 2024 een voor de hand liggende keuze in nieuwbouw- en renovatieprojecten, zegt Beltman. Van alle 1,3 miljoen warmtepompen in Nederland staat 70 procent bij woningen, aldus het CBS.  In de afgelopen twee jaar is het aantal warmtepompen bij woningen steeds met ongeveer 50 procent toegenomen. Als antwoord op de toenemende vraag naar een geruisloos en efficiënt product heeft Wolf de CHA ontwikkeld, met de CHA 16/20 als nieuwste warmtepomp in het assortiment. Warm in de winter, koel in de zomer. En, niet onbelangrijk: de toepassing van het innovatieve koudemiddel R290. Het middel tast de ozonlaag niet aan en veroorzaakt nauwelijks broeikaseffect. En vanwege zijn hoge beschikbaarheid is het koudemiddel toekomstbestendig en voordelig op de lange termijn. De warmtepomp is robuust, veilig en hoogwaardig, de installatie is relatief eenvoudig. Vraag maar aan Dirk Kroon en de eigenaar van een woning met inpandig zwembad die wilde verduurzamen: ze kunnen het beamen.

Dit artikel is gesponsord door Wolf Energiesystemen.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Een unit gemonteerd aan een betondek met divers vast kanaalwerk.

Scholen verwarmen, koelen en ventileren; decentraal per lokaal

Het binnenklimaat in klaslokalen staat vol in de aandacht, waarbij vooral naar de CO2-concentratie van de binnenlucht wordt gekeken. De vernieuwde unit van Klimaatgroep Holland kan daarbij soelaas bieden. Naast ventileren kan zo'n decentrale unit ook verwarmen en koelen. Elk klaslokaal krijgt een binnen- en buitenunit.

Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij  lange leidingen

Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij lange leidingen

Onlangs werd bekend gemaakt dat een kwaliteitsverklaring voor monoblock-warmtepompen niet geldig zou zijn als de leiding voor het warmtetransport buiten een woning langer dan vijf meter is. Inmiddels is Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) hierop teruggekomen. In een nieuwe afspraak blijven de huidige kwaliteitsverklaringen toch geldig. Nieuw is dat het energieverlies met betrekking tot lengte en isolatie van leidingen in een speciaal hiervoor bestemd invulveld in de NTA8800 moet worden aangegeven.

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Al in 2011 presenteerde alpha innotec zijn LWD(V)-serie propaangevulde monoblocks. Die serie werd vorig jaar opgevolgd door Hybrox, met monoblocks in vermogens van 5 en 8 kW. Onlangs werd deze range uitgebreid met 10 en 13 kW. Omdat het om propaanmonoblocks voor buitenplaatsing gaat, gelden er minder veiligheidseisen dan bij binnenplaatsing.

De drie versies (vermogens) van de nieuwe warmtepomp van Renson.

Renson neemt warmtepomp, warmtepompboiler en boilervat in sortiment op

Op Vakbeurs Energie presenteerde Renson afgelopen week warmtepompen die het bedrijf aan het sortiment heeft toegevoegd. Daarnaast heeft het ook een warmtepompboiler en een boilervat geïntroduceerd. En een nieuwe module die ervoor zorgt dat de apparaten slim aangestuurd kunnen worden.

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

In het derde kwartaal van 2024 zijn 23.000 warmtepompen voor woningen verkocht, bijna 40 procent minder dan in het derde kwartaal van 2023. Dit maakte Vereniging Warmtepompen vandaag bekend. Volgens de vereniging zijn de doelstellingen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving inmiddels "vrijwel onbereikbaar".

De nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan met het koudemiddel R32, dat vanaf 2027 niet meer is toegestaan in nieuwe warmtepompen met een vermogen onder de 50 kW.

Toekomst split-warmtepomp hangt aan zijden draadje

Met de aangescherpte regelgeving rond F-gassen zijn bekende koudemiddelen als R410a en R32 vanaf 2027 niet meer toegestaan in nieuwe warmtepompen tot 50 kW. Voor monoblocks is propaan (R290) de norm geworden. Propaan en split-warmtepompen gaan vanuit veiligheidsoogpunt lastig samen. Is er nog toekomst voor split-warmtepompen? Specialisten van Alklima | Mitsubishi Electric en Daikin delen hun verwachtingen.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.