‘Samen werken in transitie’
Van 9 tot en met 11 oktober 2018 vindt de 14e editie van de Vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. De beurs is bedoeld als platform voor iedereen die professioneel bezig is met duurzame energieopwekking en energiebesparing. Daarbij wordt een verbinding gelegd tussen de belangrijkste betrokken sectoren; gebouwde omgeving, industrie en – door de combinatie met de vakbeurs Ecomobiel – mobiliteit. Editie 2018 van de Vakbeurs Energie heeft als thema ‘Samen Werken in Transitie’.
Energietransitie in de gebouwde omgeving
Gebouwen kunnen nog veel energiezuiniger worden. De gebouwde omgeving is goed voor circa 30 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Volgens onderzoek van ECN is alleen al voor ruimteverwarming een besparing mogelijk van rond de 67 PJ. Dat is 37 procent van het gasverbruik van de gebouwen. Het potentieel voor energiebesparing is in kantoren het grootst. Zwembaden en supermarkten zijn in de gebouwde omgeving de grootste energiegebruikers. Hoe de energiebesparing kan worden behaald, is te zien op Vakbeurs Energie.
Leestip: Hybride warmtepomp goedkoopste en snelste optie voor energietransitie bestaande bouw
Energieneutraal in 2050
De gebouwde omgeving kan met energiebesparing ook een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Partijen hebben in het energieakkoord afgesproken om de gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal te maken. Dan moet er nog flink wat gebeuren. Nederland bespaart wel, maar het verbeteringstempo ligt veel te laag. Het grootste potentieel zit in de bestaande gebouwen en woningen. Daarom moet elk renovatiemoment worden aangegrepen om gebouwen en woningen energetisch te verbeteren.
Leestip: Installateur spilfiguur bij verduurzaming bestaande woning
Energiegebruik en CO2-uitstoot dalen te langzaam
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) verwacht dat het jaarlijkse energiegebruik in de gebouwde omgeving tussen 2008 en 2020 met 82 PetaJoule daalt naar 521 PetaJoule. Dat is niet voldoende om het doel van maximaal 507 PetaJoule in 2020 te halen dat de Rijksoverheid en diverse marktpartijen in 2012 in een koepelconvenant afspraken. Ook het terugbrengen van de CO2-uitstoot door energiegebruik ligt nog niet op schema: naar verwachting daalt deze uitstoot tot 24,7 Megaton in 2020, terwijl het kabinet een maximale emissie van 22,5 Megaton in dat jaar als doel heeft gesteld. Om de energietransitie te versnellen, is er dus behoefte aan schaalvergroting, innovaties en een integrale benadering van duurzaam ontwerpen, bouwen en renoveren. Op de vakbeurs Energie kunnen deelnemers hiervoor inspiratie opdoen.
Leestip: Waar moet de energiemodule komen
Energietransitie in de industrie
Tegelijkertijd met de vakbeurs Energie vindt dit jaar de nieuwe beurs ‘Industrial Heat and Power’ plaats. Volgens beursorganisator 54events is de energietransitie ook voor de industrie een grote opgave. De industrie is verantwoordelijk voor ruim 40% van de CO2-uitstoot, waarvan 78% afkomstig is van de zware industrie.
Beurs Industrial Heat and Power
Beursorganisatie 54events promoveert daarom het beurssegment ‘energie & industrie’ tot de stand-alone beurs ‘Industrial Heat & Power’. Daarin komen de segmenten stoominstallaties, koel- en vriestechniek, warmtekrachtkoppelings- en elektra-installaties, aandrijftechniek en perslucht en gebouw- en procestechniek. De beurs heeft een zelfstandig inhoudelijk programma, bestaande uit symposia, seminars en workshops in samenwerking met brancheverenigingen en bedrijfsleven.
Vakbeurs Energie en Ecomobiel
Vakbeurs Energie 2017 bracht 11496 bezoekers naar Den Bosch. Het aanpalende Ecomobiel was goed voor ruim 5000 geïnteresseerden. Vakbeurs Energie wordt ook in 2018 weer tegelijkertijd met Ecomobiel georganiseerd.
Praktische informatie
De vakbeurzen Energie, Ecomobiel en Industrial Heat & Power vinden plaats op 9, 10 en 11 oktober 2018 in de Brabanthallen in Den Bosch. De beurs is dagelijks open van 10.00-17.00 uur.
Kijk voor het volledige programma en voor meer informatie op Vakbeurs Energie