Stulz Groep B.V. levert vernieuwde warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries

Stulz Groep B.V. levert vernieuwde warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries

Stulz Groep B.V. is leverancier van de Hydrolution, de lucht/water-warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries. De Hydrolution is een duurzaam en modern systeem voor verwarmen, koelen en produceren van warm tapwater in woningen, zonder afhankelijk te zijn van aardgas. "Het basissysteem verkopen we nu al zo'n twee jaar", vertelt Dennis van der Blom, productspecialist bij Stulz. "De HMA-serie is spiksplinternieuw. Die hebben we net binnen; vers van de pers."

Stulz is van origine een Duits familiebedrijf. Sinds de oprichting in 1959 is het bedrijf gespecialiseerd in high-end klimaatoplossingen. “We zijn een van de marktleiders op het gebied van koeling van datacenters”, licht Van der Blom toe. “Stulz Groep B.V. is de eerste vestiging buiten Duitsland en daar zijn we heel trots op. Naast onze groei is ook dat één van de redenen dat we een nieuw pand gaan bouwen in Hoofddorp. Het wordt zoveel mogelijk energieneutraal: helemaal gasloos, voorzien van onze eigen warmtepompen. Eind volgend jaar gaan we verhuizen.”

Het model met boilervat voor drinkwater heeft nu een ingebouwde regelaar. ”

Ingebouwde regelaar

Daarnaast werkt Stulz al meer dan 50 jaar samen met Mitsubishi Heavy Industries, als een van de grootste importeurs in Europa voor alles wat met comfort te maken heeft, gaat Van der Blom verder. “Wat zo bijzonder is aan deze nieuwe warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries, is dat het model met ingebouwd boilervat voor drinkwater nu een ingebouwde regelaar heeft. Uiteraard is dat de meest uitgebreide regelaar. Daardoor is er veel minder bedradingswerk nodig."

"Je hoeft alleen maar het leidingwerk en de kabels tussen de binnen- en de buitenunit aan te sluiten, en dan kan hij meteen van start. Voorheen moest je ook nog een losse regelaar monteren, en daar heel veel bekabeling naartoe trekken. Dat is nu niet meer nodig, dus dat is een groot voordeel. Je bent nu veel sneller klaar met de installatie.”

Andere merken hadden dat al wel, maar met de regelaar die in de unit zit, kun je ook gemakkelijk een cascadesysteem maken met wel acht units. Hierdoor kan het tapwater worden verwarmd zonder dat de CV-installatie afkoelt. Op die manier kun je zo efficiënt mogelijk het gebouw warm houden.”

Vrijstaande woningen

Het heeft dus met efficiëntie te maken, maar ook met vermogen, meldt Van der Blom. “Als je meer vermogen nodig hebt, is het met de Hydrolution mogelijk om meerdere units te plaatsen. Dat komt met name voor bij grotere vrijstaande woningen. In dat geval is het voor het geluid vaak wat gunstiger om twee kleine units neer te zetten in plaats van een grote. Je kunt ze dan bijvoorbeeld een stukje uit elkaar zetten. Omdat ze van zichzelf al vrij weinig geluid produceren, kun je zo op een stille manier veel vermogen leveren.”

Een grote machine van 12 kW is ook niet nodig voor douchewater, weet Van der Blom. “In zo’n geval kun je dus ook twee kleintjes van 6 kW plaatsen. Efficiënt, maar wel iets duurder. Maar ook dan zit je meteen goed qua geluid, in verband met de geluidseisen die vanaf 1 januari gelden. Daar kun je op deze manier wat makkelijker aan voldoen.”

Hydrolution, de lucht/water-warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries.

Nieuwe variant

Binnenkort komt er een nieuwe variant aan in de 6 kW-serie: de R32-variant. “Die komt er naast de R410A-versie”, knikt Van der Blom. “R32 heeft een lager GWP (Global Warming Potential), dus als er ooit eens een lekkage is, is dat minder belastend voor het milieu. Daarnaast is een minder grote koudemiddelvulling nodig in het systeem. Daarbij zijn die R32-units aanmerkelijk zuiniger dan de voorganger, en ze kunnen ook wat beter omgaan met hoge warmtetemperaturen. Tot slot is een bijkomend voordeel dat het maximale hoogteverschil tussen de binnen- en buitenunit van 7 naar 20 meter is vergroot.”

Stulz heeft een heel goed jaar achter de rug, vertelt Van der Blom. Daarom maakt hij meteen gebruik van de gelegenheid om een oproep te doen voor nieuwe collega’s. “Ja, we zijn op zoek naar nieuwe mensen - vooral techneuten - zowel voor de binnen- als buitendienst”, zegt hij enthousiast. “Dus als er iemand is die ons wil komen helpen met de Hydrolution en onze andere producten, dan is die persoon van harte welkom!”

Dit artikel is gesponsord door Stulz

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de naam 'Marber' heeft 25 woningen, die midden in de natuur staat.

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

De markt voor grootvermogen warmtepompen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Senior Productmanager Utiliteit Warmtepompen Marco Middelburg vertelt over de transformatie binnen Remeha. Application Engineer Gaston Plante neemt een project onder de loep.

Als er tegelijkertijd een warmte- en koudevraag is, kan de Mitsubishi Electric City Multi volgens Alklima een goede keuze zijn.

Warmtepompsystemen voor utiliteit; wat past bij welke klantvraag?

Alklima / Mitsubishi Electric heeft voor utiliteitsgebouwen verschillende soorten klimaatsystemen in het sortiment. Het gaat om VRF- en HVRF-systemen, en om warmtepompen. Welk systeem past het beste bij een specifieke klantvraag? Daan Bakker, consultant bij Alklima, gaat hierop in. Ieder project heeft zijn specifieke kenmerken; dé standaardoplossing bestaat niet.

De nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan met het koudemiddel R32, dat vanaf 2027 niet meer is toegestaan in nieuwe warmtepompen met een vermogen onder de 50 kW.

Toekomst split-warmtepomp hangt aan zijden draadje

Met de aangescherpte regelgeving rond F-gassen zijn bekende koudemiddelen als R410a en R32 vanaf 2027 niet meer toegestaan in nieuwe warmtepompen tot 50 kW. Voor monoblocks is propaan (R290) de norm geworden. Propaan en split-warmtepompen gaan vanuit veiligheidsoogpunt lastig samen. Is er nog toekomst voor split-warmtepompen? Specialisten van Alklima | Mitsubishi Electric en Daikin delen hun verwachtingen.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

De woning uit 1928 in het Groningse dorp Loppersum.

Groningse woning gasloos: "duurzaamheid belangrijker dan...

Het versterken, verbouwen, uitbreiden en gasloos maken van een bijna 90 jaar oude woning in Gronings aardbevingsgebied: het klinkt als een enorme investering in tijd en geld. Jan Knol en Gerda Kombrink gingen er drie jaar geleden echter mee aan de slag. Of ze de kosten ooit terugverdienen, vindt het stel niet interessant. "Het is veel belangrijker dat de aarde leefbaar wordt doorgegeven aan de generaties na ons."

De woning van de familie Timmermans in het Drentse Sleen.

Grote woning slim verwarmd met twee warmtepompen en zelfgebouwde...

Een woning met ruim 300 vierkante meter vloeroppervlakte verwarmen met een warmtepomp vraagt om een flink vermogen. Alexander Timmermans uit het Drentse Sleen bedacht er een systeem met twee warmtepompen voor. De ene warmtepomp heeft een vermogen van 12 kW en draait in de wintermaanden, terwijl een kleinere versie van 5 kW het voor- en najaar voor zijn rekening neemt. Het systeem wordt volledig aangestuurd met zelfgebouwde domotica.

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit

Net als veel woningen wordt een groot aantal utiliteitsgebouwen, zoals scholen en kantoren, nog altijd verwarmd met een cv-ketel. Om ze te verduurzamen, kan het bijplaatsen van - of volledig overgaan op - een warmtepomp een optie zijn. Remeha richt zich hierop met twee nieuwe lijnen monoblocks, waarbij het bedrijf met advies de gehele projectperiode kan begeleiden.

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat jaarlijkse audits en administratieve lasten met zich meebrengt. Totaal Energie Concepten (TEC) uit Wolvega ondersteunt installateurs in dit certificeringstraject, waardoor ze zich kunnen concentreren op de installatie.