Stulz is van origine een Duits familiebedrijf. Sinds de oprichting in 1959 is het bedrijf gespecialiseerd in high-end klimaatoplossingen. “We zijn een van de marktleiders op het gebied van koeling van datacenters”, licht Van der Blom toe. “Stulz Groep B.V. is de eerste vestiging buiten Duitsland en daar zijn we heel trots op. Naast onze groei is ook dat één van de redenen dat we een nieuw pand gaan bouwen in Hoofddorp. Het wordt zoveel mogelijk energieneutraal: helemaal gasloos, voorzien van onze eigen warmtepompen. Eind volgend jaar gaan we verhuizen.”
Ingebouwde regelaar
Daarnaast werkt Stulz al meer dan 50 jaar samen met Mitsubishi Heavy Industries, als een van de grootste importeurs in Europa voor alles wat met comfort te maken heeft, gaat Van der Blom verder. “Wat zo bijzonder is aan deze nieuwe warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries, is dat het model met ingebouwd boilervat voor drinkwater nu een ingebouwde regelaar heeft. Uiteraard is dat de meest uitgebreide regelaar. Daardoor is er veel minder bedradingswerk nodig."
"Je hoeft alleen maar het leidingwerk en de kabels tussen de binnen- en de buitenunit aan te sluiten, en dan kan hij meteen van start. Voorheen moest je ook nog een losse regelaar monteren, en daar heel veel bekabeling naartoe trekken. Dat is nu niet meer nodig, dus dat is een groot voordeel. Je bent nu veel sneller klaar met de installatie.”
Andere merken hadden dat al wel, maar met de regelaar die in de unit zit, kun je ook gemakkelijk een cascadesysteem maken met wel acht units. Hierdoor kan het tapwater worden verwarmd zonder dat de CV-installatie afkoelt. Op die manier kun je zo efficiënt mogelijk het gebouw warm houden.”
Vrijstaande woningen
Het heeft dus met efficiëntie te maken, maar ook met vermogen, meldt Van der Blom. “Als je meer vermogen nodig hebt, is het met de Hydrolution mogelijk om meerdere units te plaatsen. Dat komt met name voor bij grotere vrijstaande woningen. In dat geval is het voor het geluid vaak wat gunstiger om twee kleine units neer te zetten in plaats van een grote. Je kunt ze dan bijvoorbeeld een stukje uit elkaar zetten. Omdat ze van zichzelf al vrij weinig geluid produceren, kun je zo op een stille manier veel vermogen leveren.”
Een grote machine van 12 kW is ook niet nodig voor douchewater, weet Van der Blom. “In zo’n geval kun je dus ook twee kleintjes van 6 kW plaatsen. Efficiënt, maar wel iets duurder. Maar ook dan zit je meteen goed qua geluid, in verband met de geluidseisen die vanaf 1 januari gelden. Daar kun je op deze manier wat makkelijker aan voldoen.”
Nieuwe variant
Binnenkort komt er een nieuwe variant aan in de 6 kW-serie: de R32-variant. “Die komt er naast de R410A-versie”, knikt Van der Blom. “R32 heeft een lager GWP (Global Warming Potential), dus als er ooit eens een lekkage is, is dat minder belastend voor het milieu. Daarnaast is een minder grote koudemiddelvulling nodig in het systeem. Daarbij zijn die R32-units aanmerkelijk zuiniger dan de voorganger, en ze kunnen ook wat beter omgaan met hoge warmtetemperaturen. Tot slot is een bijkomend voordeel dat het maximale hoogteverschil tussen de binnen- en buitenunit van 7 naar 20 meter is vergroot.”
Stulz heeft een heel goed jaar achter de rug, vertelt Van der Blom. Daarom maakt hij meteen gebruik van de gelegenheid om een oproep te doen voor nieuwe collega’s. “Ja, we zijn op zoek naar nieuwe mensen - vooral techneuten - zowel voor de binnen- als buitendienst”, zegt hij enthousiast. “Dus als er iemand is die ons wil komen helpen met de Hydrolution en onze andere producten, dan is die persoon van harte welkom!”
Dit artikel is gesponsord door Stulz