Waarom een warmtepomp graag samenwerkt met een warmtepompboiler

Waarom een warmtepomp graag samenwerkt met een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is - samen met een warmtepomp - een energiezuinige manier om woningen duurzaam te verwarmen. Het elektriciteitsverbruik wordt tot een minimum beperkt doordat de boiler gebruikmaakt van de aanwezige binnen- en buitenlucht. Zo ondersteunt een warmtepompboiler op een duurzame manier bij het maken van warm water.

Een warmtepompboiler is nog relatief onbekend. Er ligt echter een groot potentieel om hiermee ook de woningen te verduurzamen waarbij dit niet mogelijk lijkt.

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een energiezuinige elektrische boiler die bestaat uit een monoblock- of split-warmtepomp in combinatie met een boiler voor tapwater. De boiler heeft meestal een voorraadvat met een capaciteit van 100 tot 250 liter.

De werking van de warmtepompboiler

De warmte wordt door een ingebouwde warmtepomp uit de buiten- of binnenlucht gehaald en gebruikt voor het opwarmen van warm tapwater. De warmtepompboiler wordt voorzien van koudemiddel dat al bij lage temperaturen kookt. Tijdens het kookproces treedt gasvorming op. De compressor perst dit gas samen en hierdoor stijgt de temperatuur. Deze temperatuurstijging geeft warmte af aan het aanwezige water in de boiler.

Hierna wordt de druk verlaagd, het gas wordt weer vloeistof en de cyclus begint opnieuw.  Het boilervat beschikt ook over een elektrisch element om het water nog sneller op temperatuur te krijgen.

  1. De ventilator absorbeert de warme lucht en brengt deze naar de verdamper voor de warmte uitwisseling;
  2. De stuurautomaat stuurt de warmtepomp aan;
  3. In de verdamper verdampt het aan de kook gebrachte koudemiddel;
  4. De compressor comprimeert het koudemiddel waardoor de temperatuur stijgt;
  5. De primaire wisselaar wordt gekoppeld aan een externe warmte-opwekker, zoals zon of CV-ketel;
  6. De secundaire wisselaar regelt toepassingen met een externe warmte-opwekker, zoals zon, pelletkachel of CV-ketel;
  7. De condensor geeft de warmte van het koudemiddel af aan het water in het boilervat;
  8. De elektrische module bestaat uit een dubbel element, een temperatuursonde, een magnesiumanode en titaniumanode.

Waar wordt een warmtepompboiler toegepast?

Een warmtepompboiler is interessant bij een grote behoefte is aan warm water. Ook ter vervanging van een bestaande elektrische boiler is een warmtepompboiler een duurzaam alternatief. Het verbruik van dit toestel ligt veel lager dan dat van een klassieke elektrische boiler die in het verleden veel werd geplaatst in de grootschalige woningbouw.

Daarnaast kan een warmtepompboiler heel rendabel zijn wanneer door zonnepanelen opgewekte stroom terug wordt geleverd aan het net. Op deze manier is een warmtepompboiler geschikt voor zowel de particuliere als de zakelijke markt.

De verschillende toepassingen op een rij:

  • Als vervanging voor een elektrische boiler
  • Als duurzaam/elektrisch alternatief voor gas
  • Als tapwateroplossing bij blok-/stadsverwarming
  • Bij extra capaciteit voor een tweede badkamer, bijgebouw, et cetera.

ATAG Energion Nuos en Lydos.

Welke soorten warmtepompboilers zijn er?

De meeste warmtepompboilers zijn verkrijgbaar in twee modellen: wandhangend en vloerstaand. Ze variëren in grootte van 100-250 liter en zijn geschikt voor gezinnen van twee tot vijf personen. Het assortiment van ATAG bestaat uit de Energion Lydos Hybrid en de Energion Nuos Plus.

De Lydos Hybrid is een wandhangende, hybride warmtepompboiler met een capaciteit van 100 liter. De hybride warmtepompboiler combineert twee energiebronnen in één product waardoor energiebesparing tot 50% mogelijk is. De Nuos Plus is een staande warmtepompboiler met een capaciteit van 200-250 liter, heeft een hoog rendement en functioneert met zowel binnen- als buitenlucht en wordt indien nodig ondersteund door elektrische elementen.

Besparingen en subsidies

Met de warmtepompboiler kan tot 80% worden bespaard op de energierekening voor warm water. Dankzij de energiezuinige werking komt de warmtepompboiler in aanmerking voor ISDE-subsidie van maximaal 650 euro, zowel voor de particuliere als de zakelijke markt als in nieuwbouw- en renovatietoepassingen. De gemiddelde terugverdientijd voor bijvoorbeeld de Lydos Hybrid is twee jaar.

De voordelen op een rij

  • Duurzaam alternatief voor aardgas
  • Compacte afmetingen en eenvoudig te installeren
  • Een aanzienlijk lagere energierekening
  • ISDE-subsidie tot 650 euro
  • Stijging woningwaarde door de opwaardering naar energielabel A of A+
  • Stil in gebruik

Ervaring uit de praktijk

Meer weten over hoe een warmtepompboiler kan worden toegepast? In deze 1,5 minuut durende video krijg je een indruk over wat dit product kan en hoe er samengewerkt wordt met een warmtepomp.

Dit artikel is gesponsord door ATAG.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan met het koudemiddel R32, dat vanaf 2027 niet meer is toegestaan in nieuwe warmtepompen met een vermogen onder de 50 kW.

Toekomst split-warmtepomp hangt aan zijden draadje

Met de aangescherpte regelgeving rond F-gassen zijn bekende koudemiddelen als R410a en R32 vanaf 2027 niet meer toegestaan in nieuwe warmtepompen tot 50 kW. Voor monoblocks is propaan (R290) de norm geworden. Propaan en split-warmtepompen gaan vanuit veiligheidsoogpunt lastig samen. Is er nog toekomst voor split-warmtepompen? Specialisten van Alklima | Mitsubishi Electric en Daikin delen hun verwachtingen.

De Vaillant aroTherm plus kan met en zonder hydraulische binnenunit worden toegepast.

Alles over monoblock-warmtepompen

Er komen steeds meer (lucht/water-)monoblocks op de markt. Anders dan bij splitsystemen wordt bij dit soort warmtepompen water in het buitendeel verwarmd. Het betekent dat er geen koudemiddel naar een binnendeel gaat. Dat is de reden dat propaan veel in monoblocks wordt toegepast. Het koudemiddel is ingedeeld in veiligheidsklasse A3, wat staat voor hoge ontvlambaarheid.

De Vaillant aroTherm plus kan met en zonder hydraulische binnenunit worden toegepast.

Monoblock: met of zonder hydraulische binnenunit?

Bij splitwarmtepompen is een binnenunit onmisbaar. Bij monoblocks is dit niet het geval. Toch kiest een aantal fabrikanten ervoor om hun monoblockwarmtepompen van een hydraulische binnenunit te voorzien en deze unit eventueel te combineren met een tapwatermodule. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n hydraulische split?

Bespaar tijd bij het beheren van warmtepompinstallaties met gebruik van AI

Bespaar tijd bij het beheren van warmtepompinstallaties met gebruik...

Het beheren en onderhouden van warmtepompinstallaties is een essentiële, maar tijdrovende taak voor de installateur. Een warmtepomp vereist een nauwkeurige installatie, regelmatig onderhoud en soms complexe reparaties. Voor jou als installateur betekent dit dat je tijd moet investeren in het monitoren en optimaliseren van deze installaties om te zorgen voor een efficiënte werking en tevredenheid van de klant. Wat als er nu een oplossing was om de tijd die je kwijt bent aan monitoring aanzienlijk verkleind?

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Propaanwarmtepompen uit de Poker-serie van Rhoss op het dak van een gebouw.

Propaanwarmtepompen utiliteit; soort klanten en wat komt er bij...

Met het oog op een toekomst waarin steeds minder plek is voor F-gassen neemt het aanbod van propaanwarmtepompen toe, ook als het om grotere systemen voor de utiliteit gaat. Een van de fabrikanten die hiermee flink aan de weg timmert, is Rhoss. De fabrikant gaat in dit artikel in op het soort klanten dat hij bedient, en wat er allemaal komt kijken bij de toepassing van het natuurlijke koudemiddel propaan.

Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij  lange leidingen

Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij lange leidingen

Onlangs werd bekend gemaakt dat een kwaliteitsverklaring voor monoblock-warmtepompen niet geldig zou zijn als de leiding voor het warmtetransport buiten een woning langer dan vijf meter is. Inmiddels is Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) hierop teruggekomen. In een nieuwe afspraak blijven de huidige kwaliteitsverklaringen toch geldig. Nieuw is dat het energieverlies met betrekking tot lengte en isolatie van leidingen in een speciaal hiervoor bestemd invulveld in de NTA8800 moet worden aangegeven.

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Al in 2011 presenteerde alpha innotec zijn LWD(V)-serie propaangevulde monoblocks. Die serie werd vorig jaar opgevolgd door Hybrox, met monoblocks in vermogens van 5 en 8 kW. Onlangs werd deze range uitgebreid met 10 en 13 kW. Omdat het om propaanmonoblocks voor buitenplaatsing gaat, gelden er minder veiligheidseisen dan bij binnenplaatsing.

De drie versies (vermogens) van de nieuwe warmtepomp van Renson.

Renson neemt warmtepomp, warmtepompboiler en boilervat in sortiment op

Op Vakbeurs Energie presenteerde Renson afgelopen week warmtepompen die het bedrijf aan het sortiment heeft toegevoegd. Daarnaast heeft het ook een warmtepompboiler en een boilervat geïntroduceerd. En een nieuwe module die ervoor zorgt dat de apparaten slim aangestuurd kunnen worden.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Nieuwe warmtepompboiler van Nefit Bosch met koudemiddel R531A

Nieuwe warmtepompboiler van Nefit Bosch met koudemiddel R531A

Nefit Bosch heeft onlangs nieuwe warmtepompboilers op de markt gebracht. Het gaat om de Compress 5000 DW die in capaciteiten van 100 en 150 liter verkrijgbaar is. Bijzonder is het koudemiddel R531A. Dat is net als R410A niet ontvlambaar, maar heeft een veel lagere GWP.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."