Een warmtepompboiler is nog relatief onbekend. Er ligt echter een groot potentieel om hiermee ook de woningen te verduurzamen waarbij dit niet mogelijk lijkt.
Wat is een warmtepompboiler?
Een warmtepompboiler is een energiezuinige elektrische boiler die bestaat uit een monoblock- of split-warmtepomp in combinatie met een boiler voor tapwater. De boiler heeft meestal een voorraadvat met een capaciteit van 100 tot 250 liter.
De werking van de warmtepompboiler
De warmte wordt door een ingebouwde warmtepomp uit de buiten- of binnenlucht gehaald en gebruikt voor het opwarmen van warm tapwater. De warmtepompboiler wordt voorzien van koudemiddel dat al bij lage temperaturen kookt. Tijdens het kookproces treedt gasvorming op. De compressor perst dit gas samen en hierdoor stijgt de temperatuur. Deze temperatuurstijging geeft warmte af aan het aanwezige water in de boiler.
Hierna wordt de druk verlaagd, het gas wordt weer vloeistof en de cyclus begint opnieuw. Het boilervat beschikt ook over een elektrisch element om het water nog sneller op temperatuur te krijgen.
- De ventilator absorbeert de warme lucht en brengt deze naar de verdamper voor de warmte uitwisseling;
- De stuurautomaat stuurt de warmtepomp aan;
- In de verdamper verdampt het aan de kook gebrachte koudemiddel;
- De compressor comprimeert het koudemiddel waardoor de temperatuur stijgt;
- De primaire wisselaar wordt gekoppeld aan een externe warmte-opwekker, zoals zon of CV-ketel;
- De secundaire wisselaar regelt toepassingen met een externe warmte-opwekker, zoals zon, pelletkachel of CV-ketel;
- De condensor geeft de warmte van het koudemiddel af aan het water in het boilervat;
- De elektrische module bestaat uit een dubbel element, een temperatuursonde, een magnesiumanode en titaniumanode.
Waar wordt een warmtepompboiler toegepast?
Een warmtepompboiler is interessant bij een grote behoefte is aan warm water. Ook ter vervanging van een bestaande elektrische boiler is een warmtepompboiler een duurzaam alternatief. Het verbruik van dit toestel ligt veel lager dan dat van een klassieke elektrische boiler die in het verleden veel werd geplaatst in de grootschalige woningbouw.
Daarnaast kan een warmtepompboiler heel rendabel zijn wanneer door zonnepanelen opgewekte stroom terug wordt geleverd aan het net. Op deze manier is een warmtepompboiler geschikt voor zowel de particuliere als de zakelijke markt.
De verschillende toepassingen op een rij:
- Als vervanging voor een elektrische boiler
- Als duurzaam/elektrisch alternatief voor gas
- Als tapwateroplossing bij blok-/stadsverwarming
- Bij extra capaciteit voor een tweede badkamer, bijgebouw, et cetera.
Welke soorten warmtepompboilers zijn er?
De meeste warmtepompboilers zijn verkrijgbaar in twee modellen: wandhangend en vloerstaand. Ze variëren in grootte van 100-250 liter en zijn geschikt voor gezinnen van twee tot vijf personen. Het assortiment van ATAG bestaat uit de Energion Lydos Hybrid en de Energion Nuos Plus.
De Lydos Hybrid is een wandhangende, hybride warmtepompboiler met een capaciteit van 100 liter. De hybride warmtepompboiler combineert twee energiebronnen in één product waardoor energiebesparing tot 50% mogelijk is. De Nuos Plus is een staande warmtepompboiler met een capaciteit van 200-250 liter, heeft een hoog rendement en functioneert met zowel binnen- als buitenlucht en wordt indien nodig ondersteund door elektrische elementen.
Besparingen en subsidies
Met de warmtepompboiler kan tot 80% worden bespaard op de energierekening voor warm water. Dankzij de energiezuinige werking komt de warmtepompboiler in aanmerking voor ISDE-subsidie van maximaal 650 euro, zowel voor de particuliere als de zakelijke markt als in nieuwbouw- en renovatietoepassingen. De gemiddelde terugverdientijd voor bijvoorbeeld de Lydos Hybrid is twee jaar.
De voordelen op een rij
- Duurzaam alternatief voor aardgas
- Compacte afmetingen en eenvoudig te installeren
- Een aanzienlijk lagere energierekening
- ISDE-subsidie tot 650 euro
- Stijging woningwaarde door de opwaardering naar energielabel A of A+
- Stil in gebruik
Ervaring uit de praktijk
Meer weten over hoe een warmtepompboiler kan worden toegepast? In deze 1,5 minuut durende video krijg je een indruk over wat dit product kan en hoe er samengewerkt wordt met een warmtepomp.
Dit artikel is gesponsord door ATAG.