Inbedrijfstellen van een warmtepomp, wat komt daarbij kijken?

Inbedrijfstellen van een warmtepomp, wat komt daarbij kijken?

Samen met NK Installatietechniek B.V. is STULZ verantwoordelijk voor het leveren, plaatsen en inbedrijfstellen van twee warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries in een nieuw bedrijfspand in Wouw. De Hydrolution is een lucht/water-warmtepomp die grote voordelen biedt op het gebied van energiebesparing en comfort. Voor dit project moest het bedrijfspand worden voorzien van een aangename temperatuur door middel van vloerverwarming. Als additionele dienst verzorgde STULZ de inbedrijfstelling. Op die manier is de installateur voorbereid op de toekomst.

NK Installatietechniek B.V. uit Bergen op Zoom is een specialist in airconditioning, koeling en verwarming. Het installatiebedrijf is opgericht in 2005. Topcomfort staat hoog in het vaandel bij deze installateur. Daarnaast kiest het bedrijf altijd voor de meest energie-efficiënte systemen.  Voor dit project vertaalt zich dat in de keuze voor de systemen van Mitsubishi Heavy Industries.

Zo eenvoudig mogelijke opstelling

De aanleiding van dit project bestond uit de vraag van de eindgebruiker voor een gasloze manier van verwarmen die zo energie-efficiënt mogelijk is. Daarnaast was het een wens van de installateur de systemen zo eenvoudig mogelijk op te stellen, zodat ze op een later moment konden worden herhaald in de andere hallen van het bedrijfspand. Daar lag ook direct de voornaamste eis van de eindgebruiker. Het bedrijfspand bestaat uit drie delen. Er moest een keuze worden gemaakt of het pand in één keer zou worden verwarmd of door middel van drie separate warmtepompsystemen die in elk apart deel van het bedrijfspand zouden worden opgesteld. De eindgebruiker wilden deze delen zo efficiënt mogelijk verwarmen.

Inbedrijfstellen van een warmtepomp, wat komt daar bij kijken?

Inbedrijfstellen hoeft maar één keer

Om aan bovenstaande wensen en eisen te kunnen voldoen, is evoor gekozen om per deel van het bedrijfspand twee Hydrolution-warmtepompen in cascade te installeren. Er is gekozen voor een separate opstelling omdat dit op termijn een hogere Return On Investement (ROI) met zich meebrengt. Doordat de warmtepompen in cascade staan, zijn ze bijna het hele jaar redundant en kunnen ze daarnaast voor het grootste gedeelte van de tijd in deellast draaien. Dit komt de energie-efficiëntie significant ten goede. De tweede unit wordt pas ingeschakeld zodra de eerste unit niet de gewenste doeltemperatuur kan bereiken.

De instellingen zijn via een USB-stick gemakkelijk over te zetten naar de andere systemen”

Naast het leveren van de warmtepompen, zorgde STULZ ook voor de inbedrijfstelling van het eerste deel van de systemen. Na controle van de aansluitingen volgens de specificaties vanuit de fabriek van Mitsubishi Heavy Industries, is de unit door één van onze experts ingesteld op basis van de wensen en eisen van de installateur en de eindgebruiker. Een groot voordeel van de bijbehorende regelaar van de Hydrolution is het feit dat deze instellingen via een USB-stick gemakkelijk zijn over te zetten naar de twee nog te plaatsen systemen. Dit is voor de installateur een handige bijkomstigheid omdat de STULZ-inbedrijfstelling hiermee maar één keer hoeft plaats te vinden. Voor de twee resterende systemen is het een kwestie van plug-and-play.

Tot slot

Naast de geleverde warmtepompen was NK Installatietechniek B.V. voornamelijk te spreken over de inbedrijfstelling en de bijkomende service bij dit project. Hiermee is het nieuwe bedrijfspand in Wouw voorbereid op de toekomst met energie-efficiënte lucht/water-warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries.

Dit artikel is gesponsord door Stulz.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

De nieuwe Triple Solar 5-warmtepomp, met de compressormodule (midden), deze module aan de bovenkant (rechts) en als 'toren' (midden) met naast de compressormodule, een hydraulische module en eventueel een thermische batterijmodule voor warm tapwater.

Nieuwe warmtepomp geïnspireerd op Fairphone

Onderdelen die lang meegaan en als ze stuk gaan gemakkelijk zijn te vervangen. Dat zijn niet alleen de uitgangspunten van de Fairphone, maar ook van de nieuwe warmtepomp van Triple Solar. Deze water/water-warmtepomp, met pvt als bron, heeft een levensduur van maar liefst 25 jaar.

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Al in 2011 presenteerde alpha innotec zijn LWD(V)-serie propaangevulde monoblocks. Die serie werd vorig jaar opgevolgd door Hybrox, met monoblocks in vermogens van 5 en 8 kW. Onlangs werd deze range uitgebreid met 10 en 13 kW. Omdat het om propaanmonoblocks voor buitenplaatsing gaat, gelden er minder veiligheidseisen dan bij binnenplaatsing.

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

In het derde kwartaal van 2024 zijn 23.000 warmtepompen voor woningen verkocht, bijna 40 procent minder dan in het derde kwartaal van 2023. Dit maakte Vereniging Warmtepompen vandaag bekend. Volgens de vereniging zijn de doelstellingen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving inmiddels "vrijwel onbereikbaar".

Afbeelding gegenereerd middels AI.

Najaarsrun op kleine warmtepompen door ISDE-verlaging?

Het voornemen van het kabinet om in 2025 in ISDE-subsidies te snijden, leidt volgens sommige marktpartijen tot een plotse groei in de vraag naar warmtepompen. Het Algemeen Dagblad spreekt over een 'Run op warmtepompen'; consumenten zouden de subsidiekorting voor willen zijn door nog dit jaar een warmtepomp te bestellen. Navraag bij enkele leveranciers levert een nuance op.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Verkoop warmtepompen in België eveneens gehalveerd

Verkoop warmtepompen in België eveneens gehalveerd

In de eerste zes maanden van dit jaar nam de verkoop van warmtepompen in Nederland met bijna de helft af ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Climafed, de Belgische 'federatie van klimaattechnologieën' maakte onlangs bekend dat de verkoopcijfers in België vrijwel dezelfde ontwikkeling laten zien.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Voor grootschalige projecten om hernieuwbare energie op te wekken of duurzame techniek te gebruiken is de SDE++ onlangs aangepast. Daarbij kunnen ondernemers nu ook voor lucht-waterwarmtepompen voor lage temperatuur en voor proces-geïntegreerde warmtepompen voor bestaande industriële processen subsidie aanvragen, zo meldt Vereniging Warmtepompen. Tip: vraag de subsidie snel aan.