Hybride als tussenschakel op het pad naar all-electric

Hybride als tussenschakel op het pad naar all-electric

De hybride warmtepomp wordt voor het terugdringen van het gasverbruik in de bestaande bouw vaak gebracht als dé oplossing. In de ogen van Rudy Grevers van Alklima/Mitsubishi Electric is dat onterecht. Veel beter kan een hybride systeem dienen als hulpmiddel om uiteindelijk tot all-electric te komen.

“Hoe gaat dat tegenwoordig? Mensen willen hun gasverbruik terugdringen en kiezen voor een klassiek hybride warmtepompsysteem. Het huis wordt hierbij deels via de warmtepomp verwarmd en het tapwater wordt altijd via de ketel op temperatuur gebracht”, vat Grevers samen. En daar wringt volgens hem de schoen. “Dat tapwater kan met een klassieke hybride installatie nooit met de warmtepomp worden verwarmd. Bovendien dekt de installatie nooit volledig de verwarmingsvraag. Je hebt bij dit systeem dus altijd de ketel nodig.”

‘Oplossingen voor de korte termijn’

Veel bestaande hybride systemen zijn volgens Grevers daarom oplossingen voor de korte termijn. Alklima/Mitsubishi Electric kiest daarom een andere weg. “Met All-Electric Ready werk je stapsgewijs naar volledig elektrisch verwarmen en de volledig elektrische productie van warm tapwater toe. Wat daarbij de eerste stap is, hangt af van de maatregelen voor energiebesparing die al in de woning zijn getroffen.”

Toekomstbestendige eerste stap

Grevers vervolgt: “Er is bijvoorbeeld een instapmodel waarbij de ketel voorlopig een rol blijft spelen voor onder meer het tapwatergebruik. Met een doorpakmodel wordt direct ook de tapwatervoorziening door middel van de warmtepomp verzorgd. Maar met welk model men ook begint: met onze oplossingen maken bewoners altijd een toekomstbestendige stap.”

Hybride: een van de schakels

Volgens Grevers kan in bestaande bouw op die manier, dus via een stappenplan, efficiënt naar een all-electric-oplossing worden gewerkt. Een (tijdelijke) hybride opstelling  is daarbij een van de schakels. “Ik vind dat er te veel focus ligt op het hybride model zonder dat er verder wordt gekeken. Daarom doe ik ook een oproep; een beetje meer ambitie mag best. Willen we de klimaatdoelen halen, dan zullen echt meer woningen nu al langzaamaan van het gas af moeten. En dat is prima mogelijk, met All-Electric Ready.”

Meteen een volwaardige warmtepomp

Aan de basis van het stappenplan ligt een volwaardige warmtepomp, zoals een Ecodan lucht-/water-warmtepomp van Mitsubishi Electric. Die is volgens Grevers ontwikkeld voor hoofdverwarming onder strenge winterse omstandigheden. “Dat maakt dat je ten opzichte van klassieke hybride systemen grotere besparingen op aardgas kunt realiseren. En met dezelfde warmtepomp kun je op een later moment helemaal van het gas, omdat hij voldoende vermogen heeft om all-electric te worden ingezet. Dat is duurzaam en toekomstgericht.”

Lees meer over

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De juiste warmtepomp kiezen vereist meer informatie

De juiste warmtepomp kiezen vereist meer informatie

Op websites van leveranciers is weinig technische informatie over warmtepompen te vinden. Dat vind ik bijzonder, want een installateur die een warmtepomp gaat kiezen, moet bepaalde details weten. Niet alleen om de warmtepomp goed te kunnen installeren, maar ook om de beste keuze op het gebied van prijs/kwaliteit en prestatie te maken. Met de informatie die op de websites staat, gaat dat helaas niet lukken.

"Aparte Nederlandse regels voor warmtepompen werken vertragend"

"Aparte Nederlandse regels voor warmtepompen werken vertragend"

Een enorme marktvraag, problemen in toeleveringsketens, aanhoudende personeelstekorten en strenge regelgeving: het zijn turbulente tijden voor de leveranciers van warmtepompen. In de maand december laten we in een serie van vier artikelen bekende marktpartijen aan het woord over wat zij als de belangrijkste uitdagingen van de huidige tijd zien. In deze eerste aflevering gaat Rudy Grevers van Alklima / Mitsubishi Electric onder andere in op leveringsproblemen en regelgeving.

'Hybride warmtepomp met groen gas of waterstof biedt kansen'

'Hybride warmtepomp met groen gas of waterstof biedt kansen'

Nederland moet afscheid nemen van aardgas en op grote schaal overstappen naar fossielvrije verwarming. Volgens Rick Bruins van Remeha is de hybride warmtepomp in combinatie met groen gas of waterstof daarbij een kansrijke mogelijkheid.

De elektrodeboiler van het energiebedrijf

De elektrodeboiler van het energiebedrijf

Energiebedrijven mogen overtollige zonne-energie gebruiken voor hun warmtenetten, zodat ze er minder primaire energie voor gebruiken en met een PEF van 1 mogen rekenen. Volgens Rimme van der Ree, directeur van Klimaatexpert.com, is dat een slechte zaak; deze 'overstroom' van pv-panelen kan veel nuttiger worden gebruikt zodat de PEF-factor niet alleen voor energiebedrijven omlaag gaat.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

In het derde kwartaal van 2024 zijn 23.000 warmtepompen voor woningen verkocht, bijna 40 procent minder dan in het derde kwartaal van 2023. Dit maakte Vereniging Warmtepompen vandaag bekend. Volgens de vereniging zijn de doelstellingen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving inmiddels "vrijwel onbereikbaar".

Pomp AO van DeWarmte.

Samenwerking DeWarmte voor plaatsing 10.000 hybride warmtepompen

Met de all-electric ready monoblock Pomp AO richt het Nederlandse DeWarmte zich met name op de verduurzaming van corporatiewoningen. Volgens de fabrikant kan de warmtepomp snel worden geplaatst, hoeft hij niet vlakbij de cv-ketel te staan en wordt overlast bij plaatsing tot een minimum beperkt. Vastgoedonderhoudsbedrijf Lenferink sloot onlangs een samenwerkingsovereenkomst met DeWarmte om circa 10.000 Pomp AO's te laten plaatsen. 

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de deuren

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de...

Dit jaar vindt voor de vierde keer de Open Energiedag plaats. Op zaterdag 21 september kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan een warmte-installatie, windturbine, zonnepark of ander duurzaam energieproject. Verspreid door Nederland openen zeventig locaties hun deuren.

Inschrijving deelname Warmtepomp Innovatieroute geopend

Inschrijving deelname Warmtepomp Innovatieroute geopend

Tijdens Vakbeurs Energie, van 15 t/m 17 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, organiseert Vakblad Warmtepompen dagelijks de Warmtepomp Innovatieroute. Deze route loopt langs een aantal stands waar experts in korte sessies alles over de nieuwste ontwikkelingen rond duurzame klimaattechnologie vertellen.