Warmtepompen zijn essentieel voor een klimaatneutrale toekomst

Warmtepompen zijn essentieel voor een klimaatneutrale toekomst

Er wordt steeds meer bekend over hoe warmtepompen kunnen helpen bij het halen van de EU-doelen. Hoe kunnen ze echt bijdragen aan energietransitie en CO2-reductie? En waarom is het cruciaal om gecertificeerde kwaliteitsproducten op de markt te brengen?

Warmtepomptechnologie is momenteel de beste oplossing voor groene verwarming en koeling. Omdat hij verschillende energiebronnen integreert, vormt hij de sleutel tot hernieuwbare, slimme en duurzame energiesystemen. Warmtepompen zijn makkelijk te installeren, hebben op termijn weinig onderhoud nodig en kunnen gebruikt worden in een verscheidenheid aan sectoren.

Klimaatneutraal

Warmtepompen kunnen ook een positieve impact hebben op het doel van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, bekend als het Fit for 55 package. Ernst Vossers, Commercieel Manager bij Kiwa, geeft zijn mening hierover: “Afhankelijk van de toepassing van het type pomp, kunnen warmtepompen een flinke bijdrage leveren aan de doelen om klimaatneutraal te worden tegen 2050. Er moet per situatie goed worden afgewogen welk type warmtepomp het meest geschikt is. Ook dienen zaken als type verwarming, isolatie en ventilatie worden meegenomen in de overwegingen voor de keuze voor het juiste warmtepompsysteem.”

Groeiende markt

De Europese industrie is in opmars en Vossers verwacht dat dat de komende jaren ook zo zal blijven. “De hoge gasprijzen zullen significant bijdragen aan de groei van deze markt in Nederland. Het is de verwachting dat vooral het aantal warmtepompen met natuurlijke koudemiddelen sterk zal groeien.”

Sommigen zijn van mening dat deze technologie, ondanks de groeiende populariteit, niet genoeg erkend wordt als hernieuwbare energiebron. Voor dhr. Vossers is het cruciaal dat industrie-experts samenkomen en de promotie van warmtepomptechnologie bovenaan hun agenda zetten.

Getest en gecertificeerd

Warmtepomptechnologie is de sleutel tot een duurzaam en volledig CO2-neutraal energiesysteem. Even belangrijk is echter dat warmtepompen getest en gecertificeerd zijn. Consumenten kunnen nog steeds terughoudend zijn om te investeren in deze relatief nieuwe technologie. Het is daarom essentieel hen gerust te stellen over de kwaliteit en betrouwbaarheid van de prestaties van warmtepompen.

“Het Heat Pump KEYMARK certificaat heeft een bijdrage geleverd aan de internationale erkenning van de performance-resultaten van warmtepompen”, aldus Vossers. “Doordat het certificaat in de meeste Europese landen wordt geaccepteerd, is het voor producenten niet nodig om in deze landen ook nog een lokale certificering te verkrijgen. Hierdoor kunnen ze sneller met verbeterde concepten op de markt komen.”

Heat Pump KEYMARK draagt bij tot de evolutie van de industrie door middel van hun onafhankelijke, third-party certificaat. Volgens Vossers is het certificaat uniek omdat het “aantoont dat de gedeclareerde performance-resultaten gevalideerd zijn door een onafhankelijk testlaboratorium en certificerende instantie. Het Heat Pump KEYMARK-certificaat kan ook als basis dienen voor andere certificeringen, zoals bijvoorbeeld MCS, EHPA QL, etc.”

Europees erkend certificaat

Heat Pump KEYMARK werd vijf jaar geleden opgericht en vierde recent zijn vijfde verjaardag. Sinds 2016 heeft het een evolutie doorstaan tot een certificaat dat in de meeste Europese landen wordt erkend. Dat betekent dat er geen retesting nodig is in de verschillende landen. Dit zorgt ervoor dat de TIC-kosten veel lager zijn en het opent de deur naar nieuwe mogelijkheden op de Europese markt. Gecertificeerde kwaliteitsproducten vergroten niet enkel het vertrouwen van de consument, maar dragen ook bij aan nieuwe salesmogelijkheden omwille van een beter bedrijfsimago.

Ben je geïnteresseerd in het Heat Pump KEYMARK-certificaat, de voordelen ervan en het registratieproces? Alle relevante informatie is te vinden op heatpump.keymark.eu. Het certificaat staat open voor alle geïnteresseerde partijen (fabrikanten, leveranciers, maar ook certificatie-instanties en testcenters) die zich willen registreren voor steun.

Dit artikel is gesponsord door European Heat Pump Association AISBL.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

Ongeveer een jaar geleden opende Remeha een nieuwe warmtepompfabriek in Apeldoorn. Daarna veranderde er veel. Zo schafte de nieuwe regering, nog voor de geplande invoering in 2026, de normering van warmtepompen af. Dat is volgens Remeha-CEO Arthur van Schayk (foto) zowel niet goed voor de industrie, als voor de energietransitie die nu ook al vertraging oploopt. Aan de vooravond van Prinsjesdag doet hij daarom een oproep aan de regering om maatregelen te nemen die het tij moeten keren.

'Warmtepompverplichting van de baan, schiet mij maar lek!'

'Warmtepompverplichting van de baan, schiet mij maar lek!'

In het hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartners staat dat de voorgenomen verplichting om bij vervanging van een cv-ketel in 2026 een (hybride) warmtepomp te installeren niet doorgaat. Dat terwijl er ook in het akkoord staat dat stabiel beleid belangrijk is voor de energietransitie. Schiet mij maar lek!

Frank Agterberg in podcast doorgezaagd over warmtepompen

Frank Agterberg in podcast doorgezaagd over warmtepompen

In zijn podcast Doorzagen van 20 februari voelde Thomas van Belzen, journalist bij Cobouw, Frank Agterberg aan de tand. Daarbij passeerden actuele thema's de revue; uiteraard allemaal met betrekking tot warmtepompen, zoals de huidige stagnatie in de verkoop, en de kwestie rond de milieuprestatie. Over de afloop is de voorzitter van Vereniging Warmtepompen positief. "Voor de verduurzaming hebben 'we' de warmtepomp natuurlijk hard nodig."

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij  lange leidingen

Kwaliteitsverklaring monoblock toch geldig bij lange leidingen

Onlangs werd bekend gemaakt dat een kwaliteitsverklaring voor monoblock-warmtepompen niet geldig zou zijn als de leiding voor het warmtetransport buiten een woning langer dan vijf meter is. Inmiddels is Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) hierop teruggekomen. In een nieuwe afspraak blijven de huidige kwaliteitsverklaringen toch geldig. Nieuw is dat het energieverlies met betrekking tot lengte en isolatie van leidingen in een speciaal hiervoor bestemd invulveld in de NTA8800 moet worden aangegeven.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Voor grootschalige projecten om hernieuwbare energie op te wekken of duurzame techniek te gebruiken is de SDE++ onlangs aangepast. Daarbij kunnen ondernemers nu ook voor lucht-waterwarmtepompen voor lage temperatuur en voor proces-geïntegreerde warmtepompen voor bestaande industriële processen subsidie aanvragen, zo meldt Vereniging Warmtepompen. Tip: vraag de subsidie snel aan.

'Kabinetsplannen voor klimaat en groene groei niet duidelijk genoeg'

'Kabinetsplannen voor klimaat en groene groei niet duidelijk genoeg'

Voor de technieksector zijn de Miljoenennota en het regeerprogramma van het kabinet-Schoof niet concreet genoeg. Dat vindt Techniek Nederland. Voorzitter Doekle Terpstra: "Het kabinet kiest voor groene groei en houdt vast aan de klimaatdoelstellingen, maar tegelijkertijd schrapt het de salderingsregeling voor zonnepanelen én de verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp te nemen. Wat daarvoor in de plaats komt, blijft onduidelijk."

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

Over welke certificering moet een zzp'er die koudemiddelhandelingen verricht, beschikken?

Over welke certificering moet een zzp'er die koudemiddelhandelingen...

Voor werkzaamheden met F-gassen zijn zowel een persoonscertificering als een bedrijfscertificering van toepassing. Veel zzp'ers die als warmtepomp-installateur werkzaam zijn en met koudemiddelen gaan werken, vragen zich af of ze over beide certificaten moeten beschikken.

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de naam 'Marber' heeft 25 woningen, die midden in de natuur staat.