Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

"Netcongestie treedt op wanneer het elektriciteitsnetwerk de vraag naar elektriciteit niet kan bijbenen. Dit probleem wordt steeds urgenter naarmate meer mensen en bedrijven overstappen op elektrische oplossingen zoals warmtepompen en elektrische auto’s.  Netbeheerders staan voor de enorme uitdaging om de infrastructuur op tijd te upgraden om aan de groeiende vraag te voldoen, maar dat kost tijd en geld," vertelt Jan Henk van der Wijk. Als marketing en communicatiemanager van ATAG wordt hij regelmatig met het dilemma geconfronteerd. "Soms wordt beweerd dat netcongestie een serieuze belemmering is voor de voortgang van de energietransitie. Maar er is een oplossing: de hybride warmtepomp."

Flexibiliteit en slimme sturing als oplossing

"Een hybride warmtepomp maakt vooral gebruik van elektriciteit. Alleen tijdens echt koude dagen helpt de gasgestookte cv-ketel mee om het huis te verwarmen. Omdat de hybride warmtepomp zowel met elektriciteit en aardgas werkt, biedt dit precies de flexibiliteit die nodig is om de overbelasting van het net te voorkomen," aldus Van der Wijk. "Een hybride warmtepomp schakelt namelijk tussen elektriciteit en gas, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de temperatuur, maar ook naar de belasting van het net en de energieprijzen."

Hybride warmtepompen helpen dus bij het voorkomen van filevorming op het stroomnet. Prettige bijkomstigheid voor de huiseigenaren is dat ze gemiddeld twee tot drie keer goedkoper zijn dan de volledig elektrische varianten. De hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande installatie.

Een concrete invulling                                              

"Een concrete invulling voor de oplossing van de netcongestie is de ATAG Energion M Hybrid Light," vertelt Jan Henk van der Wijk. "Dit is een hybride warmtepomp die ook bij temperaturen fors onder nul blijft meedraaien. Het is een aantrekkelijk geprijsde warmtepomp zonder binnenunit. Hij blijft draaien in warmtepompmodus tot -20°C en kent een korte terugverdientijd 3-5 jaar. Is daarnaast eenvoudig aan te sluiten en werkt parallel met iedere CV-ketel. Inbedrijfstelling is eenvoudig en snel: binnen 15 minuten."

"De slimme regeling van de nieuwe Energion-warmtepomp stuurt niet op buitentemperatuur, maar op basis van ingegeven gas- en elektraprijzen, of op zo min mogelijk aardgasgebruik," vervolgt Van der Wijk. "Hierdoor levert de warmtepomp ook bij een buitentemperatuur van -10 °C (A-10/W35) zijn volledige 4 kW aan vermogen en blijft hij meedraaien met de gasketel. Dit zorgt ervoor dat de zogeheten bèta-factor - het aandeel dat de warmtepomp heeft in het verwarmen van de woning - hoog blijft. Met als resultaat dat de besparing op het gasverbruik voor verwarming kan oplopen tot 80 procent. In de installatieruimte komt alleen een kleine control box te hangen – en maakt gebruik van R32 als koudemiddel."

De warmtepomp, die met elk merk CV-ketel kan worden gecombineerd, haalt een COP van 5,1 bij 7/35 (buitentemperatuur 7°C / afgiftetemperatuur 35 °C) en een COP van 3,1 bij -7/35. Het toestel wordt compleet geleverd met een 25 liter-buffervat, cv-transportpomp, 10K-aanlegvoeler, controlbox en wifi-thermostaat One Zone.

Inregeling en monitoring

De Energion M Hybrid Light kan op afstand worden ingeregeld en uitgelezen middels het ProZone-portal en de meegeleverde One Zone kamerthermostaat. "En eventueel kan worden gekozen voor ComfortConnect, een eigen platform waarmee permanente online monitoring mogelijk is en de installateur proactief kan ingrijpen om storingen te voorkomen," vertelt Van der Wijk.

Voorop lopen in de energietransitie

Om installateurs die voorop willen lopen in de energietransitie een steun in de rug te bieden introduceert ATAG een nieuw dealermodel: GreenDealer. Installateurs die zich GreenDealer mogen noemen kunnen rekenen op extra ondersteuning bij het installeren, afstellen en onderhouden van warmtepompinstallaties.

"Naast een behoefte naar duidelijkheid bij eindgebruikers is er een behoefte aan kennis en ondersteuning bij installateurs," stelt Jan Henk. "Bij het goed installeren van een warmtepomp komt veel kijken. De geboden ondersteuning gaat verder dan helpen bij installeren. Naast inbedrijfstelling op afstand, waarbij de installatie via het internet wordt ingeregeld zijn er ook aanvullende diensten, waarbij Comfort Connect exclusief voor de GreenDealer is ingericht."

Een onderscheidend kenmerk waar GreenDealers gebruik van kunnen maken, is ProZone. Hiermee kunnen storingen op afstand worden geconstateerd en verholpen. Op deze manier hoef je als installateur minder vaak op locatie te komen. Dit scheelt tijd, reiskosten, minder CO2-uitstoot en sneller tevreden klanten. En dus meer tijd om warmtepompen te installeren.

Onderhoud voorspellen dankzij AI

De GreenDealer heeft een streepje voor en krijgt toegang tot een extra module in ATAG’s ProZone: ComfortConnect. Hiermee kan met monitoring en beheer op afstand onderhoudsbehoeften voorspellen voordat er problemen ontstaan. Met behulp van AI wordt de data van de installatie geanalyseerd. "Worden er afwijkingen geconstateerd, die op termijn een negatief effect kunnen hebben op de warmtepomp, dan krijgt de installateur een waarschuwing," aldus Van der Wijk. "Zo wordt door tijdig onderhoud de levensduur van installaties verlengd en worden ongewenste verrassingen voorkomen. Zo houd de GreenDealer altijd de controle over de installatie en wordt AI één van de gereedschappen in de digitale toolbox."

Dit artikel is gesponsord door ATAG Verwarming.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een...

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Voor grootschalige projecten om hernieuwbare energie op te wekken of duurzame techniek te gebruiken is de SDE++ onlangs aangepast. Daarbij kunnen...

'Kabinetsplannen voor klimaat en groene groei niet duidelijk genoeg'

'Kabinetsplannen voor klimaat en groene groei niet duidelijk genoeg'

Voor de technieksector zijn de Miljoenennota en het regeerprogramma van het kabinet-Schoof niet concreet genoeg. Dat vindt Techniek Nederland....

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare...

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

'Vertraging energietransitie vraagt om maatregelen regering'

Ongeveer een jaar geleden opende Remeha een nieuwe warmtepompfabriek in Apeldoorn. Daarna veranderde er veel. Zo schafte de nieuwe regering, nog voor...

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de...

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

De markt voor grootvermogen warmtepompen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Senior Productmanager Utiliteit Warmtepompen Marco Middelburg...

Intrekken 'warmtepompplicht' leidt tot forse prijsverlaging hybrides

Intrekken 'warmtepompplicht' leidt tot forse prijsverlaging hybrides

Sinds de nieuwe regering de zogeheten 'warmtepompplicht' die in 2026 in zou gaan heeft ingetrokken, zijn met name hybride warmtepompen aanzienlijk...