- Profiteer van de setprijs
- Warmtetechnieken
- NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
- Uitgebreide kennis
- Praktische oplossingen
De hybride warmtepomp is een belangrijk thema voor Vakblad Warmtepompen. Daarom hebben we er veel over gepubliceerd. Om u wegwijs te maken in het aanbod, hebben we een overzichtsartikel over dit thema gemaakt, met links naar de diverse artikelen. Hierin zijn (uiteraard) ook de artikelen over all-electric ready (hybride als tussenstap) opgenomen.
De regering ziet vooral hybride als oplossing om bestaande bouw te verduurzamen met warmtepompen. Met daarbij als recent argument dat bij netcongestie de gasketel soelaas kan bieden. Rudy Grevers van Alklima / Mitsubishi Electric ziet in all-electric ready een betere oplossing dan in hybride. Beter voor de portemonnee van bewoners (op de lange termijn), de netbeheerders en het klimaat. Hij geeft uitleg.
De hybride warmtepomp als tussen- of eindoplossing? Als eindoplossing zal de cv-ketel in de toekomst op biogas of waterstof moeten draaien. Dit om de klimaatdoelen te halen. Over de kansen van groen gas gingen we te rade bij Chris de Visser van Wageningen UR. Kan er volgens hem voldoende groen gas geproduceerd worden om miljoenen hybride systemen te laten draaien?
De vraag naar hybride warmtepompen neemt snel toe. Een mooie ontwikkeling, vindt groothandel Wasco, maar er moet wel kennis voor in huis zijn. "Dagelijks krijgen wij veel technische vragen over hybride warmtepompen", stelt Robin Waarsenburg, Business Manager Duurzaam bij Wasco. "Daarom bieden we nu vanuit het WasCollege de opleiding Hybride warmtepomptechniek aan."
Traditionele cv-ketelinstallateurs kunnen bijna niet meer om de hybride warmtepomp heen. Er wordt volop om gevraagd door klanten. Waar moet je op letten bij verkoop en installatie?
Onderdelen die lang meegaan en als ze stuk gaan gemakkelijk zijn te vervangen. Dat zijn niet alleen de uitgangspunten van de Fairphone, maar ook van de nieuwe warmtepomp van Triple Solar. Deze water/water-warmtepomp, met pvt als bron, heeft een levensduur van maar liefst 25 jaar.
Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?
Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.
Al een jaar worden ondernemers erop gewezen dat ze duizenden euro's kunnen besparen door nog dit jaar een bestelauto te kopen. Op 1 januari verdwijnt namelijk hun bpm-vrijstelling. Op diezelfde datum wil de overheid de ISDE-subsidie voor warmtepompen fors verlagen. Maar ik zie nauwelijks advertenties die aangeven dat het verstandig is om nog dit jaar een warmtepomp aan te schaffen.
Vanuit de warmtepompsector wordt al langer gewaarschuwd dat de Nederlandse klimaatdoelen voor 2030 uit zicht raken. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft dat beeld nu bevestigd. Uit berekeningen in de Klimaat- en Energieverkenning 2024 blijkt dat de kans dat de klimaatdoelen worden gehaald, inmiddels minder dan 5 procent bedraagt.
Water in warmtepompen kan bevriezen bij lage temperaturen. Of het nu gaat om de bronzijde bij water/water-warmtepompen, of de afgiftezijde bij lucht/water-monoblocks. Bij water/water is het gangbaar om glycol toe te voegen als antivriesmiddel. Aan de afgiftezijde bij monoblocks wordt dit nauwelijks toegepast. Toch adviseren sommige fabrikanten het wel. Glycol heeft echter ook zijn beperkingen. Wat zijn de mogelijkheden?
Overheden die met beleid markten verstoren en bedrijven in de problemen brengen. Je ziet het overal, zoals bijvoorbeeld in Afrika. Voedseldonaties van rijke landen kunnen een hongersnood voorkomen, maar zorgen ook voor lage prijzen, waardoor lokale boeren niets meer verdienen. En je ziet het nu in Nederland, waar de overheid de warmtepomp opeens minder aantrekkelijk maakt. Bedrijven hebben daardoor voor niets in capaciteit geïnvesteerd. Dat betekent een forse aderlating.
Al in 2011 presenteerde alpha innotec zijn LWD(V)-serie propaangevulde monoblocks. Die serie werd vorig jaar opgevolgd door Hybrox, met monoblocks in vermogens van 5 en 8 kW. Onlangs werd deze range uitgebreid met 10 en 13 kW. Omdat het om propaanmonoblocks voor buitenplaatsing gaat, gelden er minder veiligheidseisen dan bij binnenplaatsing.