Alles over koelen met een warmtepomp

Alles over koelen met een warmtepomp

Met een warmtepomp wordt energie uit buitenlucht naar binnen gebracht, waardoor een ruimte opwarmt. Maar andersom kan een warmtepomp ook energie naar buiten verplaatsen, waardoor een ruimte dus afkoelt. En met een bodemsysteem kan gekoeld worden door direct circulatiewater direct in de bodem te koelen. Hier vindt u een overzicht van de artikelen over koelen met een warmtepompsysteem.

Lees meer over

Condenserend versus niet-condenserend koelen met een warmtepomp

Condenserend versus niet-condenserend koelen met een warmtepomp

Niet-condenserend koelen is gangbaar bij warmtepompsystemen, maar heeft z'n beperkingen als het gaat om de temperatuurverlaging. Met condenserend koelen kan een woning tijdens hete dagen veel beter comfortabel worden gehouden. Deze manier van koelen vraagt echter wel om extra maatregelen. Experts nemen beide opties onder de loep en geven tips.

De Vaillant aroTherm plus kan met en zonder hydraulische binnenunit worden toegepast.

Alles over monoblock-warmtepompen

Er komen steeds meer (lucht/water-)monoblocks op de markt. Anders dan bij splitsystemen wordt bij dit soort warmtepompen water in het buitendeel verwarmd. Het betekent dat er geen koudemiddel naar een binnendeel gaat. Dat is de reden dat propaan veel in monoblocks wordt toegepast. Het koudemiddel is ingedeeld in veiligheidsklasse A3, wat staat voor hoge ontvlambaarheid.

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

Alles over hybride warmtepompen / all-electric ready

De hybride warmtepomp is een belangrijk thema voor Vakblad Warmtepompen. Daarom hebben we er veel over gepubliceerd. Om u wegwijs te maken in het aanbod, hebben we een overzichtsartikel over dit thema gemaakt, met links naar de diverse artikelen. Hierin zijn (uiteraard) ook de artikelen over all-electric ready (hybride als tussenstap) opgenomen.

s

Alles over oppervlaktewater als bron warmtepompen (aquathermie)

Aquathermie komt in het kort neer op een warmtewisselaar in oppervlaktewater, wat als bron van een water/water-warmtepomp dient. Daar komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. Hierover kunt lezen in een reeks artikelen die we over deze veelbelovende techniek hebben gepubliceerd. De artikelen hebben we in dit overzicht voor u op een rijtje gezet.

Een op drie huishoudens krijgt op warme dagen woning niet koel

Een op drie huishoudens krijgt op warme dagen woning niet koel

Een op de drie Nederlandse huishoudens kreeg het afgelopen jaar op warme zomerdagen zijn woning niet voldoende koel. Opmerkelijk daarbij is dat van de huishoudens die over een warmtepomp beschikken, slechts 36 procent gebruikmaakt van de mogelijkheid om ermee te koelen. Dit meldde het CBS onlangs op basis van het onderzoek 'Belevingen 2023' dat eind 2023 werd afgerond.

Alles over warmtepompen met het opkomende koudemiddel propaan

Alles over warmtepompen met het opkomende koudemiddel propaan

Warmtepompen met propaan maken een enorme opmars door. De reden is de afbouw van f-gassen; daar heeft propaan geen last van. Met de brandbaarheid heeft het koudemiddel evenwel een eigenschap die aandacht vraagt. Om deze reden wordt propaan bijvoorbeeld alleen in monoblocks toegepast. Meer over propaan-warmtepompen vindt u in dit overzichtsartikel.

Alles over warmtepomp-alternatief voor Brink (hete) luchtverwarming op gas

Alles over warmtepomp-alternatief voor Brink (hete) luchtverwarming op gas

Een oproep van een lezer van Vakblad Warmtepompen om tips te krijgen over hoe zijn Brink-luchtverwarmingssysteem van het gas af kan, leverde een hoos aan reacties op. Veel lezers bleken met dezelfde vraag te worstelen, maar gelukkig kwamen er ook reacties met alternatieven, waarbij een warmtepomp wordt ingezet. Die vindt u in dit overzicht, dat overigens nog verder wordt uitgebreid.

Aandachtspunten bij koelen met een warmtepomp 

Aandachtspunten bij koelen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je koelen, en dat is erg prettig tijdens extreme hitte. Het beste resultaat bereik je wanneer afgifte via lucht plaatsvindt, dus middels airconditioning. Maar ook via vloerverwarming zorgt de warmtepomp voor aangename verkoeling. Bij extreme hitte is condensvorming een aandachtspunt.