Oplossing voor warmtepomp en elektrisch koken met krappe éénfase-aansluiting

Oplossing voor warmtepomp en elektrisch koken met krappe...

Kun je een warmtepomp aansluiten op een éénfase-netaansluiting van maximaal 8000 Watt en ook nog elektrisch koken? Willemsen Installatie vond een oplossing in een zelfontwikkelde slimme aansturing van de warmtepomp. Afgaande op reacties op LinkedIn, lijkt de belangstelling voor de vinding groot.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Provincies willen wegens netcongestie geen all-electric maar hybride warmtepompen

Provincies willen wegens netcongestie geen all-electric maar hybride...

Eerder dit jaar kondigde de provincie Utrecht maatregelen aan om overbelasting op het stroomnet te voorkomen. Zo moet bestaande bouw er worden voorzien van 'netefficiënte installaties' met hybride in plaats van all-electric warmtepompen. Gelderland en Flevoland sloten zich er afgelopen week bij aan.

Minister: 'Hybride warmtepompen en slim aansturen tegen netcongestie'

Minister: 'Hybride warmtepompen en slim aansturen tegen netcongestie'

Onder andere door de grootschalige inzet van warmtepompen groeien de zorgen over het energienet. Eind vorig jaar gaf demissionair Jetten van Klimaat en Energie aan dat dit op korte termijn met name in de regio Flevopolder/Gelderland/Utrecht (FGU) voor problemen kan zorgen. Een van de manieren waarop hij dit probleem wil aanpakken, is door warmtepompen 'net-efficiënt te installeren' en slimmer te maken.

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken

Nog niet eerder gepubliceerde meetgegevens uit nieuwbouwwijken tonen aan dat netcongestie-arm bouwen prima kan. Netcongestie komt steeds vaker in het nieuws. Hierbij heerst onterecht het idee dat het aansluitvermogen van warmtepompen, als oplossing voor zowel het verwarmen en koelen van de woning als het verzorgen van warm tapwater, een negatieve impact op netcongestie heeft.

Oplossingen voor netcongestie

Oplossingen voor netcongestie

Op de VSK, die in februari plaatsvond in Utrecht, kon je weer struikelen over de warmtepompen. En het aanbod was gevarieerd: van hybride tot bodemsystemen en van ventilatiewarmtepompen tot PVT-systemen. Wat daarbij opvalt, is dat veel leveranciers in hun systemen een oplossing voor het probleem van netcongestie zien.

Netcongestie tegengaan met warmtepompen: 'Snel standaard protocol nodig'

Netcongestie tegengaan met warmtepompen: 'Snel standaard protocol...

Grootschalige toepassing van de huidige warmtepompen leidt tot mogelijke onbalans- en capaciteitsproblemen op het stroomnet. Het flexibel bijtoeren, aftoeren en afschakelen van 'slimme' warmtepompen kan in de toekomst echter helpen om datzelfde net juist stabiel te houden. Daarvoor is snel een communicatieprotocol nodig dat voortbouwt op het Smart Grid Ready-label dat op veel warmtepompen prijkt, aldus een onderzoeksrapport van het Flexiblepower Alliance Network (FAN).

Boring voor een bodemlus. Volgens Niek de Jong van Itho Daalderop verlaagt een water/water-warmtepomp die op zo'n  bronsysteem wordt aangesloten de piek-elektriciteitsvraag.

Bodemenergie: optie tegen netcongestie

Om congestie op het stroomnet tegen te gaan, zijn beheerders terughoudend met het verstrekken van nieuwe - of het uitbreiden van bestaande - aansluitingen. Die kunnen echter wel nodig zijn voor een warmtepomp. De keuze voor een bodemsysteem kan een oplossing zijn. Over hoe dat zit, geeft Niek de Jong van Itho Daalderop uitleg.

Het parkeerdek van het pand van a.s.r., voorzien 2.160 zonnepanelen (Foto Raphael Drent).

Verzekeraar zet in op slim energiesysteem met bi-directioneel laden

Door elektrische auto's bi-directioneel te laden, worden ze niet alleen van duurzame energie voorzien, maar fungeren ze ook als batterij die stroom levert aan gebouwen. Uit onderzoek blijkt dat dit netcongestie tegen kan gaan, zeker in een wijk met veel warmtepompen. Verzekeraar a.s.r. brengt het bij zijn eigen hoofdkantoor in de praktijk: het voorzag het parkeerdek van het pand van 2.160 zonnepanelen en 250 bi-directionele laadpalen.

Salderen: lonend voor PV en warmtepompen, maar maatschappelijke kosten hoog

Salderen: lonend voor PV en warmtepompen, maar maatschappelijke...

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft het regeringsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling weggestemd. Dat de regeling (waarmee aan het net geleverde pv-stroom wordt afgestreept tegen stroom die van het net wordt betrokken) in stand blijft, lijkt gunstig voor bezitters van pv-panelen en een warmtepomp of elektrische auto. "Voor het energiesysteem als geheel is het echter geen goede zaak", stelt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.