1. Elektrische cv-ketels volop aangeboden ondanks verbod
Het is een ware hype op vakbeurzen: elektrische cv-ketels ter vervanging van gasgestookte hr-ketels. Ze worden zonder blikken of blozen gepresenteerd. Volgens het Bouwbesluit is het echter verboden om elektrische verwarming met een COP van 1 als hoofdverwarming te gebruiken. Bovendien zorgen elektrische cv-ketels in de wintermaanden voor overbelasting van het elektriciteitsnet.
U kunt dit artikel hier lezen.
2. Doorbraak warmtepompen met koudemiddel propaan aanstaande
Op de internationale vakbeurs ISH 2023 leek de doorbraak van warmtepompen met het koudemiddel R290 (propaan) duidelijk zichtbaar. Vrijwel alle gerenommeerde warmtepompleveranciers en veel onbekende (Chinese) fabrikanten toonden er een lucht/water-warmtepomp met R290. Het waren er zoveel dat je er letterlijk niet omheen kon.
U kunt dit artikel hier lezen.
3. "Nederlanders onbekend met terugverdientijd warmtepomp"
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel vervangt, moet in veel gevallen overstappen op een (hybride) warmtepomp. Veruit de meeste Nederlanders hebben momenteel echter te weinig kennis om daarbij een goede keuze te maken, en ze weten niet hoe een warmtepomp zichzelf terugverdient. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van warmtepompleverancier Quatt, onder 500 respondenten.
U kunt dit artikel hier lezen.
4. 5kW-warmtepomp vervangt gasgestookte 18kW-luchtverwarming
Wietze Veldstra uit het Friese Hemrik reageerde op eerder door ons gepubliceerde oproep van Douwe de Boer, die op zoek was naar een warmtepompsysteem om zijn gasgestookte heteluchtverwarming te vervangen. Veldstra verving een 18 kW-luchtverwarmingssysteem plus 36 kW-gasketel door een warmtepomp van slechts 5 kW. Die houdt de woning net zo warm.
U kunt dit artikel hier lezen.
5. Onorthodox warmtepompsysteem zorgt voor betere prestaties
Een drycooler als bron van een water/water-warmtepomp, een combinatie van een lucht- en bodembron, en het benutten van heet gas voor tapwater en ontdooien. Het zijn drie voorbeelden van onorthodoxe oplossingen waarmee Eplucon de energie- en geluidsprestaties van de eigen warmtepompsystemen verbetert.
U kunt dit artikel hier lezen.