De meest gelezen artikelen van 2023

De meest gelezen artikelen van 2023
Eplucon-systeem: water/water-warmtepomp en buffer in één, plus een accupakket en omvormers. Lees meer hierover via de link bij artikel 5.

Ook dit kalenderjaar hebben we tal van interessante nieuwsberichten en achtergrondverhalen over warmtepompen en duurzaamheid in de gebouwde omgeving gepubliceerd. In de top vijf van meest gelezen artikelen van 2023 worden onder andere het verbod op elektrische cv-ketels, de opmars van koudemiddel propaan, en een aantal onorthodoxe warmtepompsystemen besproken.

1. Elektrische cv-ketels volop aangeboden ondanks verbod
Het is een ware hype op vakbeurzen: elektrische cv-ketels ter vervanging van gasgestookte hr-ketels. Ze worden zonder blikken of blozen gepresenteerd. Volgens het Bouwbesluit is het echter verboden om elektrische verwarming met een COP van 1 als hoofdverwarming te gebruiken. Bovendien zorgen elektrische cv-ketels in de wintermaanden voor overbelasting van het elektriciteitsnet.
U kunt dit artikel hier lezen.

2. Doorbraak warmtepompen met koudemiddel propaan aanstaande
Op de internationale vakbeurs ISH 2023 leek de doorbraak van warmtepompen met het koudemiddel R290 (propaan) duidelijk zichtbaar. Vrijwel alle gerenommeerde warmtepompleveranciers en veel onbekende (Chinese) fabrikanten toonden er een lucht/water-warmtepomp met R290. Het waren er zoveel dat je er letterlijk niet omheen kon.
U kunt dit artikel hier lezen.

3. "Nederlanders onbekend met terugverdientijd warmtepomp"
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel vervangt, moet in veel gevallen overstappen op een (hybride) warmtepomp. Veruit de meeste Nederlanders hebben momenteel echter te weinig kennis om daarbij een goede keuze te maken, en ze weten niet hoe een warmtepomp zichzelf terugverdient. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van warmtepompleverancier Quatt, onder 500 respondenten.
U kunt dit artikel hier lezen.

4. 5kW-warmtepomp vervangt gasgestookte 18kW-luchtverwarming
Wietze Veldstra uit het Friese Hemrik reageerde op eerder door ons gepubliceerde oproep van Douwe de Boer, die op zoek was naar een warmtepompsysteem om zijn gasgestookte heteluchtverwarming te vervangen. Veldstra verving een 18 kW-luchtverwarmingssysteem plus 36 kW-gasketel door een warmtepomp van slechts 5 kW. Die houdt de woning net zo warm.
U kunt dit artikel hier lezen.

5. Onorthodox warmtepompsysteem zorgt voor betere prestaties
Een drycooler als bron van een water/water-warmtepomp, een combinatie van een lucht- en bodembron, en het benutten van heet gas voor tapwater en ontdooien. Het zijn drie voorbeelden van onorthodoxe oplossingen waarmee Eplucon de energie- en geluidsprestaties van de eigen warmtepompsystemen verbetert.
U kunt dit artikel hier lezen.

Lees meer over

De nieuwe Triple Solar 5-warmtepomp, met de compressormodule (midden), deze module aan de bovenkant (rechts) en als 'toren' (midden) met naast de compressormodule, een hydraulische module en eventueel een thermische batterijmodule voor warm tapwater.

Nieuwe warmtepomp geïnspireerd op Fairphone

Onderdelen die lang meegaan en als ze stuk gaan gemakkelijk zijn te vervangen. Dat zijn niet alleen de uitgangspunten van de Fairphone, maar ook van de nieuwe warmtepomp van Triple Solar. Deze water/water-warmtepomp, met pvt als bron, heeft een levensduur van maar liefst 25 jaar.

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

De warmtepomp heeft een beter verhaal nodig

De warmtepomp heeft een beter verhaal nodig

Al een jaar worden ondernemers erop gewezen dat ze duizenden euro's kunnen besparen door nog dit jaar een bestelauto te kopen. Op 1 januari verdwijnt namelijk hun bpm-vrijstelling. Op diezelfde datum wil de overheid de ISDE-subsidie voor warmtepompen fors verlagen. Maar ik zie nauwelijks advertenties die aangeven dat het verstandig is om nog dit jaar een warmtepomp aan te schaffen.

Kabinetsbeleid maakt realisatie klimaatdoelen 'heel erg onwaarschijnlijk'

Kabinetsbeleid maakt realisatie klimaatdoelen 'heel erg...

Vanuit de warmtepompsector wordt al langer gewaarschuwd dat de Nederlandse klimaatdoelen voor 2030 uit zicht raken. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft dat beeld nu bevestigd. Uit berekeningen in de Klimaat- en Energieverkenning 2024 blijkt dat de kans dat de klimaatdoelen worden gehaald, inmiddels minder dan 5 procent bedraagt.   

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Water in warmtepompen kan bevriezen bij lage temperaturen. Of het nu gaat om de bronzijde bij water/water-warmtepompen, of de afgiftezijde bij lucht/water-monoblocks. Bij water/water is het gangbaar om glycol toe te voegen als antivriesmiddel. Aan de afgiftezijde bij monoblocks wordt dit nauwelijks toegepast. Toch adviseren sommige fabrikanten het wel. Glycol heeft echter ook zijn beperkingen. Wat zijn de mogelijkheden?

Over overheden die markten verstoren en zo  bedrijven in de problemen brengen

Over overheden die markten verstoren en zo bedrijven in de problemen...

Overheden die met beleid markten verstoren en bedrijven in de problemen brengen. Je ziet het overal, zoals bijvoorbeeld in Afrika. Voedseldonaties van rijke landen kunnen een hongersnood voorkomen, maar zorgen ook voor lage prijzen, waardoor lokale boeren niets meer verdienen. En je ziet het nu in Nederland, waar de overheid de warmtepomp opeens minder aantrekkelijk maakt. Bedrijven hebben daardoor voor niets in capaciteit geïnvesteerd. Dat betekent een forse aderlating.

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Alpha innotec introduceert propaanmonoblocks met hogere vermogens

Al in 2011 presenteerde alpha innotec zijn LWD(V)-serie propaangevulde monoblocks. Die serie werd vorig jaar opgevolgd door Hybrox, met monoblocks in vermogens van 5 en 8 kW. Onlangs werd deze range uitgebreid met 10 en 13 kW. Omdat het om propaanmonoblocks voor buitenplaatsing gaat, gelden er minder veiligheidseisen dan bij binnenplaatsing.