Programma
De sector heeft de afgelopen jaren fors in productie- en installatiecapaciteit van warmtepompen geïnvesteerd. Dat was nodig om aan de groeiende vraag te voldoen. Warmtepompen spelen namelijk een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelen. Doelen die de overheid moet behalen, maar met recente beleidsaanpassingen laat de regering het even afweten. Dat doet de afzet van warmtepomp geen goed. Tijd dus om als sector de koppen bij elkaar te steken met als centrale vraag: hoe houden we de vaart er nu toch in. Tijdens het Nederlands Warmtepomp Congres laten experts vanuit verschillende disciplines hierover hun licht schijnen. Dat het uiteindelijk goed komt met de warmtepompen is duidelijk; ze zijn immers hét alternatief van fossiele brandstoffen en ze hebben zich in de praktijk bewezen. Maar het tempo van de transitie moet omhoog.
Let op: We zijn druk bezig om het complete programma rond te maken. Binnenkort voegen we nieuwe sessies en sprekers toe.
13:00 Start
13:05 Introductie en inleiding
13.10 - 13.30 Netcongestie, het probleem voor netbeheerders of voor ons allen
Een probleem die bij de elektrificatie van Nederland optreedt is netcongestie; warmtepompen kunnen daar natuurlijk ook last van hebben. Om die last te verlichten worden verschillende oplossingen aangedragen, zoals een hybride systeem, all electric met boilervat en bodemenergie. Hoe kijkt Visser daar en tegen andere oplossingen aan? Uiteindelijk moeten er miljoenen warmtepompen komen. Kan die ambitie worden gerealiseerd?
Spreker: Dr. Ir. Martien Visser, Lector Energietransitie aan de Hanze hogeschool in Groningen
Martien Visser (1958) houdt zich als lector bezig met de rol van de netwerken in de energietransitie. Tijdens zijn installatie heeft hij een rede gehouden met als kernboodschap: ik wil door een integrale visie op de energie-infrastructuur bijdragen aan een betrouwbare en betaalbare, en daardoor maatschappelijk aanvaardbare energietransitie. Visser is ook werkzaam bij Gasunie als Manager Corporate Strategy. Hij heeft Technische Natuurkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven en is later in de avonduren aan de TU Delft gepromoveerd op een proefschrift over de inzet van steenkool voor elektriciteitsproductie. Visser is zijn loopbaan begonnen in de windenergie. Later werkte hij bij de International Flame Research Foundation in IJmuiden. Sinds 1992 is hij in dienst van Gasunie waar hij diverse functies op technisch en economisch gebied heeft bekleed.
13.35 - 13.55 Hoe gaat een woningcorporatie verder met de verduurzaming van woningen?
Ook woningcorporaties hebben natuurlijk te maken met het regeringsbeleid, maar kijken ook verder vooruit. Wat betekent dat voor de verduurzaming van het woningbestand en welke keuzes worden ten aanzien van warmtepompen gemaakt. Dit wordt vanuit de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale belicht. Dit is de enige corporatie die een specialist op het gebied van verduurzaming van woningen in dienst heeft.
Spreker: Luuk Oosterbaan, Programmamanager energietransitie & installaties Programmamanager energietransitie & installaties bij Woningstichting Rochdale in Amsterdam
Rochdale heeft zo’n 38.000 woningen in beheer die de stichting wil verbeteren en verduurzamen. Het gaat hierbij om het gebruik van technologie, materialen, installaties, maar vooral ook juist om de combinatie van de verschillende facetten om zo tot de beste keuzes te komen. Met behulp van data, goede ideeën en nieuwe techniek moet Oosterbaan zorgen voor de beste strategie.