Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats...

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

Foto: GEA

Warmtepompen (3MW) met koudemiddel ammoniak voor Brits...

'Gateshead Mine Water', het Britse zusje van het Nederlandse Mijnwaterproject in Heerlen, is na jaren voorbereiding operationeel. Net als in Heerlen wordt water uit een oude kolenmijn gebruikt om via warmtepompen een warmtenet te voeden waar grote gebouwen en een woonwijk op zijn aangesloten. Het project werd onlangs door GEA voorzien van twee ammoniakwarmtepompen van 3 MW elk.

Nieuw all-electric-systeem voor appartementscomplexen

Nieuw all-electric-systeem voor appartementscomplexen

Nathan heeft een collectief all-electric-systeem voor projecten met enkele tientallen appartementen geïntroduceerd. "Dat is een markt waar vroeger in elke eenheid een cv-ketel - en daarna individuele warmtepompen - werd gehangen", aldus Nathan-directeur Peter Centen. "Met individuele systemen kon zoveel mogelijk ISDE-subsidie worden verkregen. Maar nu die subsidie voor nieuwbouw verdwijnt, gaat deze markt veranderen."

Itho Daalderop en Breman winnen Woonstad Rotterdam Energie Challenge

Itho Daalderop en Breman winnen Woonstad Rotterdam Energie Challenge

Breman Woningbeheer heeft gisteren samen met Itho Daalderop de Woonstad Rotterdam Energie Challenge gewonnen. Woonstad Rotterdam had deze wedstrijd uitgeschreven in de zoektocht naar de beste duurzame oplossing voor het verduurzamen van een bestaand wooncomplex, en in het bijzonder bestaande portiekwoningen. Het winnende concept van Breman Woningbeheer en Itho Daalderop is een Collectief Hybride Systeem.

Londonse metro wordt bron warmtepomp woningen

Londonse metro wordt bron warmtepomp woningen

Warmte uit een ventilatieschacht van de Londense wordt de bron van een warmtepomp. Die waardeert de temperatuur op tot ongeveer 80 ˚C en gaat via een warmtenet naar 1.350 oudere woningen.

Koelende warmtepomp vult ondergrondse buffer

Koelende warmtepomp vult ondergrondse buffer

Eerder dit jaar ontving het Nederlandse NRGTEQ de Europese 'Next Generation Heat Pump'-award voor de ontwikkeling van PHAC. Bij dit systeem draait een hoogtemperatuur-warmtepomp 's zomers in koelmodus. Hij vult daardoor een buffer met warmte die 's winters wordt ingezet voor passieve verwarming. NRGTEQ-directeur Martan van Meurs geeft uitleg.<BR><BR>Tekst: Bas Roestenberg

Combinatie van duurzame warmte en koeling in Pijnacker-Nootdorp

Combinatie van duurzame warmte en koeling in Pijnacker-Nootdorp

De gemeente Pijnacker-Nootdorp en Eteck Energie Bedrijven hebben afgelopen week hun handtekening gezet onder een 30-jarige concessieovereenkomst voor de levering van warmte en koude aan de nieuw te bouwen woningen en gebouwen in Park van Buijsen (Keijzershof) en Tuindershof.

Haagse woontorens krijgen collectieve wko

Haagse woontorens krijgen collectieve wko

In het centrum van Den Haag start de bouw van twee woontorens die worden verwarmd en gekoeld met behulp van een wko en stadsverwarming. De wko wordt gerealiseerd door Eteck. Directeur Cees Verloop gaat in op de keuzes die bij het project zijn gemaakt. Tekst: Uko Reinders

Systeemkeuze: een collectieve bron of individuele warmtepompen?

Systeemkeuze: een collectieve bron of individuele warmtepompen?

Bij ieder groot bouwproject met warmtepompen moet worden voorgesorteerd op een belangrijke systeemkeuze: wordt het project voorzien van een centraal energiesysteem of leent het zich beter voor decentrale installaties? Tijdens het Nederlands Warmtepomp Congres, dat plaatsvond in oktober, besprak Arnoud Matser van adviesbureau Merosch welke afwegingen daarbij een rol spelen.