Gesponsord

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

“Van oudsher werden portiekflats verwarmd door collectieve installaties of individuele gaskachels, pas later deed de individuele cv-ketel hier haar intrede. Daardoor hangt cv-ketel nu vaak op de plek van de oorspronkelijke geiser. Maar deze plek biedt geen ruimte voor een warmtepomp”,  vertelt Rutger van Halteren, business development manager bij Remeha. “Om deze oudere gestapelde woningen van duurzame warmte en warmwater te voorzien, onderzochten we de mogelijkheden voor een collectieve L/W-monoblock met buffervat. De duurzame warmte wordt dan vanuit één punt verdeeld over de portiekwoningen en eventueel aangevuld met een individuele cv-ketel.”

Voordelen van een kleine collectieve installatie

Het installeren van zo’n kleine collectieve installatie kent een aantal voordelen. Ten eerste neemt het minder ruimte in. “Daarnaast wordt netcongestie voorkomen omdat één 16-Ampère-aansluiting - voor warmtepompen met een vermogen van 8 en 10, 12kW - per portiek van zes woningen volstaat“, vult Dirk Ockhuijsen, directeur Fortes Energy Systems, aan. “Bovendien zijn er weinig aanpassingen nodig in de woning. De primaire warmte wordt opgewekt door het monoblock, gedistribueerd naar de woningen en daar middels een afleverset gereduceerd in druk en temperatuur en gereedgemaakt voor gebruik.” Deze set registreert tevens per woning de afgenomen energie. Op afstand is daarnaast de afleverset en het monoblock te beheren.

Hybride

Hans Willers, accountmanager woningcorporaties, wijst daarnaast op een andere pré van de hybride collectieve installatie. “Schilisolatie op het hoogste niveau is niet altijd mogelijk bij oudere flats. Onze hybride opstelling kan werken met een aanvoertemperatuur van 55 °C. Op basis van deze temperatuur draait de warmtepomp rendabel, blijft het comfortabel in de woningen en hoeven leidingen en radiatoren niet vervangen te worden.” Hij wijst er echter ook op dat het altijd maatwerk blijft. “Het ontwerp moet kloppen en dat vergt samenwerking.”

Verduurzaming 55 portiekwoningen

In Wijchen krijgt de samenwerking van Remeha, Fortes, Kemkes Installatiebedrijf en prefabspecialist Preworxs op dit moment gestalte. De plaatselijke woningcorporatie verduurzaamt 55 portiekwoningen, die beschikten over gaskachels en een elektrische boiler. Het monoblock (8kW), cv-ketel en buffervat vormen samen één collectieve installatie voor vijf woningen. Deze levert een equivalent van CW klasse 4 en het tappatroon is getest volgens NEN 16147 EU capaciteitsklasse L. Daarnaast is iedere woning voorzien van een voorgemonteerde complete afleverset inclusief een 15-liter boosterboiler. Deze laatste is op de plaats van de oude boiler geïnstalleerd.

Flexibel

Wat dit project vooral aantoont is hoe flexibiel de klantvraag ingevuld kan worden. Rutger: “Technisch verduurzamen kent geen beperkingen, maar de invulling hangt af van de situatie. Hier is gekozen voor een hybride oplossing met midden temperatuurafgifte. Maar zelfs meer dan tien appartementen verduurzamen is - met een Effenca monoblock – mogelijk.”

Dit artikel is gesponsord door Remeha.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Bespaar € 31
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
In deze achtertuinen is ervoor gekozen om de monoblocks niet tegen de gevel te plaatsen. Dat betekent dat er langere leidingen voor het water nodig zijn. Wat betekent dat voor het energieverlies?

Een monoblock ver van de woning: veel energieverlies of valt het mee?

Hoe verder een monoblock van de woning staat, hoe langer de leidingen moeten zijn. En dat betekent ook dat er meer warmte verloren gaat. Maar hoe groot is dat warmteverlies eigenlijk? Gaat het om enorme verliezen of valt het mee?

Het nieuwe systeem van Eplucon met de drycoolers op het dak en de water/water-warmtepompen in de appartementen.

Nieuw collectief warmtepompsysteem met drycooler als bron

Voor wie een warmtepompsysteem voor een appartementencomplex zoekt, is er recent een optie bijgekomen. Hierbij wordt een collectieve bron in de vorm van een drycooler aangesloten op water/water-warmtepompen in de appartementen. Vanwege nadelen van gangbare systemen denkt leverancier Eplucon dat het onlangs geïntroduceerde systeem goede marktkansen heeft.

Vanwege het gedoe om aan een dakwarmtepomp te sleutelen, regelt Nefit Bosch een hoogwerker en kan desgewenst ook alle werkzaamheden uit handen nemen.

Nieuwe dakwarmtepomp met meerdere oplossingen lastige bereikbaarheid

Onlangs kwam uit onderzoek naar voren dat onderhoud van warmtepompen niet overal goed geregeld is. Bijvoorbeeld bij plaatsing op het dak. Nefit Bosch heeft hiervoor oplossingen gevonden; de nieuwe dakwarmtepomp van het bedrijf is namelijk onderhoudsvrij. Mocht reparatie nodig zijn, dan kan het bedrijf voor een hoogwerker zorgen, of de werkzaamheden geheel overnemen. Ook het plaatsen van de warmtepomp kan Nefit Bosch regelen.

Warmtepompen van WOLF naar ATAG Verwarming

Warmtepompen van WOLF naar ATAG Verwarming

De warmtepompen van WOLF worden vanaf januari 2025 ondergebracht bij ATAG Verwarming. Beide bedrijven behoren tot de Italiaanse Ariston Group, waarvoor de verandering een strategische keuze is. De vestiging van WOLF in Kampen gaat verder met luchtbehandeling voor de utiliteit, waarin het bedrijf al lang actief is.

De woning van de familie Versijde in Capelle aan den IJssel.

Bewoner installeert warmtepomp zelf en deelt zijn ervaringen

Een woningeigenaar die een warmtepomp zelf installeert. Met een monoblock en technisch inzicht kan dat, zo bewees Kees Versijde, die zijn ervaringen in dit artikel deelt. "Een warmtepomp is maatwerk. Dat vraagt veel denkwerk." Ook van installateurs, maar die lieten volgens Versijde steken vallen. Daarom ging hij zelf aan de slag.

Van verdamperreus tot meedenkende partnerGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Van verdamperreus tot meedenkende partner

Delta Technics Engineering ontwerpt en levert al jarenlang koeltechnische installaties voor uiteenlopende toepassingen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid van verdamperfabrikant naar een meedenkende partner in koeltechnische vraagstukken. Het assortiment bestaat niet meer alleen uit verdampers, maar omvat nu alle hoofdcomponenten die essentieel zijn in een installatie.

Onderzoek wijst uit: 85 procent warmtepompbezitters is tevreden

Onderzoek wijst uit: 85 procent warmtepompbezitters is tevreden

Uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) afgelopen voorjaar liet uitvoeren, blijkt dat 85 procent van de woningeigenaren met een warmtepomp tevreden of heel tevreden over deze warmteopwekker is. Over het aanschaf- en installatieproces was 70 procent (heel) tevreden en ruim 60 procent maakt zich dankzij de warmtepomp minder zorgen over de energierekening.

Nieuwe dakdoorvoer warmtepomp zorgt voor minder schaduw op PV-panelen

Nieuwe dakdoorvoer warmtepomp zorgt voor minder schaduw op PV-panelen

De opkomst van warmtepompen zorgt ook voor ontwikkelingen en innovaties bij andere bedrijven. Een voorbeeld is de Elytra van Burgerhout. Deze dakdoorvoer voor binnen opgestelde lucht/water-warmtepompen en warmtepompboilers combineert de aan en -afvoer van lucht en zorgt ervoor dat de schaduw op eventuele zonnepanelen wordt beperkt.