Beeld: Another77/Shutterstock.

'Warmtepomp in plaats van warmtenet geeft hogere maatschappelijke...

Volgens het Klimaatakkoord moeten in 2040 1,3 miljoen warmtenetaansluitingen zijn gerealiseerd. In het huidige tempo wordt dat aantal echter bij lange na niet gehaald. De CO₂-reductie van nieuwe warmtenetten kan in dezelfde wijken ook worden gerealiseerd met warmtepompen, maar die keuze heeft 'negatieve gevolgen voor de maatschappij', aldus een rapport van CE Delft.

De lucht/water-warmtepomp van Ferroli die de woning van Koen Zweers voortaan van warmte voorziet.

Van duur warmtenet af met individuele warmtepomp

Niet van het gas af, maar van het dure warmtenet. Koen Zweers uit Tiel waagde de overstap naar een all-electric warmtepomp en is nu bevrijd van dure gigajoules. Er is nog wel één hindernis te nemen: het verwijderen van de warmtenetaansluiting. Dat gaat hem 4.200 euro kosten.

Proefveld voor kunstgrasthermie, op een sportpark in Zwolle.

Kunstgrasveld als bron voor warmtepompen

Een kunstgrasveld dat wordt blootgesteld aan de zon kan in de zomer onaangenaam warm worden. Door met collectoren een deel van de thermische energie in te vangen, kan het veld worden gebruikt om woningen te verwarmen. Aendless Energy, een dochteronderneming van infrabedrijven Strukton en Roelofs, heeft er een systeem voor ontwikkeld. Eerder dit jaar is samen met Antea Sport een succesvolle eerste fase van een pilot afgerond.

Verdampers van de warmtepomp in de Deense plaats Rørvig. De warmte wordt geleverd aan 244 woningen.

Leren van Denemarken, waar woningbezitters zelf eigenaar van...

In plaats van met individuele warmtepompen worden de meeste woningen in Denemarken verwarmd via collectieve hoogtemperatuur-netwerken. Bijzonder hieraan is dat woningbezitters zelf eigenaar zijn van het netwerk waarin ze deelnemen. Dat is ook een voorwaarde voor gunstige overheidsfinanciering, samen met duurzame opwekking, waarvoor vooral warmtepompen worden gebruikt.

ACM wil gebruikers stadsverwarming beter behoeden voor extreme tarieven

ACM wil gebruikers stadsverwarming beter behoeden voor extreme...

Gebruikers van stadsverwarming/hoogtemperatuur-warmtenetten zijn afhankelijk van één warmteleverancier. Dat maakt ze kwetsbaar voor forse tariefsverhogingen. Ze kunnen immers niet overstappen op een concurrent. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt daarom dat consumenten in nieuwe wetgeving extra tegen extreme tarieven moeten worden beschermd.

Nieuwe woonwijk Amsterdam krijgt 'hybride wko' in plaats van hoogtemperatuurverwarming

Nieuwe woonwijk Amsterdam krijgt 'hybride wko' in plaats van...

Woningen in de nieuwe wijk Sluisbuurt op het Amsterdamse Zeeburgereiland worden in de toekomst verwarmd middels een collectieve wko, aangevuld met restwarmte. B&W van Amsterdam stemde hier onlangs mee in. Eerdere plannen voor de woonwijk gingen nog uit van volledige verwarming via een hoogtemperatuurwarmtenet.<BR><BR>Tekst: Bas Roestenberg

Lokale rekenvoorbeelden: hybride installatie lucratiever dan warmtenet

Lokale rekenvoorbeelden: hybride installatie lucratiever dan warmtenet

Transitieplannen van gemeenten roepen vragen op bij bewoners. Met welke maatregelen krijgen ze te maken, en voor welke kosten komen ze te staan? In de Zwolse wijk Assendorp worden Warmtecafé-bijeenkomsten georganiseerd om tot antwoorden te komen. Afgelopen week presenteerde Jan-Willem van de Groep als gastspreker een aantal rekenvoorbeelden. Een van de conclusies: een hybride installatie lijkt in financieel opzicht het meest interessant.<BR><BR>Tekst: Bas Roestenberg 

Deventer ontwikkelt warmtenet met warmtepompen gevoed door afvalwater

Deventer ontwikkelt warmtenet met warmtepompen gevoed door afvalwater

De gemeente Deventer werkt samen met woningcorporaties en het waterschap aan een lagetemperatuurwarmtenet dat wordt gevoed door effluent. Dit afvalwater van de rioolzuivering wordt nu na zuivering direct in de IJssel geloosd. Over een paar jaar wordt er eerst de restwarmte uit gehaald, om na tussenkomst van warmtepompen ruim tweeduizend woningen mee te verwarmen. <BR><BR>Tekst: Bas Roestenberg

Amsterdam in beroep tegen uitspraak over hogetemperatuur-warmtenet

Amsterdam in beroep tegen uitspraak over hogetemperatuur-warmtenet

Begin dit jaar won Amsterdam Fossielvrij een rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam. Twistpunt was het 'warmteplan' van de hoofdstad, waarin staat dat 2.700 nieuwbouwwoningen worden aangesloten op een hogetemperatuur-warmtenet. Volgens de milieuorganisatie zijn de betreffende woningen prima geschikt voor de toepassing van warmtepompen, wat een duurzamer alternatief zou zijn. De gemeente gaat in beroep tegen de uitspraak.<BR><BR>Tekst: Bas Roestenberg

Onderzoek naar buurtwarmtepomp voor woonwijk in Nijmegen

Onderzoek naar buurtwarmtepomp voor woonwijk in Nijmegen

Nijmegen onderzoekt als eerste Nederlandse gemeente de mogelijkheden van het Buurt Energie Systeem, een door netbeheerder Alliander bedacht concept waarbij een wijknetwerk wordt gevoerd door een centrale warmtepomp. Onlangs tekenden de gemeente Nijmegen, bewonersvereniging Duurzaam Hengstdal, Alliander en woningcorporatie Woonwaarts een intentieverklaring om gezamenlijk onderzoek te doen naar een dergelijk systeem.