De nieuwe Triple Solar 5-warmtepomp, met de compressormodule (midden), deze module aan de bovenkant (rechts) en als 'toren' (midden) met naast de compressormodule, een hydraulische module en eventueel een thermische batterijmodule voor warm tapwater.

Nieuwe warmtepomp geïnspireerd op Fairphone

Onderdelen die lang meegaan en als ze stuk gaan gemakkelijk zijn te vervangen. Dat zijn niet alleen de uitgangspunten van de Fairphone, maar ook van de nieuwe warmtepomp van Triple Solar. Deze water/water-warmtepomp, met pvt als bron, heeft een levensduur van maar liefst 25 jaar.

Naast de bestaande kerk komt een aanbouw met veel glas, en een pastorie. Artists impression: LA Architecten

Kerk krijgt nieuwe bestemmingen én warmtepomp met 15 bodemlussen

De beeldbepalende Sint Antonius Abt in het Brabantse Eerde wordt getransformeerd tot een Integraal Kind Centrum, twaalf koopappartementen en een kleine kapel. Een water/water-warmtepomp met vijftien lussen in de bodem moet het pand op temperatuur houden.

Gevel als bron van een warmtepomp

Gevel als bron van een warmtepomp

Een op het dak geplaatst bronsysteem voor een water/water-warmtepomp is inmiddels bekende techniek. Hierbij wordt energie opgevangen via vloeistof die door leidingen in pvt-panelen loopt. Minder bekend is dat dit principe ook op een gevel kan worden losgelaten. Een consortium van drie bedrijven ontwikkelde vanuit dit idee een concept dat ze de warmtewingevel hebben genoemd.

Grootste warmtepomp van Nederland verwarmt 20.000 woningen

Grootste warmtepomp van Nederland verwarmt 20.000 woningen

Onlangs namen Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Utrecht de grootste warmtepomp van Nederland in gebruik. De installatie, met een vermogen van 27 MW, gaat warmte leveren aan circa 20.000 huishoudens in Utrecht en Nieuwegein. Er zal zo'n 10 procent van de Utrechtse warmtevraag mee worden gedekt.

De duurzaamste woning van Nederland.

Duurzaamste woning van Nederland dankzij bodemwarmtepomp

Het is het duurzaamste huis van Nederland uit de bouwperiode 1945-2000 tot 150 m2 woonoppervlakte. De woning, van Mendi en Kevin van den Broek in Nijkerk, behaalde deze ereprijs met een bodemwarmtepomp en andere energiebesparende technieken. Het was de warmtepompinstallateur die hen dwong tot deze stap. "Anders was nul op de meter niet mogelijk geweest."

Horizontale warmtewisselaar onder woonboot als bron warmtepomp

Horizontale warmtewisselaar onder woonboot als bron warmtepomp

In het vakblad RCC Koude & Luchtbehandeling van 25 jaar geleden, werd een project beschreven waarbij een horizontale warmtewisselaar als bron van een warmtepomp dient. De warmtewisselaar ligt op de bodem van het water onder een woonboot, die met de warmtepomp wordt verwarmd.

"Bodemenergie warmtepomp is superieur aan andere systemen"

"Bodemenergie warmtepomp is superieur aan andere systemen"

Bij verduurzaming van bestaande bouw wordt nog veel te weinig gebruik gemaakt van bodemenergie. Dat moet én kan anders, zegt Niek de Jong, Category Manager bij Itho Daalderop. Een warmtepomp op basis van bodemenergie is volgens hem superieur aan andere systemen. "Het rendement van energie uit de bodem is ontzettend hoog en stabiel. Geen tovenarij, maar natuurkunde. Ander voordeel: je hebt geen buitenunit nodig."

Proefveld voor kunstgrasthermie, op een sportpark in Zwolle.

Kunstgrasveld als bron voor warmtepompen

Een kunstgrasveld dat wordt blootgesteld aan de zon kan in de zomer onaangenaam warm worden. Door met collectoren een deel van de thermische energie in te vangen, kan het veld worden gebruikt om woningen te verwarmen. Aendless Energy, een dochteronderneming van infrabedrijven Strukton en Roelofs, heeft er een systeem voor ontwikkeld. Eerder dit jaar is samen met Antea Sport een succesvolle eerste fase van een pilot afgerond.

De drycooler die vanwege het ontbreken van een compressor altijd aan de geluidsnormen voldoet.

Water/water-warmtepomp met drycooler maakt Brink-luchtverwarming...

Om met een Brink-luchtverwarmingssysteem van het gas af te gaan, koos een woningbezitter voor een water/water-warmtepomp met drycooler. De relatief kleine warmtewisselaar van de luchtverwarming maakte de toevoeging van een buffervat nodig.

Bij het renovatieproject Hoog Lindoduin in Scheveningen zijn steeds dertien boven elkaar gelegen appartementen via twee stijgleidingen aangesloten op drie gesloten bodemlussen.

Aandachtspunten centrale bron voor individuele warmtepompen in...

Voor de verwarming van appartementen in hoogbouw zijn kleine water/water-warmtepompen met een centrale gemeenschappelijke bron een optie. Hiervoor heeft Itho Daalderop onlangs het assortiment uitgebreid met een kleine 1,8 kW-warmtepomp. Ruud Verbraak van de Nederlandse fabrikant geeft uitleg over de praktijktoepassing van dit systeem.