Comfortabele warmwatervoorziening

Comfortabele warmwatervoorziening

Er zijn enkele vuistregels om een goede berekening te maken voor de warmtapwatervoorziening. In deze gratis whitepaper leest u daarover meer met enkele praktische rekenvoorbeelden.

Hoe bereken je de gewenste capaciteit van een warmtapwatertoestel?

Ooit was het advies voor een comfortabele warmwatervoorziening heel gemakkelijk. Het door KIWA uitgegeven CW-label (Comfort Warm Water) werd daarbij vaak gehanteerd. CW 1 t/m 6 gaf duidelijk aan voor welk gebruik de ketel geschikt was. Maar dat ligt met warmtepompen anders. Er is namelijk (nog) geen CW-klasse voor warmtepompen. Wel zijn er enkele vuistregels om een goede berekening te maken voor de warmtapwatervoorziening. In deze gratis whitepaperleest u daarover meer met enkele praktische rekenvoorbeelden.

Propaanwarmtepompen uit de Poker-serie van Rhoss op het dak van een gebouw.

Propaanwarmtepompen utiliteit; soort klanten en wat komt er bij...

Met het oog op een toekomst waarin steeds minder plek is voor F-gassen neemt het aanbod van propaanwarmtepompen toe, ook als het om grotere systemen voor de utiliteit gaat. Een van de fabrikanten die hiermee flink aan de weg timmert, is Rhoss. De fabrikant gaat in dit artikel in op het soort klanten dat hij bedient, en wat er allemaal komt kijken bij de toepassing van het natuurlijke koudemiddel propaan.

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

Specialiseren in verwarmen, verkoelen en ventileren

In december 2022 werd het nieuwe trainingscentrum van Groupe Atlantic Nederland geopend in Veenendaal. Hier kun je het hele jaar door diverse trainingen en workshops over warmtepomp-, aircoheater- en ventilatietechniek volgen. Zo kun je bijvoorbeeld verder specialiseren met de nieuwe Atlantic Alfea Extensa M Monobloc training.

Invloed radiatorcapaciteit op COP warmtepomp nader onderzocht

Invloed radiatorcapaciteit op COP warmtepomp nader onderzocht

Een (hybride) warmtepomp combineren met bestaande radiatoren kan kosten van bijvoorbeeld vloerverwarming uitsparen. Maar wat is de invloed op de COP? Onderzoek in het TNO Heat Pump Application Center geeft daar inzicht in.

Wat is een warmteverliesberekening?

Wat is een warmteverliesberekening?

De warmteverliesberekening is vaak het toverwoord bij het bepalen van het vermogen van de warmtepomp. In nieuwbouw is het een standaardberekening, maar ook voor bestaande woningen kun je zo'n berekening uit laten voeren. Hoe zit een warmteverliesberekening in elkaar?

De grote ramen zorgen ervoor dat de zon in de winter goed kan meedoen in de verwarming. Mede daardoor volstaat een 35 kW warmtepomp voor 31 appartementen.

Extreem lage energiekosten flat door collectieve warmtepomp en zon

Een kleine collectieve warmtepomp van 35 kW is toereikend voor de verwarming van 31 appartementen. Zonnepanelen leveren 85 procent van de energie voor warm tapwater. Een uitgekiend ontwerp combineert een optimum in bouwfysica en installatietechniek. Met voor de bewoners uitermate lage energiekosten als gevolg.

Genoeg schrijfvoer

Genoeg schrijfvoer

Warmtepompen: een interessant en belangrijk onderwerp, maar is er wel genoeg over te schrijven om er een vakblad en bijbehorende website mee te vullen? Dit vroeg Uko Reinders zich af toen hij in 2015 hoofredacteur van Vakblad Warmtepompen werd. Zijn vrees bleek al snel ongegrond, en ook met de huidige ontwikkelingen is er nog altijd meer dan genoeg schrijfvoer.

Tips voor extra rendement uit lucht/water-warmtepompen in winterse kou

Tips voor extra rendement uit lucht/water-warmtepompen in winterse kou

Lucht/water-warmtepompen krijgen het bij strenge vorst en andere winterse ongemakken fors te verduren. Het rendement bij een buitentemperatuur van -10 °C is niet bijster hoog. Met wat kleine aanpassingen is er alsnog het beste van te maken.

'Met evohome sturen we de warmtepomp echt ruimte-afhankelijk'

'Met evohome sturen we de warmtepomp echt ruimte-afhankelijk'

Voor een gezin dat zijn huis zo maximaal mogelijk wil verduurzamen, creëerde VBK Verwarming & Sanitair een slimme samenwerking van systemen. Het warmtepompsysteem van Nibe, de vloerverwarming en de zoneregeling evohome van Resideo. "De grootste winst is dat we met evohome de klant echt een nauwkeurige, ruimte-afhankelijke regeling aanbieden."