Warm tapwater bij warmtepompen

Warm tapwater bij warmtepompen

Uitdagingen zijn er om te overwinnen. Zo ook als het gaat om warm tapwater in combinatie met een warmtepomp in woningbouw. In de meeste gevallen wordt daarbij traditioneel gekozen voor een boiler. Toch biedt die boiler uitdagingen.

Dit is de strekking van een gratis whitepaper over warm tapwater. Met een cv ketel is warmtapwater vanzelfsprekend; maar met een warmtepomp is dat niet het geval. De warmwatercapaciteit is te beperkt of de warmtepomp moeten worden gedimensioneerd op het benodigde vermogen voor tapwate en die zijn duur.

Boiler is de oplossing

Verder werkt een warmtepomp het meest efficiënt voor langere tijd op een hoog vermogen om een buffervat aan te vullen. Bovendien is het steeds aan- en uitschakelen niet goed voor de levensduur van de warmtepomp. De oplossing even simpel als voor de hand liggend: een boiler. Aan het gebruik moeten bewoners wennen; anders dan bij een combi-ketel stroomt het warme water niet onbeperkt door.

Lees verder in de gratis white paper

Lees meer over

Nieuwe warmtepompboiler van Nefit Bosch met koudemiddel R531A

Nieuwe warmtepompboiler van Nefit Bosch met koudemiddel R531A

Nefit Bosch heeft onlangs nieuwe warmtepompboilers op de markt gebracht. Het gaat om de Compress 5000 DW die in capaciteiten van 100 en 150 liter verkrijgbaar is. Bijzonder is het koudemiddel R531A. Dat is net als R410A niet ontvlambaar, maar heeft een veel lagere GWP.

De boilervaten van Duklitech met de twee spiralen onderin zijn leverbaar in varianten met een inhoud van 200, 300, 500 en 740 liter.

Spiraal alleen onder in boilervat geeft hogere COP

Hoe haal je het hoogste rendement uit een warmtepomp tijdens het opwarmen van de boiler? Dat doe je door de spiraal zo laag mogelijk in de warmwateropslag te plaatsen en niet door te laten lopen tot helemaal naar boven. En dan liefst een dubbele spiraal te gebruiken, om toch voldoende afgevende oppervlakte te realiseren. Het lukte Duklitech om zo'n efficiënte boiler te ontwikkelen.   

Horizontale voorraadvaten met eigen techniek van Itho Daalderop

Horizontale voorraadvaten met eigen techniek van Itho Daalderop

Onlangs heeft Itho Daalderop horizontale voorraadvaten aan het sortiment toegevoegd. De boilervaten (WPV-H) zijn uitgerust met een eigen systeem om het water buiten het vat te verwarmen en zijn leverbaar met een inhoud van 200, 240 en 270 liter.

De Thermische Batterij van Triple Solar.

Alternatief voor boilervat is kleiner dankzij PCM

Triple Solar heeft een alternatief systeem voor een boilervat geïntroduceerd. De grote voordelen van deze Thermische Batterij zijn de kleine afmetingen en de rechthoekige vorm. Die bieden meer mogelijkheden voor plaatsing in woningen. Het 'geheim' is de opslag van warmte in faseovergangsmateriaal (PCM).

Propaanwarmtepompen uit de Poker-serie van Rhoss op het dak van een gebouw.

Propaanwarmtepompen utiliteit; soort klanten en wat komt er bij...

Met het oog op een toekomst waarin steeds minder plek is voor F-gassen neemt het aanbod van propaanwarmtepompen toe, ook als het om grotere systemen voor de utiliteit gaat. Een van de fabrikanten die hiermee flink aan de weg timmert, is Rhoss. De fabrikant gaat in dit artikel in op het soort klanten dat hij bedient, en wat er allemaal komt kijken bij de toepassing van het natuurlijke koudemiddel propaan.

De grote ramen zorgen ervoor dat de zon in de winter goed kan meedoen in de verwarming. Mede daardoor volstaat een 35 kW warmtepomp voor 31 appartementen.

Extreem lage energiekosten flat door collectieve warmtepomp en zon

Een kleine collectieve warmtepomp van 35 kW is toereikend voor de verwarming van 31 appartementen. Zonnepanelen leveren 85 procent van de energie voor warm tapwater. Een uitgekiend ontwerp combineert een optimum in bouwfysica en installatietechniek. Met voor de bewoners uitermate lage energiekosten als gevolg.

Waarom een warmtepomp graag samenwerkt met een warmtepompboiler

Waarom een warmtepomp graag samenwerkt met een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is - samen met een warmtepomp - een energiezuinige manier om woningen duurzaam te verwarmen. Het elektriciteitsverbruik wordt tot een minimum beperkt doordat de boiler gebruikmaakt van de aanwezige binnen- en buitenlucht. Zo ondersteunt een warmtepompboiler op een duurzame manier bij het maken van warm water.

Comfortabele warmwatervoorziening

Comfortabele warmwatervoorziening

Er zijn enkele vuistregels om een goede berekening te maken voor de warmtapwatervoorziening. In deze gratis whitepaper leest u daarover meer met enkele praktische rekenvoorbeelden.

Tapwaterbereiding loskoppelen van       de warmtepomp

Tapwaterbereiding loskoppelen van de warmtepomp

Bij lucht/lucht-warmtepompen leidt tapwaterbereiding tot heel wat hoofdbrekens. Een airco-unit kan een goedkope manier zijn om duurzaam te verwarmen, maar een voorziening voor warmtapwater ontbreekt. En ook bij sommige lucht/water-warmtepompen is dat laatste het geval. Hoe kun je dan alsnog warm douchen? Tekst: Richard Mooi

Legionella: beheersbaar risico blijft aandachtspunt

Legionella: beheersbaar risico blijft aandachtspunt

Bij de toepassing van een warmtepomp moet goed worden nagedacht over de manier waarop warm tapwater wordt gemaakt. De temperatuur van het water dat uit de 'warme kraan' of douche komt heeft niet alleen invloed op gebruikscomfort; hij is ook van belang voor het bestrijden van legionella. De vraag doet zich voor hoe groot of klein het besmettingsrisico bij een warmtepompinstallatie is. Tekst: Bas Roestenberg

Toshiba introduceert nieuwe warmwatermodule voor VRF-systemen

Toshiba introduceert nieuwe warmwatermodule voor VRF-systemen

Toshiba heeft een warmwatermodule geïntroduceerd voor VRF-systemen. Het SHRM-e VRF-systeem kan binnen één koelcircuit tegelijkertijd koelen en verwarmen. Met de nieuwe warmwatermodule kan het VRF-systeem worden gecompleteerd met een volgens de fabrikant 'stabiele, energiezuinige en duurzame' warmwatervoorziening. 

Warm tapwater in gasloze woningen met een warmtepomp

Warm tapwater in gasloze woningen met een warmtepomp

Een van de deelsessies die tijdens het Warmtepomp Congres 2018 op het programma stonden, ging over de productie van tapwater in woningen met een warmtepomp. Anders dan bij situaties met een hr-ketel of stadswarmte-aansluiting moeten in woningen met een warmtepompinstallatie vaak aanvullende maatregelen worden getroffen. Charles Geelen, partner bij Infitus Energy Solutions, ging in op de (on)mogelijkheden.