Luchtwarmtepomp met behuizing op dak voldoet aan nieuwe geluidseisen

Luchtwarmtepomp met behuizing op dak voldoet aan nieuwe geluidseisen
"Het dak is een logische plek, ook in verband met geluid. En het sluit goed aan bij de installatie die meestal op zolder staat."

Buitenunits van warmtepompen worden steeds vaker op daken van woningen geplaatst om geluidsoverlast te beperken. Dakspecialist Ubbink maakte voor deze units een lichtgewicht kunststof behuizing en zorgt hiermee dat de warmtepomp voldoet aan de nieuwe geluidseisen. De Decorio Luchtwarmtepompbehuizing is al toegepast in twee projecten van Dura Vermeer.

“We hebben veel ervaring in schoorsteentechniek. Voor ons was het dus een logische stap om zo in te springen op de nieuwe geluidseisen. We hebben veel kennis over waterdicht afsluiten in combinatie met daktechniek.” Met deze woorden legt product manager Bert Kroeze van Ubbink uit hoe het bedrijf op het idee kwam om een luchtwarmtepompbehuizing te ontwikkelen voor op het dak.

Schoorsteen

De Decorio past op daken met een helling tussen 30 en 55 graden en staat daar als een schoorsteen bovenop. De omkasting zorgt ervoor dat de luchtwarmtepomp beschermd is tegen weersinvloeden en door de plaatsing wordt een grote geluidsreductie bereikt.

Kroeze: “De buitenunit van een warmtepomp is niet mooi, het is geen pronkstuk van een woning. Je wil hem het liefst niet in de tuin of op je terras. Het dak is een logische plek, ook in verband met geluid. En het sluit goed aan bij de installatie die meestal op zolder staat. Een warmtepomp op het dak is bovendien ideaal als er weinig ruimte rondom de woning is.”

Split-unit

De Decorio is gemaakt voor split-unit-warmtepompen tot ongeveer 7 kW, vertelt Kroeze. “Split-units zijn niet zo zwaar en kunnen daardoor op een dak worden geplaatst. In de projecten waar we de Decorio hebben toegepast, is hij met de uitblaasrichting richting het dak geplaatst, waardoor je het geluid van de ventilator nog minder hoort.”

Op de Bouwbeurs 2019 is de Decorio geïntroduceerd, vertelt Kroeze. Daar trok de omkasting de aandacht van Dura Vermeer. “Dura Vermeer vond het een goede oplossing. Ze waren zelf bezig met een omkasting, maar dat kwam niet echt van de grond. Ze vonden onze Decorio goed te plaatsen en besloten hem mee te nemen in diverse projecten.”

Licht en goedkoop

De Decorio Luchtwarmtepompbehuizing is licht in gewicht en modulair, zodat hij eenvoudig stapsgewijs kan worden gemonteerd en bevestigd. De Decorio is geschikt voor verschillende merken warmtepompen, vertelt Kroeze. De behuizing is gemaakt van kunststof, net als veel andere producten van Ubbink. Kroeze: “Kunststof heeft veel voordelen, het is licht en makkelijk te tillen. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan staal."

Effectiviteit niet beperkt

In de projecten van Dura Vermeer bevalt de Decorio goed, weet Kroeze. “Het enige dat we terugkrijgen, is dat mensen de warmtepomp niet horen. Dat effect wil je natuurlijk hebben.”

De effectiviteit van de warmtepomp wordt door de omkasting niet beperkt, benadrukt hij. “Er is voldoende ruimte aan de voor- en achterkant om de warmtepomp zijn werk te laten doen. Bovendien staat de buitenunit op het dak, vlakbij de binnenunit op zolder. Daardoor hoeven er geen lange leidingen te worden gemaakt en is er minder warmteverlies.”

"De buitenunit van warmtepompen is bij voorkeur benaderbaar", vertelt Kroeze. “In het project van Dura Vermeer in Stavoren zit naast de warmtepomp een dakraam, zodat de installateur eventueel de unit kan servicen, mocht dat nodig zijn.”

Directe dakdoorvoer

Een van de grote voordelen van de Decorio is de directe dakdoorvoer, waardoor smeltwater naar binnen wordt afgevoerd en niet op het dak kan bevriezen. "Dat was een van de redenen waarom Dura Vermeer koos voor de Decorio", vertelt Kroeze.

“Zij wilden niet dat het smeltwater uit de buitenunit over het dak zou lopen, omdat er dan ijs op het dak gevormd wordt, met de risico’s die daarbij horen. Als je het smeltwater naar binnen afvoert, heb je daar geen last van.”

Dit artikel is gesponsord door Ubbink.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de naam 'Marber' heeft 25 woningen, die midden in de natuur staat.

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

De markt voor grootvermogen warmtepompen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Senior Productmanager Utiliteit Warmtepompen Marco Middelburg vertelt over de transformatie binnen Remeha. Application Engineer Gaston Plante neemt een project onder de loep.

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat jaarlijkse audits en administratieve lasten met zich meebrengt. Totaal Energie Concepten (TEC) uit Wolvega ondersteunt installateurs in dit certificeringstraject, waardoor ze zich kunnen concentreren op de installatie.

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats...

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.