“We hebben veel ervaring in schoorsteentechniek. Voor ons was het dus een logische stap om zo in te springen op de nieuwe geluidseisen. We hebben veel kennis over waterdicht afsluiten in combinatie met daktechniek.” Met deze woorden legt product manager Bert Kroeze van Ubbink uit hoe het bedrijf op het idee kwam om een luchtwarmtepompbehuizing te ontwikkelen voor op het dak.
Schoorsteen
De Decorio past op daken met een helling tussen 30 en 55 graden en staat daar als een schoorsteen bovenop. De omkasting zorgt ervoor dat de luchtwarmtepomp beschermd is tegen weersinvloeden en door de plaatsing wordt een grote geluidsreductie bereikt.
Kroeze: “De buitenunit van een warmtepomp is niet mooi, het is geen pronkstuk van een woning. Je wil hem het liefst niet in de tuin of op je terras. Het dak is een logische plek, ook in verband met geluid. En het sluit goed aan bij de installatie die meestal op zolder staat. Een warmtepomp op het dak is bovendien ideaal als er weinig ruimte rondom de woning is.”
Split-unit
De Decorio is gemaakt voor split-unit-warmtepompen tot ongeveer 7 kW, vertelt Kroeze. “Split-units zijn niet zo zwaar en kunnen daardoor op een dak worden geplaatst. In de projecten waar we de Decorio hebben toegepast, is hij met de uitblaasrichting richting het dak geplaatst, waardoor je het geluid van de ventilator nog minder hoort.”
Op de Bouwbeurs 2019 is de Decorio geïntroduceerd, vertelt Kroeze. Daar trok de omkasting de aandacht van Dura Vermeer. “Dura Vermeer vond het een goede oplossing. Ze waren zelf bezig met een omkasting, maar dat kwam niet echt van de grond. Ze vonden onze Decorio goed te plaatsen en besloten hem mee te nemen in diverse projecten.”
Licht en goedkoop
De Decorio Luchtwarmtepompbehuizing is licht in gewicht en modulair, zodat hij eenvoudig stapsgewijs kan worden gemonteerd en bevestigd. De Decorio is geschikt voor verschillende merken warmtepompen, vertelt Kroeze. De behuizing is gemaakt van kunststof, net als veel andere producten van Ubbink. Kroeze: “Kunststof heeft veel voordelen, het is licht en makkelijk te tillen. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan staal."
Effectiviteit niet beperkt
In de projecten van Dura Vermeer bevalt de Decorio goed, weet Kroeze. “Het enige dat we terugkrijgen, is dat mensen de warmtepomp niet horen. Dat effect wil je natuurlijk hebben.”
De effectiviteit van de warmtepomp wordt door de omkasting niet beperkt, benadrukt hij. “Er is voldoende ruimte aan de voor- en achterkant om de warmtepomp zijn werk te laten doen. Bovendien staat de buitenunit op het dak, vlakbij de binnenunit op zolder. Daardoor hoeven er geen lange leidingen te worden gemaakt en is er minder warmteverlies.”
"De buitenunit van warmtepompen is bij voorkeur benaderbaar", vertelt Kroeze. “In het project van Dura Vermeer in Stavoren zit naast de warmtepomp een dakraam, zodat de installateur eventueel de unit kan servicen, mocht dat nodig zijn.”
Directe dakdoorvoer
Een van de grote voordelen van de Decorio is de directe dakdoorvoer, waardoor smeltwater naar binnen wordt afgevoerd en niet op het dak kan bevriezen. "Dat was een van de redenen waarom Dura Vermeer koos voor de Decorio", vertelt Kroeze.
“Zij wilden niet dat het smeltwater uit de buitenunit over het dak zou lopen, omdat er dan ijs op het dak gevormd wordt, met de risico’s die daarbij horen. Als je het smeltwater naar binnen afvoert, heb je daar geen last van.”
Dit artikel is gesponsord door Ubbink.