Nieuwe warmtepomp Intergas vervangt cv-ketel met gemak

Nieuwe warmtepomp Intergas vervangt cv-ketel met gemak
Intergas had nog geen all-electric-warmtepomp en richt zich met de Xource op deze nieuwe markt.

Intergas introduceert komend najaar de Xource. Deze lucht/water-warmtepomp is door het bedrijf in eigen beheer ontwikkeld. Het nieuwe product heeft veel overeenkomsten met de cv-ketels van Intergas, waardoor de Xource voor installateurs vertrouwd aanvoelt. Ze hebben geen F-gassen-certificaat nodig; de nieuwe warmtepomp is namelijk een monobloc.

“Anders dan de producten van onze concurrenten heeft onze lucht/water-warmtepomp drie losse componenten. De binnenunit van de meeste producenten is erg groot en zwaar, en daarmee moeilijk te vervoeren en te manoeuvreren. Wij hebben binnen een boiler en een apparaat ter grootte van een cv-ketel dat de installatie aanstuurt. Het voordeel van onze opstelling is dat je veel flexibeler bent met het opstellen van de installatie in de ruimte, en het transport is makkelijker.”

Met deze woorden legt Henk Bouwman, productmanager bij Intergas, een van de voordelen uit van de nieuw ontwikkelde all-electric- lucht/water-warmtepomp Intergas Xource. De warmtepomp is een zogenoemde monobloc. Bij een monobloc-warmtepomp zijn alle onderdelen ingebouwd in één buitenunit die wordt verbonden aan het cv-systeem.

“Dit heeft als voordeel dat er vanuit de buitenunit alleen water naar binnen gaat en dus geen koudemiddelen. Hierdoor heeft de installatiemonteur geen F-gassencertificering nodig om aan de binneninstallatie te mogen werken.”

De luchtwaterwarmtepomp is door Intergas in eigen beheer ontwikkeld.
De lucht/water-warmtepomp is door Intergas in eigen beheer ontwikkeld.

Heat Pump Control Unit

Bijzonder aan de Xource is de Heat Pump Control Unit (HPCU). Bouwman: “Die is ondergebracht in de bemanteling van een cv-ketel en bevat onder meer twee elektronisch modulerende circulatiepompen: eentje voor het warm tapwater in de boiler en één voor het cv-systeem. Daarnaast bevat de unit een ingebouwd expansievat en een back-up heater.”

De back-up heater zorgt dat de gewenste temperatuur kan worden bereikt wanneer de monobloc-warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld bij extreem lage buitentemperaturen, of bij een dusdanige hoge temperatuur dat hij buiten het bereik van het monobloc valt, legt Bouwman uit.

Geen driewegklep

De Intergas Xource heeft een aantal zeer herkenbare Intergas-features. Zo ontbreekt een driewegklep en wordt gebruiktgemaakt van hetzelfde ICX-platform voor de branderautomaat als wordt toegepast in de Intergas Xtreme-toestellen. Door gebruik te maken van dit platform kan de Xource volledig worden ingeregeld via het Service Dashboard en kan gebruik worden gemaakt van de Comfort Touch-app, Comfort Touch Xource en Intergas-gateway om de installatie te monitoren.

De Xource heeft qua opzet dan ook veel overeenkomsten met een conventionele gasgestookte cv-ketel van Intergas, vertelt Bouwman. “De HPCU is door onze afdeling voor regeltechniek ontwikkeld en is eigenlijk hetzelfde als in een cv-ketel. Vanuit de HPCU wordt het water het cv-systeem in gepompt.”

Montage

De montage van de Xource lijkt op die van de traditionele cv-ketel, vertelt Bouwman. “Dat is erg prettig voor de installateur. Ook onder de bemanteling is de HPCU van de Xource erg eenvoudig. Wij hebben bewust gekozen voor deze opzet. Mensen die al eerder met onze cv-ketels hebben gewerkt, zullen merken dat gevoelsmatig en qua bediening de nieuwe warmtepomp overeenkomsten heeft.” Wel anders is het vermogen. Dat maakt een goed ontwerp van de installatie onontbeerlijk, legt Bouwman uit.

“Een warmtepomp functioneert het beste als er een goede installatie achter hangt. Als je bedenkt dat een warmtepomp voor een woning maximaal 12 kW is en een cv-ketel minimaal het dubbele vermogen heeft, kun je wel bedenken dat de installatie goed berekend en ingeregeld moet zijn.”

Vermogen

De Xource wordt geïntroduceerd op 1 september en krijgt twee varianten: één met een 200 liter groot boilervat en één met een boilervat van 300 liter boiler. Als vermogen voor de warmtepomp is 7 kW gekozen, vertelt Bouwman.

“Dat is aan de hoge kant voor sommige woningen, maar vanuit comfort bezien is oververmogen geen verkeerde inzet. Het kan resulteren in een betere COP van de installatie en je kunt bovendien sneller verwarmen en warm tapwater verwarmen. Bovendien geeft het meer ruimte in de bestaande bouw, omdat die woningen een hogere warmtevraag hebben.”

De productie van de Xource begint vanaf juni. “In onze oude en nieuwe fabriek hebben we in totaal zestien productielijnen. Eén daarvan richten we vanaf 1 juni volledig in voor de productie van de nieuwe warmtepomp.”

Nieuwe markt

Intergas had nog geen all-electric-warmtepomp en richt zich met de Xource op deze nieuwe markt. “Deze marktontwikkeling is bij wet geregeld, omdat nieuwbouwwoningen niet meer met een  gasaansluiting mogen worden uitgerust. Met deze apparaten kunnen we dus ook de nieuwbouw bedienen. Het gaat dan bijvoorbeeld om nieuwe corporatiewoningen, maar we richten ons met dit product ook nadrukkelijk op de particuliere markt.”

Met de Xource zoekt Intergas de aansluiting bij de all-electric-markt. “We hebben daarom een prima product ontwikkeld. We lopen er niet mee voorop in deze nieuwe markt, maar het sluit goed aan bij wat installateurs gewend zijn.”

Dit artikel is gesponsord door Intergas

Intergas richt zich al meer dan 50 jaar op het perfectioneren van verwarmingssystemen. In die periode is het bedrijf uitgegroeid tot marktleider op het gebied van hoog rendement cv-ketels. Het bedrijf gelooft in een toekomst waarin ruimte is voor meerdere warmte-oplossingen naast elkaar: all-electric en hybride toestellen, maar ook de ‘conventionele’ gasgestookte cv-ketel. Het bedrijf is vooral actief in Europa en Noord-Amerika. Met ingang van 1 juni 2019 maakt Intergas deel uit van Rheem, een Amerikaanse producent van verwarmings- als verkoelingssystemen, warmwateroplossingen, zwembadverwarming en commerciële koel- en vriessystemen. Daarnaast is Rheem de grootste producent van warmwater-oplossingen in Noord-Amerika.

Nieuwe dakdoorvoer warmtepomp zorgt voor minder schaduw op PV-panelen

Nieuwe dakdoorvoer warmtepomp zorgt voor minder schaduw op PV-panelen

De opkomst van warmtepompen zorgt ook voor ontwikkelingen en innovaties bij andere bedrijven. Een voorbeeld is de Elytra van Burgerhout. Deze dakdoorvoer voor binnen opgestelde lucht-water warmtepompen en warmtepompboilers combineert de aan en -afvoer van lucht en zorgt ervoor dat de schaduw op eventuele zonnepanelen wordt beperkt.

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Water in warmtepompen kan bevriezen bij lage temperaturen. Of het nu gaat om de bronzijde bij water/water-warmtepompen, of de afgiftezijde bij lucht/water-monoblocks. Bij water/water is het gangbaar om glycol toe te voegen als antivriesmiddel. Aan de afgiftezijde bij monoblocks wordt dit nauwelijks toegepast. Toch adviseren sommige fabrikanten het wel. Glycol heeft echter ook zijn beperkingen. Wat zijn de mogelijkheden?

Bespaar tijd bij het beheren van warmtepompinstallaties met gebruik van AI

Bespaar tijd bij het beheren van warmtepompinstallaties met gebruik...

Het beheren en onderhouden van warmtepompinstallaties is een essentiële, maar tijdrovende taak voor de installateur. Een warmtepomp vereist een nauwkeurige installatie, regelmatig onderhoud en soms complexe reparaties. Voor jou als installateur betekent dit dat je tijd moet investeren in het monitoren en optimaliseren van deze installaties om te zorgen voor een efficiënte werking en tevredenheid van de klant. Wat als er nu een oplossing was om de tijd die je kwijt bent aan monitoring aanzienlijk verkleind?

Alfea Extensa M: nieuw monobloc van Atlantic

Alfea Extensa M: nieuw monobloc van Atlantic

Atlantic presenteert haar nieuwste lucht/water warmtepomp: de Alfea Extensa M. Deze nieuwe monobloc range staat garant voor stilte, betrouwbaarheid en installatiegemak.

Onderzoek wijst uit: 85 procent warmtepompbezitters is tevreden

Onderzoek wijst uit: 85 procent warmtepompbezitters is tevreden

Uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) afgelopen voorjaar liet uitvoeren, blijkt dat 85 procent van de woningeigenaren met een warmtepomp tevreden of heel tevreden over deze warmteopwekker is. Over het aanschaf- en installatieproces was 70 procent (heel) tevreden en ruim 60 procent maakt zich dankzij de warmtepomp minder zorgen over de energierekening.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de naam 'Marber' heeft 25 woningen, die midden in de natuur staat.

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

Grootvermogen warmtepompen breed inzetbaar

De markt voor grootvermogen warmtepompen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Senior Productmanager Utiliteit Warmtepompen Marco Middelburg vertelt over de transformatie binnen Remeha. Application Engineer Gaston Plante neemt een project onder de loep.

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Vol aan de slag met bodemenergiesystemen

Installateurs die zich bezighouden met bodemenergiesystemen worden geconfronteerd met strikte eisen, waaronder de BRL 6000-21/00 certificering, wat jaarlijkse audits en administratieve lasten met zich meebrengt. Totaal Energie Concepten (TEC) uit Wolvega ondersteunt installateurs in dit certificeringstraject, waardoor ze zich kunnen concentreren op de installatie.