Van klooster tot energie-efficiënt appartementencomplex

Van klooster tot energie-efficiënt appartementencomplex
Het voormalige klooster dat voorzien wordt van warmtepompen.

In Nieuwegein wordt een voormalig klooster volledig voorzien van warmtepompen. Het rijksmonument wordt verbouwd tot een eigentijds appartementencomplex met in totaal vijftien warmtepompen.

Het klooster werd in de loop van de eeuw enkele keren zowel bouwkundig als qua interieur gewijzigd. Anno 2019 kreeg het klooster een geheel nieuwe bestemming. Onder leiding van de architecten van Arco Architecten BNA uit Oudewater wordt het klooster in opdracht van DAK Woningbeleggingen Utrecht gerenoveerd en getransformeerd naar een eigentijds appartementencomplex. Het gebouw heeft de status van rijksmonument, wat het een bijzondere locatie maakt voor dit project.

Vijftien warmtepompen

Stulz is verantwoordelijk voor het leveren van in totaal vijftien warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries aan Ice Airconditioning. Het voornaamste doel van het project is een hoge efficiëntie en optimaal comfort. Hiermee wordt aangeduid dat warmtepompen kunnen bijdragen aan comfort en daarnaast een duurzame keuze zijn.

Voldoende warmte en tapwater

De vraag vanuit de klant bestaat uit twee aspecten. Ten eerste moeten de warmtepompen uiteraard voldoende warmte per woonunit in het appartementencomplex kunnen leveren. Daarnaast moeten ze voldoende tapwater bereiden. Door hoogteverschillen tussen de binnenunits en buitenunits is er extra rekenwerk nodig om te kunnen garanderen dat alle units perfect in de vooraf bedachte opstelling passen. Deze wensen en uitdagingen hadden als uiteindelijke doel om optimaal (douche)comfort voor de bewoners van het appartementencomplex te realiseren.

Met de invertergestuurde compressor van de FDCW wordt het energiegebruik geoptimaliseerd.”

Hydrolution-warmtepompunits

Er is gekozen voor de Hydrolution-warmtepompunits van Mitsubishi Heavy Industries. De Hydrolution (HMK) warmtepomp kenmerkt zich in combinatie met de FDCW-buitenunit door zijn energiebesparing en efficiëntie. Met de invertergestuurde compressor van de FDCW wordt het energiegebruik geoptimaliseerd, en daardoor bespaard op bedrijfskosten.

Het buitendeel is zo ontworpen dat de lekbakverwarming bij lagere omgevingstemperaturen bevriezing voorkomt. In verwarmingbedrijf varieert de COP van de warmtepomp van 4,09 tot 5,32.
Om eventuele geluidsoverlast in het appartementencomplex te beperken, beschikken de warmtepompen over een stille modus. Het ontwerp van de binnenunit is compact waardoor het eenvoudig in het complex is te integreren. De warmtepomp beschikt over een 200 liter groot boilervat.

Installatie en duurzaamheid

Voor dit project werkt Stulz met Ice Airconditioning uit Lopik. Deze installateur is heeft uitgebreide kennis op het gebied van onder andere warmtepompen en airconditioning, dankzij vele jaren praktijkervaring die is opgedaan in verschillende projecten. Terberg Totaal Installaties is betrokken als hoofdaannemer. Dit bedrijf verzorgt de hydraulische aansluitingen. De samenwerking tussen alle betrokken partijen vertaalt zich in de combinatie van installatie en duurzaamheid.

Dit artikel is gesponsord door Stulz

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats...

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de whitepaper

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de...

Verduurzaming hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de juiste aanpak en de juiste tools kunnen zelfs iconische monumenten zoals het Kurhaus in Scheveningen worden getransformeerd tot duurzame voorbeelden voor de hele bouwsector. Lees hoe LG een innovatief voorstel presenteerde, inclusief het behoud van het bestaande leidingwerk, en hoe dit heeft geleid tot een succesvolle samenwerking.

Alle opwekkers via één regeling zorgeloos onder controle

Alle opwekkers via één regeling zorgeloos onder controle

Met het regelsysteem evohome van Resideo houdt eetcafé Westgaag de verschillende warmtepompen en afgiftesystemen zorgeloos onder controle.

Comfortabel klimaat voor Ampt van Nijkerk

Comfortabel klimaat voor Ampt van Nijkerk

STULZ, partner voor klimaatbeheersing, voorzag het restaurant van het Golden Tulip-hotel Ampt van Nijkerk van een grid met luchtbehandelingskast inclusief warmtepompen. Eric Veltman: "Die installatie is plug & play, alles is vooraf gemonteerd en ingeregeld. De installateur heeft er geen omkijken naar."

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

In het derde kwartaal van 2024 zijn 23.000 warmtepompen voor woningen verkocht, bijna 40 procent minder dan in het derde kwartaal van 2023. Dit maakte Vereniging Warmtepompen vandaag bekend. Volgens de vereniging zijn de doelstellingen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving inmiddels "vrijwel onbereikbaar".

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de deuren

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de...

Dit jaar vindt voor de vierde keer de Open Energiedag plaats. Op zaterdag 21 september kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan een warmte-installatie, windturbine, zonnepark of ander duurzaam energieproject. Verspreid door Nederland openen zeventig locaties hun deuren.