De renovatie van het voormalig ziekenhuis/verzorgingshuis aan de Tweede Constantijn Huygensstraat 37-39 in Amsterdam is na ruim een jaar afgerond. Dit pand, ook wel bekend als het Oude Mentrumgebouw, onderging een ware metamorfose. Aan de binnenzijde is het volledig gestript om vervolgens te worden omgebouwd tot een gebouw met 90 studio’s (eenkamerwoningen) en ongeveer 200 vierkante meter beheer- en ontmoetingsruimten op de begane grond.
Aandacht voor het installatietechnische deel
Van deze studio’s zijn er 22 bestemd voor jonge statushouders. De overige 68 studio’s worden verhuurd aan jongeren tussen de 23 en 28 jaar. De woningen worden verhuurd via het zogeheten jongerencontract. Een forse klus waarbij diverse partijen zijn betrokken en met vanzelfsprekend veel aandacht voor het installatietechnische deel van de operatie. INNQ, specialist in het leveren van installaties op maat is één van die partijen. Peter van Haaften van Installatiebedrijf INNQ is projectleider en vertelt over hoe het hele bouwproces uiteindelijk naar wens is verlopen.
Bijzondere warmtepomp
‘Technisch was het niet zo’n heel spannende klus waarbij het natuurlijk wel zo is dat je in de voorbereiding met betrekking tot de bijvoorbeeld de maatvoering het direct goed moet doen. Zit je er een paar centimeter naast, dan heb je tijdens de rit een hoop problemen. Maar dat is hier gelukkig niet aan de orde”, aldus Peter Van Haaften. Als we het hebben over verwarmen (tapwater èn radiator) komt Stulz in beeld. Dit bedrijf is gespecialiseerd in high-end klimaatoplossingen, en voor dit project werd gekozen voor het installeren van de Q-ton lucht/water-warmtepomp.
CO2 als koudemiddel
De Q-ton is om meerdere redenen een bijzondere warmtepomp. Hij maakt gebruik van CO2 als koudemiddel. Dit koudemiddel levert buitengewone prestaties en veel milieutechnische voordelen. CO2 is een natuurlijk gas en draagt eraan bij dat de Q-ton aanzienlijke besparingen oplevert. Dat geldt zowel voor de energie- als koolstofemissies.
‘Ecologisch zeer verantwoord’
Evert van Merkestijn, account manager bij Stulz, wijst op nog een ander belangrijk voordeel van de Q-ton: “Er is, en terecht, steeds meer aandacht voor de milieu-aspecten. Er wordt meer gebruik gemaakt van koudemiddelen met een laag aardopwarmingsvermogen. Deze Global Warming Potential (GWP) is bij de Q-ton 1, en dat mag uitzonderlijk laag worden genoemd. Ecologisch dus zeer verantwoord.”
Bijzondere prestaties
Ook levert de installatie bijzondere prestaties: levering van water van 60 ºC tot 90 ºC, zelfs bij een buitentemperatuur van -25 ºC, en behoud van 100% capaciteit tot -7 ºC. Een externe warmtebron is dus niet nodig. De Q-ton samengevat: een innovatieve, uiterst betrouwbare en efficiënte warmtepomp die naast het leveren van prima prestaties daadwerkelijk een bijdrage levert aan het terugdringen van emissies.
Samenwerking
Het is uiteraard een open deur dat het toch wel prettig is als de samenwerking tussen partijen goed verloopt. Peter van Haaften van INNQ: “Wij werkten al eerder met Stulz en mede op grond van die ervaring wisten we eigenlijk wel dat het goed zat. Bij een dergelijk project is het van belang dat je vanaf het begin samen de kar trekt. En zo hebben we in samenspraak onder meer de hele engineering opgepakt.”
Gebruikmaken van elkaars expertise
Evert van Merkestijn vult aan: “Je moet gebruik maken van elkaars expertise en op dit gebied biedt Stulz een schat aan ervaring. Los van de technische kennis hebben wij een uitstekende servicegraad. Meedenken en meepraten met de klant zit in ons DNA. En dat kan alleen als je veel tijd en energie besteedt aan de relatie met je klanten.”
Toekomstbestendig gebouw
Het gerenoveerde gebouw is, mede dankzij de zes Q-ton units, toekomstbestendig. Met een maximale efficiëntie en een minimale ecologische voetafdruk. Stulz biedt klimaatoplossingen met producten in precisiekoeling, comfortkoeling, bevochtiging, en warmtepompen en luchtbehandeling. Het bedrijf voert daarbij de merken Mitsubishi Heavy Industries, CAREL, REMKO en STULZ Tecnivel.
Dit artikel is gesponsord door Stulz.