Hoe CO₂ als efficiënt koudemiddel kan fungeren voor een warmtepomp

Hoe CO₂ als efficiënt koudemiddel kan fungeren voor een warmtepomp
Hoge efficiëntie en een uitzonderlijk lage GWP.

De innovatieve Q-ton lucht/water-warmtepomp van Stulz/Mitsubishi Heavy Industries voor warm tapwater maakt het mogelijk om CO₂ te gebruiken als koudemiddel. Dit zorgt voor een hoge efficiëntie en een uitzonderlijk lage GWP-waarde. Lees hieronder een casestudie van de Q-ton in Amsterdam.

De renovatie van het voormalig ziekenhuis/verzorgingshuis aan de Tweede Constantijn Huygensstraat 37-39 in Amsterdam is na ruim een jaar afgerond. Dit pand, ook wel bekend als het Oude Mentrumgebouw, onderging een ware metamorfose. Aan de binnenzijde is het volledig gestript om vervolgens te worden omgebouwd tot een gebouw met 90 studio’s (eenkamerwoningen) en ongeveer 200 vierkante meter beheer- en ontmoetingsruimten op de begane grond.

Aandacht voor het installatietechnische deel

Van deze studio’s zijn er 22 bestemd voor jonge statushouders. De overige 68 studio’s worden verhuurd aan jongeren tussen de 23 en 28 jaar. De woningen worden verhuurd via het zogeheten jongerencontract. Een forse klus waarbij diverse partijen zijn betrokken en met vanzelfsprekend veel aandacht voor het installatietechnische deel van de operatie. INNQ, specialist in het leveren van installaties op maat is één van die partijen. Peter van Haaften van Installatiebedrijf INNQ is projectleider en vertelt over hoe het hele bouwproces uiteindelijk naar wens is verlopen.

Bijzondere warmtepomp

‘Technisch was het niet zo’n heel spannende klus waarbij het natuurlijk wel zo is dat je in de voorbereiding met betrekking tot de bijvoorbeeld de maatvoering het direct goed moet doen. Zit je er een paar centimeter naast, dan heb je tijdens de rit een hoop problemen. Maar dat is hier gelukkig niet aan de orde”, aldus Peter Van Haaften. Als we het hebben over verwarmen (tapwater èn radiator) komt Stulz in beeld. Dit bedrijf is gespecialiseerd in high-end klimaatoplossingen, en voor dit project werd gekozen voor het installeren van de Q-ton lucht/water-warmtepomp.

CO2 als koudemiddel

De Q-ton is om meerdere redenen een bijzondere warmtepomp. Hij maakt gebruik van CO2 als koudemiddel. Dit koudemiddel levert buitengewone prestaties en veel milieutechnische voordelen. CO2 is een natuurlijk gas en draagt eraan bij dat de Q-ton aanzienlijke besparingen oplevert. Dat geldt zowel voor de energie- als koolstofemissies.

Koudemiddel CO2 levert buitengewone prestaties en heeft veel milieutechnische voordelen”

‘Ecologisch zeer verantwoord’

Evert van Merkestijn, account manager bij Stulz, wijst op nog een ander belangrijk voordeel van de Q-ton: “Er is, en terecht, steeds meer aandacht voor de milieu-aspecten. Er wordt meer gebruik gemaakt van koudemiddelen met een laag aardopwarmingsvermogen. Deze Global Warming Potential (GWP) is bij de Q-ton 1, en dat mag uitzonderlijk laag worden genoemd. Ecologisch dus zeer verantwoord.”

Bijzondere prestaties

Ook levert de installatie bijzondere prestaties: levering van water van 60 ºC tot 90 ºC, zelfs bij een buitentemperatuur van -25 ºC, en behoud van 100% capaciteit tot -7 ºC. Een externe warmtebron is dus niet nodig. De Q-ton samengevat: een innovatieve, uiterst betrouwbare en efficiënte warmtepomp die naast het leveren van prima prestaties daadwerkelijk een bijdrage levert aan het terugdringen van emissies.

Samenwerking

Het is uiteraard een open deur dat het toch wel prettig is als de samenwerking tussen partijen goed verloopt. Peter van Haaften van INNQ: “Wij werkten al eerder met Stulz en mede op grond van die ervaring wisten we eigenlijk wel dat het goed zat. Bij een dergelijk project is het van belang dat je vanaf het begin samen de kar trekt. En zo hebben we in samenspraak onder meer de hele engineering opgepakt.”

Gebruikmaken van elkaars expertise

Evert van Merkestijn vult aan: “Je moet gebruik maken van elkaars expertise en op dit gebied biedt Stulz een schat aan ervaring. Los van de technische kennis hebben wij een uitstekende servicegraad. Meedenken en meepraten met de klant zit in ons DNA. En dat kan alleen als je veel tijd en energie besteedt aan de relatie met je klanten.”

Toekomstbestendig gebouw

Het gerenoveerde gebouw is, mede dankzij de zes Q-ton units, toekomstbestendig. Met een maximale efficiëntie en een minimale ecologische voetafdruk. Stulz biedt klimaatoplossingen met producten in precisiekoeling, comfortkoeling, bevochtiging, en warmtepompen en luchtbehandeling. Het bedrijf voert daarbij de merken Mitsubishi Heavy Industries, CAREL, REMKO en STULZ Tecnivel.

Dit artikel is gesponsord door Stulz.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De woning uit 1928 in het Groningse dorp Loppersum.

Groningse woning gasloos: "duurzaamheid belangrijker dan...

Het versterken, verbouwen, uitbreiden en gasloos maken van een bijna 90 jaar oude woning in Gronings aardbevingsgebied: het klinkt als een enorme investering in tijd en geld. Jan Knol en Gerda Kombrink gingen er drie jaar geleden echter mee aan de slag. Of ze de kosten ooit terugverdienen, vindt het stel niet interessant. "Het is veel belangrijker dat de aarde leefbaar wordt doorgegeven aan de generaties na ons."

De woning van de familie Timmermans in het Drentse Sleen.

Grote woning slim verwarmd met twee warmtepompen en zelfgebouwde...

Een woning met ruim 300 vierkante meter vloeroppervlakte verwarmen met een warmtepomp vraagt om een flink vermogen. Alexander Timmermans uit het Drentse Sleen bedacht er een systeem met twee warmtepompen voor. De ene warmtepomp heeft een vermogen van 12 kW en draait in de wintermaanden, terwijl een kleinere versie van 5 kW het voor- en najaar voor zijn rekening neemt. Het systeem wordt volledig aangestuurd met zelfgebouwde domotica.

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats en appartementencomplexen

Collectieve lucht-water warmtepomp is dé oplossing voor portiekflats...

Nederland telt meer dan een miljoen portiekflats en appartementen, waarvan een groot deel nog verduurzaamd moet worden. De combinatie van een Lucht-water monoblock van Remeha en de afleverset van Fortes biedt mogelijkheden om de warmtevraag van deze woningen zowel hybride als full electric in te vullen.

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de whitepaper

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de...

Verduurzaming hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de juiste aanpak en de juiste tools kunnen zelfs iconische monumenten zoals het Kurhaus in Scheveningen worden getransformeerd tot duurzame voorbeelden voor de hele bouwsector. Lees hoe LG een innovatief voorstel presenteerde, inclusief het behoud van het bestaande leidingwerk, en hoe dit heeft geleid tot een succesvolle samenwerking.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Als er tegelijkertijd een warmte- en koudevraag is, kan de Mitsubishi Electric City Multi volgens Alklima een goede keuze zijn.

Warmtepompsystemen voor utiliteit; wat past bij welke klantvraag?

Alklima / Mitsubishi Electric heeft voor utiliteitsgebouwen verschillende soorten klimaatsystemen in het sortiment. Het gaat om VRF- en HVRF-systemen, en om warmtepompen. Welk systeem past het beste bij een specifieke klantvraag? Daan Bakker, consultant bij Alklima, gaat hierop in. Ieder project heeft zijn specifieke kenmerken; dé standaardoplossing bestaat niet.

De nieuwe Mitsubishi Electric Ecodan met het koudemiddel R32, dat vanaf 2027 niet meer is toegestaan in nieuwe warmtepompen met een vermogen onder de 50 kW.

Toekomst split-warmtepomp hangt aan zijden draadje

Met de aangescherpte regelgeving rond F-gassen zijn bekende koudemiddelen als R410a en R32 vanaf 2027 niet meer toegestaan in nieuwe warmtepompen tot 50 kW. Voor monoblocks is propaan (R290) de norm geworden. Propaan en split-warmtepompen gaan vanuit veiligheidsoogpunt lastig samen. Is er nog toekomst voor split-warmtepompen? Specialisten van Alklima | Mitsubishi Electric en Daikin delen hun verwachtingen.

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie

De energietransitie draait volop. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe los je de netcongestie op? Jan Henk van der Wijk, marketing en communicatie manager vertelt hoe zijn bedrijf tegen dit onderwerp aankijkt.

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

De hybride warmtepomp is geen tijdelijke, maar definitieve oplossing

Voor bestaande woningen met een gemiddeld energielabel is een hybride warmtepomp een duurzamere en meer toekomstgerichte oplossing dan een all-electric warmtepomp. Dat zegt Rick Bruins van Remeha. "Ik zie een hybride warmtepomp voor het gros van de huizen in Nederland dan ook niet als een tijdelijke, maar definitieve oplossing. Het is duurzaam, er is keuzevrijheid, het voorkomt netcongestie én het is goed voor de portemonnee."

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie

Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complexe problemen, maar met kennisoverdracht en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving biedt editie 19 van Vakbeurs Energie een schat aan kennis en oplossingen.

Over welke certificering moet een zzp'er die koudemiddelhandelingen verricht, beschikken?

Over welke certificering moet een zzp'er die koudemiddelhandelingen...

Voor werkzaamheden met F-gassen zijn zowel een persoonscertificering als een bedrijfscertificering van toepassing. Veel zzp'ers die als warmtepomp-installateur werkzaam zijn en met koudemiddelen gaan werken, vragen zich af of ze over beide certificaten moeten beschikken.

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Luxe vakantiewoningen met natuurvriendelijke verwarming

Op een prachtige locatie in het hart van de Veluwe bij Hoenderloo is het eerste private retreat resort van Nederland gerealiseerd. Het resort met de naam 'Marber' heeft 25 woningen, die midden in de natuur staat.