“De vraag naar warmtepompen is groot; we verkopen nu al drie keer zoveel warmtepompen als vorig jaar”, stelt Martijn Kok van Nefit Bosch. “All-electric warmtepompen gaan daarbij echter vooral naar nieuwbouw. All-electric voor woningen die in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw zijn gebouwd, is toch lastig.”
Dakwarmtepomp voor schuine daken
Dat heeft de fabrikant vier jaar geleden al aan het denken gezet. “Het is niet alleen de hoge warmtevraag die de overstap naar all-electric in bestaande bouw tegenwerkt, ook is er bijvoorbeeld vaak geen plek voor de buitenunit. Daarom hebben wij de markt goed in kaart gebracht en gekeken hoe we veelvoorkomende uitdagingen kunnen pareren. Daarbij zijn we uitgekomen op een innovatieve dakwarmtepomp op propaan. Dit is een speciaal voor schuine daken en bestaande afgiftesystemen ontwikkelde all-electric monoblock-luchtwarmtepomp.”
Compleet geïntegreerd systeem
Het systeem kan op vrijwel alle daken met een hellingshoek van 25° tot 55° worden geplaatst. “Daarbij gaat het, in tegenstelling tot andere oplossingen, niet om een frame met omkasting voor een standaardwarmtepomp, maar om een compleet geïntegreerd all-electric daksysteem waarin alle warmtepompcomponenten zijn verwerkt”, legt Kok uit. Het geluid is geen issue, dankzij de fluisterstille werking, de gepatenteerde trillingvrije constructie en de uitgekiende opwaartse uitblaasrichting. Kok: “Een dakopstelling rekent af met het verlies van ruimte in de tuin en geluidsoverschrijding op de erfgrens. Dat biedt bredere toepassingsmogelijkheden bij renovatie van (geschakelde) woningen.”
Propaan als koudemiddel
Daar komt bij dat ook uit het onderzoek van de fabrikant is gebleken dat veel woningen niet voldoende zijn geïsoleerd om volledig van het gas af te gaan. “Daarom is er gekozen voor propaan als koudemiddel. Hiermee kunnen hogere aanvoertemperaturen worden geleverd dan met vergelijkbare oplossingen: 65 °C voor verwarming en 70 °C voor tapwater. Hierdoor is de oplossing geschikt voor bestaande afgiftesystemen met conventionele radiatoren. Bovendien is extra isolatie niet noodzakelijk voor een gunstig rendement.”
Zo min mogelijk onderhoud
Tegenover alle voordelen staan ook wat uitdagingen, erkent Kok. “Doordat het systeem op het dak wordt geplaatst, is er altijd een kraan nodig. Maar hierover hebben we natuurlijk nagedacht. Het hele ontwerp is erop gericht om zo min mogelijk onderhoud uit te hoeven voeren. Verder hebben we een efficiënt serviceconcept. Kortom, met deze oplossing kun je snel stappen maken en veel bestaande woningen gasloos maken. En dat tegen relatief lage kosten en weinig overlast voor de bewoners.”