All-electric dakwarmtepomp als oplossing voor bestaande bouw

All-electric dakwarmtepomp als oplossing voor bestaande bouw

De geluidsproductie, ruimtegebrek, bestaande hogetemperatuur-afgiftesystemen: het zijn struikelblokken voor de toepassing van all-electric oplossingen in de bestaande bouw. Nefit Bosch denkt daarom out-of-the-box en heeft een dakwarmtepomp op propaan ontwikkeld.

“De vraag naar warmtepompen is groot; we verkopen nu al drie keer zoveel warmtepompen als vorig jaar”, stelt Martijn Kok van Nefit Bosch. “All-electric warmtepompen gaan daarbij echter vooral naar nieuwbouw. All-electric voor woningen die in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw zijn gebouwd, is toch lastig.”

Dakwarmtepomp voor schuine daken

Dat heeft de fabrikant vier jaar geleden al aan het denken gezet. “Het is niet alleen de hoge warmtevraag die de overstap naar all-electric in bestaande bouw tegenwerkt, ook is er bijvoorbeeld vaak geen plek voor de buitenunit. Daarom hebben wij de markt goed in kaart gebracht en gekeken hoe we veelvoorkomende uitdagingen kunnen pareren. Daarbij zijn we uitgekomen op een innovatieve dakwarmtepomp op propaan. Dit is een speciaal voor schuine daken en bestaande afgiftesystemen ontwikkelde all-electric monoblock-luchtwarmtepomp.”

Compleet geïntegreerd systeem

Het systeem kan op vrijwel alle daken met een hellingshoek van 25° tot 55° worden geplaatst. “Daarbij gaat het, in tegenstelling tot andere oplossingen, niet om een frame met omkasting voor een standaardwarmtepomp, maar om een compleet geïntegreerd all-electric daksysteem waarin alle warmtepompcomponenten zijn verwerkt”, legt Kok uit. Het geluid is geen issue, dankzij de fluisterstille werking, de gepatenteerde trillingvrije constructie en de uitgekiende opwaartse uitblaasrichting. Kok: “Een dakopstelling rekent af met het verlies van ruimte in de tuin en geluidsoverschrijding op de erfgrens. Dat biedt bredere toepassingsmogelijkheden bij renovatie van (geschakelde) woningen.”

Propaan als koudemiddel

Daar komt bij dat ook uit het onderzoek van de fabrikant is gebleken dat veel woningen niet voldoende zijn geïsoleerd om volledig van het gas af te gaan. “Daarom is er gekozen voor propaan als koudemiddel. Hiermee kunnen hogere aanvoertemperaturen worden geleverd dan met vergelijkbare oplossingen: 65 °C voor verwarming en 70 °C voor tapwater. Hierdoor is de oplossing geschikt voor bestaande afgiftesystemen met conventionele radiatoren. Bovendien is extra isolatie niet noodzakelijk voor een gunstig rendement.”

Zo min mogelijk onderhoud

Tegenover alle voordelen staan ook wat uitdagingen, erkent Kok. “Doordat het systeem op het dak wordt geplaatst, is er altijd een kraan nodig. Maar hierover hebben we natuurlijk nagedacht. Het hele ontwerp is erop gericht om zo min mogelijk onderhoud uit te hoeven voeren. Verder hebben we een efficiënt serviceconcept. Kortom, met deze oplossing kun je snel stappen maken en veel bestaande woningen gasloos maken. En dat tegen relatief lage kosten en weinig overlast voor de bewoners.”

Lees meer over

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Productielijn in de warmtepompfabriek van Daikin in het Belgische Oostende.

Daikin schrapt 600 tijdelijke banen wegens terugval in vraag naar...

Bij de productiefaciliteit van Daikin in het Belgische Oostende worden alle 600 tijdelijke contracten niet verlengd. Vaste werknemers krijgen tot het eind van dit jaar twaalf dagen niet-doorbetaalde arbeidstijdverkorting. Reden voor dit besluit is een onvoorziene daling in de vraag naar warmtepompen.

ATAG Verwarming zoekt GreenDealers die sneller warmtepompen willen installeren 

ATAG Verwarming zoekt GreenDealers die sneller warmtepompen willen...

ATAG GreenDealer: zo heet het nieuwe dealermodel van ATAG Verwarming, bedoeld voor installateurs die graag voorop willen lopen in de energietransitie. GreenDealers krijgen ondersteuning bij het installeren, inbedrijfstellen en onderhouden van hybride en all-electric warmtepompen. Inclusief beheer op afstand. "Samen met installateurs willen we Nederland in rap tempo vergroenen," zegt Marketing Manager Jan Henk van der Wijk van ATAG Verwarming.

Groothandel AVU in handen van Plieger Groep

Groothandel AVU in handen van Plieger Groep

De reden voor de Plieger Groep om AVU over te nemen is dat de groothandel hiermee extra kennis op het gebied van vloerverwarming, warmtepompen en airconditioning binnenhaalt. En klanten van het bedrijf kunnen gebruik maken van de legservice voor vloerverwarming die AVU in haar pakket heeft zitten.

De nieuwe warmtepomp op propaan van Mitsubishi Electric, op de ISH.

Fabrikant speelt met producten in op ontwikkelingen in de sector

Op de ISH in Frankfurt lanceerde Mitsubishi Electric een geheel nieuw productgamma warmtepompen, waarmee het bedrijf inspeelt op ontwikkelingen in de sector. Zo is een nieuwe serie propaanmonoblocks vanwege de hoge afgiftetemperaturen geschikt voor oudere woningen. Bij andere nieuwe series ligt de nadruk op geluidsreductie en een zo klein mogelijke milieubelasting.

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De Monobloc range die garant staat voor stil en betrouwbaar

De monobloc buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. En met een capaciteit van 5-11kW en een watertemperatuur tot 60 graden, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Door de all-in-one technologie (buffervat, ontkoppelingspomp, aftapkraan, geïntegreerde elektrische back-up en vuilafscheider) is de monobloc compleet en eenvoudig te installeren.

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Belangrijkste cijfers uit Warmtepomp Trendrapport op een rij

Na recordjaar 2023, met een verkoop van 154.000 warmtepompen, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 dat de verkoop in 2024 naar 103.000 zal terugzakken. Wat staat er nog meer in het rapport van Dutch New Energy Research?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Warmtepompen en BENG-eisen, hoe zit dat?

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning moeten voldoen aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De aanvraag wordt op een viertal indicatoren getoetst. Bij drie daarvan heeft de warmtepomp een positieve invloed op de uitslag. Hoe zit dat?

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Driekwart van bedrijven die woningen verduurzamen vreest baanverlies

Van de Nederlandse mkb-bedrijven die zich richten op woningverduurzaming middels warmtepompen, zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtenetten vreest driekwart de komende tijd baanverlies. Van deze bedrijven geeft 8 procent aan op korte termijn zelfs failliet te kunnen gaan.

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

Warmtepompverkoop krimpt voor vierde kwartaal op rij

In het derde kwartaal van 2024 zijn 23.000 warmtepompen voor woningen verkocht, bijna 40 procent minder dan in het derde kwartaal van 2023. Dit maakte Vereniging Warmtepompen vandaag bekend. Volgens de vereniging zijn de doelstellingen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving inmiddels "vrijwel onbereikbaar".

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de deuren

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de...

Dit jaar vindt voor de vierde keer de Open Energiedag plaats. Op zaterdag 21 september kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan een warmte-installatie, windturbine, zonnepark of ander duurzaam energieproject. Verspreid door Nederland openen zeventig locaties hun deuren.

Inschrijving deelname Warmtepomp Innovatieroute geopend

Inschrijving deelname Warmtepomp Innovatieroute geopend

Tijdens Vakbeurs Energie, van 15 t/m 17 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, organiseert Vakblad Warmtepompen dagelijks de Warmtepomp Innovatieroute. Deze route loopt langs een aantal stands waar experts in korte sessies alles over de nieuwste ontwikkelingen rond duurzame klimaattechnologie vertellen.

PFAS zit bij warmtepomp vooral in F-gas als koudemiddel

PFAS zit bij warmtepomp vooral in F-gas als koudemiddel

Een mogelijk Europees PFAS-verbod kan gevolgen hebben voor de warmtepompsector. Niet alleen omdat het een ban op sommige koudemiddelen betekent - al worden de meeste daarvan de komende jaren uitgefaseerd - maar ook omdat PFAS in de 'hardware' van warmtepompen zit. Duits-Zwitsers onderzoek relativeert dat laatste 'probleem'. Analyse van de componenten van een warmtepomp toont dat PFAS maar een minuscule fractie van het totaalgewicht van het apparaat beslaat.